Salată Francine cu fenicul și coriandru
Feniculul este încă una dintre acele minunate legume mediteraneene pe nedrept ignorată de bucătăria românească. îl vezi des în supermarket, la vitrinele frigorifice cu salate, verdețuri și ciuperci proaspete - e practic, vecinul de vis a vis al Madamei de Frisée :)
Întâlnit des în bucătăriile Greciei și Italiei, feniculul, în afara unui gust foarte plăcut, are avantajul că poate fi gătit în multe feluri și că de la el se consumă, practic, tot - bulb, frunze și semințe. Este slab caloric și bogat în potasiu, magneziu, calciu și vitamina C.
Iată o idee minunată de a ne bucura plenar de această legumă și de a-i face dreptate în bol:)
Ce trebuie, așadar, pentru patru porții de salată cu fenicul:
- un bulb de fenicul
- o pungă de Eisberg Francine Mix (sau alt mix care include și radicchio, companionul preferat al feniculului)
- două linguri de miez de nucă, tăiat din cuțit sau râșnit
- două lingurițe de semințe de coriandru
- parmezan (după gust)
- 6 linguri de ulei extravirgin de măsline
- 3 linguri de oțet balsamic
- două lingurițe de miere
- sare și piper proaspăt măcinat, după gust
Feniculul se taie în rondele foarte subțiri și se marinează cu puțină sare.
Semințele de coriandru se prăjec în tigaie fără ulei. Se strivesc într-un mojar, apoi se amestecă într-un bol mic cu oțetul balsamic, uleiul de măsline, mierea, sarea și piperul.
Feniculul ținut cîteva minute cu sare se amestecă cu mixul de salate Eisberg, se stropește totul cu dressingul cu coriandru, iar deasupra se presară fulgi de parmezan și miez de nucă.