Porumbul nostru cel de toate verile și cum să-l folosești în salate
În Transilvania îi zici cucuruz, în Moldova păpușoi, dar cel mai des îl găsești sub denumirea de porumb.
Proaspăt, copt sau fiert – indiferent de preferințe - porumbul este un deliciu pentru papilele gustative. Îl găsești în alimentație sub diferite forme: făină sau mălai, boabe în conservă, proaspăt, copt și fiert, pop-corn și - că tot e vremea lui – te îndemnăm să profiți la maximum de proprietățile incredibile ale acestuia – cum altcumva decât – în salate.
Dar pentru început, care este povestea porumbului?
Încă din cele mai vechi timpuri, porumbul a fost plantat în America de Sud, de către populațiile indiene. La început cereala a fost doar o „întâmplare” în grădini, dar în scurt timp a început să fie recunoscută drept o cultură alimentară de valoare în Franța, Italia și China dar și în sud-estul și nordul Africii.
În spațiul românesc, însă, porumbul și-a câștigat popularitatea abia după anul 1700, ținând locul vechilor plantații de mei. Motivele pentru care porumbul a prins la strămoșii noștri sunt destul de simple: se cultivea în zone nefavorabile și nu trebuia trimis ca tribut la Imperiul Otoman. Aceștia – turcii - luau aproape toate bunurile românilor, mai puțin porumbul și carnea de porc, motiv pentru care, până și în ziua de astăzi, românii păstrază astfel de produse în alimentația lor. Legendele spun că muntenii și oltenii au văzut o asemănare între porumbei și porumb, moldovenii l-au asemuit cu o păpușă – dar la masculin – păpușoi, iar ardelenii l-au comparat cu un con de brad, numindu-l cucuruz.
Și acum câteva salate ceva mai inedite în care poți adăuga și câteva boabe aurii de porumb.
Salată cu porumb, ton și capere
Tonul și porumbul fac de fiecare dată casă bună – mai ales într-o salată. Sănătoasă, ușor de preparat și fără bătăi de cap – așa poate fi descrisă această această salată pe care o găsești chiar aici.
Salată de pui, cu porumb și alune prăjite
Într-un bol mare, pui puiul prăjit tăiat fâșii și mixul de salată Francine, rondelele de castraveți, cașcavalul tăiat cubulețe sau dat prin răzătoare, după care presari un pumn de alune prăjite și – nu în cele din urmă – presari un strat de boabe de porumb fiert. Peste salată adaugi un dressing din ulei de măsline, zeama de la o lămâie, piper și puțină sare.
Salată cu fasole roșie și porumb
O altă salată pe care îți vei dori să o încerci fie ca gustare, fie la masa principală de prânz sau la cină. Mixul roman, crocant și foarte proaspăt, se îmbină perfect cu porumbul și fasolea roșie. Dacă mânânci această salată seara, ceapa este un alt ingredient binevenit.
Salată cu quinoa și știuleți
Primul pas este să pui quinoa (asta dacă nu e preparată deja) la fiert. Toci ceapa mărunt, tai roșiile și un avocado și pui totul într-un bol. Mai apoi iei câțiva știuleți de porumb din conservă și-i lași la rumenit pe grătar cât să capete o crustă. După ce quinoa a fiert și s-a răcit, o adaugi cu restul ingredientelor în castron. Asezonăm cu puțină sare și un dressing din ulei de măsline cum este sosul Vinagrette din vin de Tokaj, niște pătrunjel și…poftă bună!
Salată mexicană
Într-un bol adaugă un avocado și un ardei tăiat în cubulețe, castravetele fâșii și roșiile cherry. Pune peste legume mixul de salată cu porumb Mexican – care are deja bobițele aurii de porumb - fasolea roșie și stinge potrivește aromele cu un dressing gustos și sănătos. Mai simplu de atât nici nu se putea!
foto: pixabay