Ensalada remojón – salată cu portocală și pește
Cine a zis că salatele sunt plictisitoare nu avea probabil imaginație și nici cultură culinară. Gândiți-vă numai la câte combinații de ingrediente ne permite salata să facem, câte gusturi și arome se întrepătrund într-un bol și câtă bucurie poartă acesta-n el, parcă priviți salata cu alți ochi, așa-i...? Spre deosebire de alte preparate culinare, salata e specială pentru că a permis fiecărei culturi de pe mapamond să o ajusteze în funcție de specificul ei culinar, cum este și cazul salatei cu portocale și pește afumat, pe numele său Ensalada Remojón, originară din regiunea spaniolă Granada.
Ensalada remojón reunește într-un singur bol gusturi pe care poate nu ați fi fost tentați să le încercați împreună până acum – portocală, cod sărat, ou fiert, ceapă, usturoi, ulei de măsline, măsline și oțet de cireșe. Tradițional, această salată se pregătește cu cod sărat dar din varii motive care țin fie de aspectul financiar, fie de prospețimea materiei prime, în unele locuri codul e înlocuit de ton sau de hamsii.
Timp de preparare – 20 minute
Dificultate – Scăzută
Porții - 4
Pentru patru porții avem nevoie de
- 450 g cod sărat
- două portocale mari
- o ceapă roșie mică
- 100 g rucola Green Garden
- 100 g măsline verzi
- două ouă fierte
- ulei de măsline
- o legătură de pătrunjel sau de mărar
- oțet de cireșe (poate fi înlocuit cu oțet de miere sau cu un dressing de Tokaj cu piure de mere)
Cum preparăm
- Acțiunea începe cu desărarea codulului pe care îl puneți cu o zi înainte, la frigider, într-o oală cu apă rece (pentru prospețime schimbați de 2-3 ori apa în care acesta se odihnește).
- După ce v-ați asigurat că peștele s-a desărat, îl așezați într-o tigaie unsă cu puțin ulei de măsline alături de 2-3 căței de usturoi și îl gătiți pentru 10-15 minute (timpul de gătire depinde de grosimea codului).
- Opriți focul și lăsați codul să-și tragă sufletul, după care îl tăiați fâșii.
- În timp ce ouăle stau cuminți la fiert, curățați portocala și îndepărtați-i și pulpa albă.
- Pentru ca salata să fie de-li-cioa-să puneți ingredientele exact în această ordine – portocalele mărunțite, ceapa tocată fin, fâșiile de cod, măslinele și ouăle - ordinea așezării ingredientelor în bol este cea care ajută aromele să se întrepătrundă.
- La final stropiți cu omniprezentul ulei de măsline și puțin oțet și presărați pătrunjelul sau mărarul, tocat fin.
- Ce vă rămâne de făcut? Să vă bucurați de ea!
Ayayay que bonito!