Probabil că doar cei mai împătimiți fani ai filmelor românești antedecembriste își mai amintesc de pelicula lui Mircea Daneliuc, „Iacob”, lansată în 1988 (produsă de Casa de Filme Unu), într-o perioadă marcată de numeroase lipsuri alimentare. Filmul, care l-a avut ca protagonist, într-un rol memorabil, pe actorul Dorel Vișan, a început cu o scenă emblematică nu doar pentru vremurile evocate în ficțiunea cinematografică, ci și pentru cele prin care trecea România (filmul e integral peYouTube).
În scena respectivă, Florin Zamfirescu – un alt actor important, care a avut doar o apariție episodică – și-a detonat trotilul cu care își înconjurase brâul, în timp ce înfuleca o mâncare incertă cu bucăți mari de mămăligă. După detunătură, zidul din spatele actorului a fost împroșcat cu un amestec de mămăligă explodată, sânge și respectiva mâncare. Întrebat ulterior, într-un interviu, ce a mâncat în acea scenă, Florin Zamfirescu a exclamat prompt: „Varză!”
În anii `80, trei erau alimentele de bază pe care românul le punea pe masă: orezul (denumit și balastru), cartofii și, bineînțeles, varza. În filmul lui Daneliuc nu doar bietul miner interpretat de Florin Zamfirescu a explodat, ci și mămăliga (care avea să explodeze simbolic și în decembrie 1989) dimpreună cu varza pe care actorul și-o îndesa în gură cu o poftă insațiabilă. Nu se cunoaște dacă intenția lui Mircea Daneliuc (se știe că în perioada aceea „șopârlele” erau foarte gustate de public și considerate critici îndrăznețe la adresa politicii de partid) a fost aceea de a arăta că mămăliga sau varza pot să explodeze, în orice caz, cert este că regizorul a vrut să arate – făcând o paralelă cu realitatea – cam cu ce se hrănește poporul român.
În acest context, o carte de bucate din acea vreme, cu tot felul de modalități de pregătire a verzei, e poate mai mult decât un oximoron. Dar până când vom trece la aceste rețete – delicioase, de alfel – să vedem cam ce spun sursele despre apariția verzei ca aliment în Europa. Varza, cu denumirea ei latinească pretențioasă Brassica oleracea (în contrast cu regionalul curechi), face parte din familia Crucifere, denumită astfel deoarece elementele ei florale sunt dispuse în cruce.
Sunt foarte cunoscute, firește, diferite derivații ale plantei de bază, cum ar fi conopida, broccoli, varza de Bruxelles, așa-zisa varză verde (collard greens) sau gulia (german turnip). Toate aceste plante fac parte din familia Brassica oleracea. Nu se cunosc cu exactitate originile sau „rădăcinile” acestor plante și felul cum au ajuns pe masa oamenilor. Un posibil strămoș al verzei a fost localizat atât în Britania, cât și în Europa Continentală. Sursele arată că varza a fost „domesticită” de celții din centrul și vestul Europei cam cu o mie de ani înainte de Hristos.
Revenind la varza noastră tradițională, să vedem cam cu ce se amăgeau românii într-o vreme în care carnea se vindea pe sub mână, iar delicatețuri precum kaizerul sau jambonul afumat mai existau doar în fotografiile decolorate de pe pereții alimentarelor. Iată câteva ingrediente folosite la rețete care lăsau gura apă celor care citeau așa ceva:
Varză alsaciană
1 varză murată, 200g costiță afumată, 100g slănină de casă, cimbru, 3 linguri de untură, 1 morcov, 1 ceapă, 1 pahar de vin alb, 1 păhărel de coniac, apă.
Varză a la Cluj
1 varză crudă, 500g carne tocată, 1 ou, 1 ceapă mare, 1 ceașcă de ulei, sare, piper măcinat, 1 lingură de bulion, 1 cană de smântână.
Varză cu costiță la cuptor
1 varză crudă mare, 2 linguri de unt, 300g costiță afumată, 2 linguri de pesmet, 1 pahar de smântână, sare
Varză de Burxelles în aluat
½ kg varză de Bruxelles, 1 ou, 4 linguri de făină, sare, 1 ceșcuță de lapte, 1 ceașcă de ulei
Acestea fiind spuse – și adăugând faptul că, spre exemplu, ca să cumperi 300g de costiță afumată era nevoie de două persoane, fiindcă nu se dădeau decât 200g pe buletin, în ultimii ani ai regimului comunist – cred că cel mai accesibil fel era, totuși, varza călită, cam ca acela pe care personajul interpretat de Florin Zamfirescu l-a mâncat cu o inexplicabilă poftă și care, în cele din urmă, a sfârșit pe pereții casei în care s-a turnat scena:
Varză călită
1 varză mare crudă sau murată, 1 ceașcă de ulei, sare, 1 lingură de untură, 1 lingură de bulion sau trei roșii decojite, 1 crenguță de cimbru, piper boabe
Cosmin Dragomir
foto: pixabay