Dieta mediteraneană, bogată în alimente pe bază de plante, este asociată cu o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv un risc scăzut de demență.
Cercetătorii de la Şcoala de Medicină Lewis Katz de la Temple University (LKSOM) au identificat un ingredient specific care protejează împotriva declinului cognitiv: uleiul de măsline extravirgin, o componentă majoră a dietei mediteraneene.
Într-un studiu publicat online, pe 21 iunie, în Annals of Clinical and Translational Neurology, cercetătorii au făcut legătura între consumul de ulei de măsline extra virgin și protejarea memoriei și capacității de învățare. Celebrul ingredient, nelipsit dintr-o salată, reduce formarea plăcilor de beta-amiloid și a încurcăturilor neurofibrilare în creier – semnele cunoscute ale bolii Alzheimer.
Savanții au identificat, de asemenea, mecanismele care stau la baza efectelor protectoare ale uleiului de măsline extra virgin. "Am constatat că uleiul de măsline reduce inflamația creierului, dar cel mai important, activează un proces cunoscut sub numele de autofagie", a declarat autorul principal al studiului, citat de Science Daily. Autofagia este procesul prin care celulele se descompun și elimină resturile și toxinele intracelulare, cum ar fi plăcile de amiloid.
"Celulele creierului provenind de la șoarecii care au urmat diete îmbogățite cu ulei de măsline extravirgin au prezentat niveluri mai ridicate de autofagie și niveluri reduse ale plăcilor de amiloid și tau fosforilat", a spus dr. Praticò. Ultima substanță, tau fosforilat, este responsabilă de încurcăturile neurofibrilare, care sunt suspectate pentru a contribui la disfuncția celulelor nervoase din creier, responsabilă pentru simptomele memoriei Alzheimer.
Studiile anterioare au sugerat că consumul răspândit la scară largă al uleiului de măsline extravirgin în alimentația persoanelor care trăiesc în zonele mediteraneene este în mare parte responsabil de numeroasele beneficii pentru sănătate legate de dieta mediteraneeană. "Ideea este că uleiul de măsline extravirgin e mai bun decât fructele și legumele consumate ca atare, și că grăsimea vegetală mononesaturată este mai sănătoasă decât grăsimile animale saturate", spune dr. Praticò.
Pentru a investiga relaţia dintre uleiul de măsline extravirgin şi demenţă, Dr. Praticò si colegii săi au folosit un model bine cunoscut în boala Alzheimer, care utilizează şoareci predispuşi la această afecţiune drept cobai. Cunoscut ca un model triplu transgenic, animalele dezvoltă trei caracteristici cheie ale bolii: tulburări de memorie, plăgi amiloid și încurcături neurofibrilare.
"Aceasta este o descoperire interesantă pentru noi", a explicat dr. Praticò. "Datorită activării autofagiei, memoria și integritatea sinaptică s-au păstrat, iar efectele patologice asupra animalelor destinate în mod obișnuit dezvoltării bolii Alzheimer au fost semnificativ reduse. Aceasta este o descoperire foarte importantă din moment ce suspectăm că o reducere a autofagiei marchează începutul bolii Alzheimer.“
Dr. Praticò și colegii săi planifică în continuare să investigheze efectele introducerii uleiului de măsline extravirgin în dieta acelorași șoareci, la vârsta de 12 luni, când au dezvoltat deja plăci și încurcături. "De obicei, atunci când un pacient consultă un medic pentru simptome de demență, boala este deja instalată", a adăugat dr. Praticò. Vrem să ştim dacă uleiul de măsline adăugat la un moment dat mai târziu în dietă poate opri sau inversa boala.
(sursa)