Noi spunem, de obicei, că dragostea trece prin stomac – ei bine, și sănătatea, în bună măsură, tot pe-acolo o ia!
În ce privește pielea, povestea e aceeași – spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cât de sănătos ți-e cel mai mare organ din corpul tău. Secretul relației dintre ce mănânci și cum arată pielea stă în flora digestivă – bacteriile „bune” care trăiesc în stomacul tău și care influențează bună parte din restul organelor, inclusiv pielea.
Iată câteva sfaturi de care ar fi bine să ții cont ca să ai o piele sănătoasă și cu aspect plăcut.
1. Consumă probiotice – ca să nu iei direct prafuri din magazinele de nutriție, suplimentul de probiotice din organism poate fi asigurat prin consumul de alimente de fermentație, cum ar fi lactatele.
2. Fă-ți stocul de pre-biotice – Pre-bioticele sunt substanțe nutritive nedigerabile care stimulează creșterea bacteriilor bune din tubul tău digestiv. Le găsești în cereale integrale, ceapă, usturoi sau banane.
3. Nu te da înapoi de la grăsimile bune! Grăsimile sănătoase cunoscute ca Omega-3 sunt mană cerească pentru sănătatea pielii tale. Nu numai că sunt anti-inflamatorii, dar hidratează pielea și o mențin catifelată și suplă. Le găsești în pește, dar și în linte sau semințe de chia.
4. Colorează-ți farfuria în purpuriu! Adică umple-o cu legume care conțin antioxidanți, „infanteria” în lupta cu radicalii liberi din poluare sau din razele ultraviolete care atacă pielea. Varză roșie, conopidă roșie, coacăze și afine, morcovi mov – toate aceste legume și fructe sunt bogate în antocianini, antioxidanții care luptă cu radicalii liberi și, în plus, ajută la buna circulație a sângelui.
5. Las-o mai moale cu zahărul. Zaharurile sunt otravă curată pentru piele (ca să nu mai zicem de siluetă…). Zahărul produce glicație, care e una dintre cauzele îmbătrânirii premature a pielii.
6. Gătește cu curry. Turmericul este condiment de bază în câteva bucătării orientale, iar oamenii de acolo știu ei ce știu: acest ingredient de bază în celebrul amestec curry ajută la fotoprotecție, adică protejează suplimentar pielea de efectele expunerii la razele soarelui.
7. Pișcă-te pe limbă! Ei, nu direct, ci folosind condimente bogate în antioxidanți – scorțișoara și ghimbirul, de pildă, au proprietăți anti-inflamatorii care luptă pentru buna stare a pielii tale.
8. Încet cu lactatele pe scări. Studii recente au stabilit o legătură directă între dietă și acnee – mai ales atunci când consumăm multe lactate. Nu zice nimeni să vă opriți din deschis sticla aceea de sana sau kefir de dimineață – doar să fim atenți la excese (cam ca peste tot…).
9. Verdeeeeețuri! Capitolul nostru preferat, desigur Aici e vorba despre echilibrul dintre substanțele alcaline și cele acide din dieta noastră, iar noi avem tendința să ne „acidificăm” mâncarea. Ei bine, cu exces de aciditate pierdem potasiu, magneziu și, desigur calciu. Pe aceastea le recuperăm din vegetale bogate în alcaloizi precum pătrunjelul, migdalele, merele și – desigur! – salatele noastre verzi!