Trei substanțe nutritive pe care corpul tău nu le primeşte suficient

Substanțele nutritive reprezintă cheia pentru un bun sistem imunitar, un somn liniştit, activarea funcţiilor creierului

Evident că eşti atent la ce mănânci. Dar chiar şi cei mai atenţi la alimentaţie pot scăpa din vedere anumite aspect ce determină pierderea de vitamine şi minerale de care organismul are nevoie pentru un aşa zisul ”reglaj fin”, spune doctorul Wendy Bazilian, autorul cărţii “Eat Clean, Stay Lean.”

Mai jos vă prezentăm trei elemente nutritive care vă păstrează corpul şi creierul sănătoase şi la capacitate maximă.

Complexul de Vitamine B

Putere pentru creier şi protecţie pentru inimă

Dintre cele opt vitamine B, B12 şi acidul folic sunt printre cele mai importante. B12 ajută la transformarea alimentelor în energie pentru corpul tău şi la formarea tecii de mielină, ce înveleşte fibrele nervoase, esenţiale pentru transmiterea de impulsuri nervoase în tot corpul şi care ajută neuronii să comunice unul cu altul. Deficienţa de B12 a fost legată de probleme cognitive, cum ar fi pierderi de memorie, confuzie și depresie.
Acidul folic este crucial pentru femeile gravide, dar cu toții avem nevoie de el. Faptul că joacă un rol important în dezvoltarea fetală vorbește de la sine despre importanţa lui. Acidul folic este vital pentru că ajută la scăderea nivelului aminoacizilor care pot contribui la accidente vasculare cerebrale şi la creşterea riscului de boli cardiovasculare. “De obicei, oamenii cred că fibrele şi grăsimile sănătoase fac minuni inimii, dar uită cu desăvârşire că acidul folic sau B-urile fac şi ele parte din aceeaşi companie selectă”, spun specialiştii.

De unde ne “aprovizionăm”

Având în vedere că vitaminele B12 nu sunt disponibile în plante, vegetarienii sunt, în general, printre primii afectaţi de lipsa lor. Surse bune de vitamine B12 includ ouă, brânză, pește, lapte, iaurt și carne roșie. Spre deosebire de B21, acidul folic se găseşte în verdeţuri precum spanacul, varza de Bruxelles, sau în fasole şi cereale.

Vitamina D

Ajută oasele şi sistemul imunitar

Oamenii de știință nu au căzut de acord asupra cantităţii de vitamina D de care are nevoie un om. Dar cu toţii admit că este crucială pentru a avea un corp sănătos. Una dintre cele mai importante funcții ale acestei vitamine este îmbunătățirea capacității de absorbție a calciului, care ajută la formarea oaselor puternice. Vitamina D, este, de asemenea, cheia atunci când vine vorba de reglarea funcției imunitară a organismului. Există unele dovezi care leagă nivelurile scăzute de vitamina D cu dezvoltarea bolilor autoimune cum ar fi boala Crohn, artrita reumatoidă și scleroza multiplă.

De unde ne “aprovizionăm”

Este dificil de găsit în alimente. Cea mai mare parte din vitamina D din corp este produsă ca răspuns la lumina soarelui. Dar, dacă vă tratați pielea cu produse cu factor mare de protecţie SPF (așa cum recomandă dermatologii!) sau dacă trăiți într-o climă nordică, mai puteți obține încă o doză bună de vitamina D din alimente cum ar fi gălbenușurile de ou, peștii grași - sardinele - laptele sucurile de portocale și cerealele . (Întrebați-vă medical dacă ar trebui să luați și un supliment de vitamina D).

Magneziu

Vă ajută să faceţi faţă durerilor

De curând s-a dovedit că o porţie zdravănă de magneziu bate orice pastilă de somn pentru insomniaci. Această substanță nutritivă ajută mușchii să se relaxeze și este, de asemenea, populară printre sportivi pentru calmarea durerilor musculare. Astfel, magneziul poate acţiona asupra anumitor zone din creier, le linișteşte atunci când ele ne fac albe nopţile. În plus, ar putea avea un efect calmant, care ajută la ameliorarea anxietății ușoare care ne ţine trezi întreaga noapte.

De unde ne “aprovizionăm”

Studiile privind dieta arată în mod constant că oamenii nu primesc suficient magneziu.
Acest lucru se datorează faptului că magneziul se găsește în majoritatea alimentelor bogate în fibre (legume, salată verde, orez brun), dar care au fost în mare parte înlocuite cu alimente rafinate sau prelucrate în dieta tipică a oamenilor care trăiesc în mari oraşe, dar nu numai. În plus, pe lângă fibre, asigurați-vă că mâncați grăsimi bune sub formă de semințe și nuci (inclusiv unt de unt), care sunt unele dintre cele mai bune surse de magneziu.

Sursa

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin