De-acum încolo te sfătuim să ai mare grijă când mai folosești expresia „Dă-te-n spanac” - s-ar putea ca spanacul să se supere și să îți răspundă …
Poate credeți că e o glumă - nu vă condamnăm, dar o să vă explicăm imediat la ce ne referim. Am dat peste un articol absolut serios, care ne-a atras atenția încă de la titlu: Oamenii de Știntă de la MIT au primit un email de la o plantă de spanac.
Noi știam deja, desigur, că spanacul este super food, dar cei de la celebrul MIT (Massachussets Institute of Technology) au dus părerea universală a nutriționiștilor cu niște pași în față.
Sărind peste anumite detalii, aflăm că inginerii de la MIT au reușit să trimită un email către un smartphone, Punând spanacul în contact cu un nitroderivat aromatic (o componentă chimică găsită în multe tipuri de explozibili). Rădăcina plantei a preluat componentul și l-a trimis mai departe către frunze de unde senzorii nanotubului au declanșat un semnal.
Oamenii de știință au pus două seturi de tuburi nanocarbonate în partea interioară a frunzelor de spanac, în stratul unde are loc fotosinteza. Aceste tuburi au fost capabile să capteze momentul în care planta a intrat în contact cu componentul și au transmis mai departe informația către un computer de mărimea unui smartphone, care a trimis o alertă prin email. Am aflat și că a durat 10 minute pănă când substanța explozibilă a ajuns de la rădăcină la frunze.
Șeful echipei de cercetărtori care a creat, practic, prima plantă de spanac cibernetică din lume a spus că „aceasta este o demonstrație a modului în care am depășit bariera de comunicare plantă-om”.
La ce ajută o astfel de descoperire? Cercetătorii spun că în viitor ne putem folosi de ea pentru a determina nivelul de oxigen, poluarea și umiditatea cu ajutorul plantelor. Nu ne-ar suprinde dacă în viitor am primi emailuri chiar de la planta noastră preferată din casă. Ar fi perfect dacă ar putea să ne aducă aminte și când să o udăm...
Astfel, aveți mare grijă cum vă comportați cu verdețurile voastre, s-ar putea ca pe lângă benefiicile pentru sănătatea aceastea să vă ajute mult mai mult. Poate chiar să vă spună ceva nu prea plăcut atunci când le lăsați să se strice în frigider îl loc să le folosiți în rețetele voastre!
În final, am vrea să le mulțumim frunzelor de spanac care, în loc să ajungă într-o salată delicioasă, s-au sacrificat în numele științei. Sacrificiul lor nu va fi uitat.[1]
Echipa lucrează mai departe în a dezvolta și mai mult tehnica. Cine știe, poate următoarea plantă pe listă este rucola... ?