Rețete vechi de la Hanul lui Manuc: salata arnăuților și cea a băcanilor

Scriam în urmă cu vreo doi ani că pe vremea lui Cuza, peste un sfert din meniul de la Hanul lui Manuc era format din salate. Puteți citi articolul și consulta meniul de atunci aici

Din păcate, la acea vreme nu am putut detalia pentru că nu aveam încă destule informații. Între timp am descoperit rețetele a două dintre salatele din meniu. Ele au fost publicate în 1982, în Almanahul Gospodinei, 1321 de rețete culinare, editat de revista Steaua și ulterior republicate în Calendarul 1985, editat de REECOOP și tipărit de Întreprinderea Poligrafică Galați.

Salata Arnăuților

- cartofi 1,000 kg
- sardele (sau macrou) 0,250 kg
- usturoi 0,025 kg
- maioneză0,250 kg
- măsline 0,100 kg
- lămâie 0,100 kg
- sare 0, 025 kg
- piper 0,001 kg

Cartofii se fierb, se curăţă de coajă, se taie în felii subţiri şi se pun într-un vas. Sardelele sau fileurile de macrou se taie în cuburi şi se adaugă la cartofi împreună cu mujdeiul diluat cu puţină apă, maioneza, piperul măcinat, sarea şi zeama de lămâie. Se amestecă totul uşor. Salata se aranjează pe un platou şi se decorează cu măsline şi felii de lămâie.

Salata Băcanilor

- ciuperci proaspete 0,600 kg
- arpagic 0,400 kg
- usturoi 0,025 kg
- ulei 0,100 l
- măsline 0,100 kg
- lămâie 0,100 kg
- foi de dafin 1 buc
- sare 0,025 kg

Ciupercile curăţate se taie în ștraifuri, arpagicul se opăreşte şi apoi se căleşte într-un vas cu ulei fierbinte. Se adaugă ciupercile şi se călesc împreună încă 20 de minute. Se adaugă piperul, foaia de dafin, sare, zeama de lămâie şi se lasă să mai fiarbă. Din usturoi se prepară un mujdei, care se diluează cu puţină apă şi se toarnă peste ciuperci şi arpagic, după ce vasul a fost dat jos de pe foc. La servire, se decorează cu măsline şi felii de lămâie.

Cosmin Dragomir
foto: dreamstime



Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin