Hanul lui Manuc este unul dintre restaurantele cu îndelungată istorie (cred că e cel mai vechi local din București care funcționează și în prezent). Construită între 1806 și 1808 de către Manuc Bey, locanta, care o perioadă a funcționat sub numele de Hotel Dacia, face parte astăzi din grupul City Grill.
Scotocind prin cărțile mele vechi am găsit un meniu de la Hanul lui Manuc din perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Din păcate nu s-au păstrat și rețetele acestor feluri de mâncare fabuloase, ale căror nume doar sugerează ce ingrediente ar putea conține și ne lasă să speculăm la infinit. Există însă și câteva preparate care nu ne dau bătăi de cap - și despre care cam știm ce gust ar trebui să aibă.
Interesantă mi se pare, cel puțin în acest colț de internet în care ne ocupăm de salate, ponderea acestora în meniu.
Avem, așadar, 7 salate într-o listă de 24 de preparate - adică undeva între 25 și 30%. Din păcate prea multe nu știm despre ele iar faptul că majoritatea sunt denumite după diferite bresle din acele timpuri nu ne lămurește prea mult. Ce ar trebui să conțină, de exemplu, salata sacagiilor – cei care cărau apă din Dâmbovița la casele oamenilor și cu ce e ea diferită față de salata băcanilor, cei care își petreceau viața printre mirodenii exotice și alte coloniale?
Dar, chiar și așa nedumiriți, haideți să citim meniul vechi de peste 150 de ani:
Salata arnăuților
Salata băcanilor
Salată bizantină cu limbă
Salata sacagiilor
Salata tăbăcarilor
Salata târgoveţilor
Salata turcească
Vinete Imam Baialdîn
Vinete orientale
Vinete a la turci
Crap copt a la Snagov
Zacuscă a la Manuc
Gustarea lui Bachus
Omleta covacilor
Ochiuri mocănesti
Ciorbă domnească de burtă
Ciorba mezelarilor
Supă măcelărească
Supă turcească de miel
Gâscă sau raţă a la Valahia
Pilaf oriental
Varză haiducească
Sărmăluţe mincinoase
Frigărui orientale.
La o adică, ciorba de burtă era deja acolo și, în plus, era „domnească” - asta contează!
Cosmin Dragomir
(sursa foto: Wikipedia)