Vine ziua aia mult așteptată – de unii, poate cu mai mult entuziasm chiar decât Crăciunul. Și ne împărțim în mai multe tabere. Unii în Vamă, alții în Bușteni, unii la curte, cu familia, alții la picnic. Cert este că, oriunde am merge, de 1 mai ne așteaptă un grătar. Bine, nu pe plajă, nu în pădure – în locuri special amenajate.
Noi, desigur, venim cu salate care merg cu micii ăia buni, cu pieptul de pui și cârnații picanți.
- Salată cu piept de pui la grătar – Sunt multe variante ce includ pieptul de pui. Cât timp sfârâie bucata de piept de pui, pregătește un dressing răcoros. Amesteci uleiul de măsline, oțetul și pătrunjelul într-un castron mic și adaugi sare și piper. Pui un mix de salată, 3 castraveți feliați, câteva roșii cherry tăiate, un avocado feliat subțire, câteva cuburi de feta și măsline. Așterni puiul peste salată și torni dreesingul.
- Salată cu cârnați - Nu contează ce cârnăciori alegi. Cât timp de prăjesc, într-un castron foarte mare, amestecă oțetul, uleiul, o linguriță de oregano, o linguriță de pudră de usturoi, sare și piper negru. Amesteci 2 morcovi și 2 castraveți feliați cu restul ingredientelor. Pui cârnații tăiați, mix Eisberg și câteva felii de pepperoncini.
- Cotlet de porc, cartofi noi și salată – Dacă și tu ai pândit momentul apariției cartofilor noi, prepară-i de 1 mai! Prăjește 150g de cartofi noi. Într-o tigaie, îi adaugi alături de 160g de fasole și 100g de mazăre. După ce ai terminat de gătit legumele, pui într-un bol un mix de salată, o linguriță de oregano, câteva frunze de mentă, puțin busuioc, un cățel de usturoi mărunțit, o linguriță de muștar, niște ulei de măsline și oțet. După ce cotletul este gata, adaugi legumele gătite și carnea în castronul cu salată și...Poftă bună!
- Salată cu legume la grătar - Combină toate ingredientele pentru dressing într-un castron mic și amestecă-le bine. Ai nevoie de două linguri ulei de măsline, două linguri de oțet balsamic, o linguriță de tarhon, o linguriță muștar de Dijon. Pune pe grătar trei ardei grași, două vinete, un dovlecel mare, o ceapă roșie, câteva roșii cherry. Până vor fi gata, pregătește castronul cu salată. Pune într-un castron niște crutoane, ulei de măsline, sare de mare, piper și legumele.
- Mici cu salată – Cum să uităm de ei? I-am lăsat la final special pentru că sunt cei mai importanți, spunem noi. Și nu vrem să exagerăm cu ingredientele – ba chiar îți propunem salata aia clasică, ușor acrișoară care se potrivește numai bine cu mititeii fierbinți. Într-adevăr, aici salata va ține loc de garnitură, nu amestecăm micii în ea. Ai nevoie să amesteci într-un castron câteva ridichi, 2-3 castraveți feliați, un mix de salată (dacă alegi Mix Picnic, nu e nevoie să pui ridichi separat), 2-3 roșii, o legătură de ceapă verde tăiată mărunt pe care le stropești cu niște zeamă de lămâie și adaugi ulei de măsline. După ce ai trecut micul prin muștar, ia o gură de salată răcoroasă.
Deja simți cum nu mai poți de poftă, știm. Până la urmă e tradiție, nu? Dar, cum ar spune și Spănăcel din Cercul Verde – dacă faci grătar, să nu uiți să strângi resturile de mâncare și ambalajele. Nu le lăsa în urma ta. Și dacă nu tu, atunci cine?
foto: pixabay