Să fim sinceri, după ce am publicat materialul despre Istoria consumului de salate la români, Madamei de Frisée i-a revenit cheful de lecturi mai ușoare, de vacanță, care să îmbogățească și diversifice. Așa că vă propune azi foarte interesanta poveste a reconstituirii unui meniu dispărut de mult – dieta marelui filosof al Antichității, Aristotel. În plus, meniul este în prezent servit prin restaurante din zonele turistice ale Greciei frecventate de români –deci, dacă-l prindeți în vacanță, nu-l ratați!
Aristotel, polemizând (despre salate?) cu Platon în celebra pictură „Școala din Atena”, aflată în Palatul Apostolic de la Vatican
Potrivit lui Aristotel, lumea s-a bazat pe cinci elemente de construcție, pământ, foc, apă, aer și eter. Profesorul de gastronomie Giorgos Palisidis a construit ceea ce el numește “meniul Aristotelic”, pe baza alimentelor și ingredientelor din nordul Greciei, locul de naștere al marelui filosof.
Rețetele pe care Palisidis le face astăzi se bazează pe descoperirile arheologice privind ingredientele pe care vechii greci le foloseau în bucătărie pentru dieta zilnică. Mâncărurile combină, de asemenea, ingrediente din Halkidiki, locul nativ al profesorului. Folosirea anumitor fructe, ierburi, vinuri, miere și alte ingrediente au fost larg răspândite la vremea lui Aristotel.
Scopul profesorului de gastronomie a fost să aducă dieta anticilor pe masa de astăzi, în principal ca bază pentru o dietă sănătoasă.
“Pe lângă cele patru elemente ale teoriei lui Empedocles, pământ, apă, foc și aer, Aristotel a adăugat eterul, al cincilea element, pentru a descrie nenăscutul, indestructibilul, nealterabilul, care le combină pe toate într-o singură substanță”, afirmă Palisidis.
“În același timp, referințele marelui filosof grec la gusturile de bază, sărat, acru, dulce și amar, au fost însoțite de recomandări pentru combinarea a cel puțin două dintre ele la un moment dat, cu scopul de a culmina gustul, a-i oferi o experiență explozivă. Această experiență a fost denumită ulterior de japonezi “umami” (care poate fi tradus ca “aromă delicioasă plăcută”) pentru a descrie o intensitate de aromă similară celei găsite în alimente precum carnea de vită, șofran, gălbenuș, cardamon, miel, ciuperci și trufe”, a continuat gastronomul elen.
Profesorul a spus că ideea inițială pentru meniul Aristotelian i-a venit în 2016, anul în care a fost sărbătorit Aristotel. Accentul a fost pus pe cel de-al cincilea element.
În colaborare cu Asociația Hotelurilor din Halkidiki, oaspeții au fost invitați să se bucure de cele patru elemente ale naturii (foc, prin gastronomia locală, aer, prin vizite în locuri cu priveliști frumoase, apă, prin cunoașterea secretelor mării, cunoașterea vinului, tsipouro și a uleiului de măsline). Următorul pas a fost descoperirea celui de-al cincilea element, misterul pe care fiecare vizitator este invitat să îl descopere printr-o vizită la Stagira, locul de naștere a marelui filosof antic.
Palisidis a prezentat un model de meniu în efortul său de a explica și de a aplica filozofia lui Aristotel cu privire la servirea meselor. Scopul a fost acela de a provoca o experiență reală prin degustarea mâncărurilor și a produselor din locul în care s-a născut marele filozof.
Pe aceste criterii, meniul include cinci vase de lut în loc de feluri de mâncare / farfurii, deoarece grecii antici găteau în vase de lut.
Fiecare dintre elementele naturii descrise de Aristotel, au fost combinate cu materiale de bază. De exemplu, aerul a fost combinat cu o pasăre; pământul cu vinul produs în podgorie; apa cu apa de mare; focul cu elementul care combină și se alătură în prepararea fructelor de mare și eterul cu aroma care rezultă din fructele uscate la soare, miere, ierburi și vin.
Aceste feluri de mâncare sunt servite în restaurantele din Halkidiki și au atras interesul vizitatorilor. La 7 euro pe porție, prețurile sunt mici. Proprietarii de hoteluri și restaurante au primit meniul cu entuziasm, deoarece este ușor de pregătit și de încorporat în el materii prime locale din regiune.
În ultimii trei ani, 10 hoteluri și șapte restaurante din zona Halkidiki servesc meniul Aristotelian.
(sursa)