(Și) mai multe despre soia - cu tot cu rețete

Să vorbim despre boabele de soia - aceste mici comori nutritive, care au reușit să capteze atenția întregii lumi. Cum a ajuns soia un produs global? Ei bine, această poveste începe cu o boabă... de culoare bej deschis sau verde - depinde de preferințe. Da, soia vine în diverse culori și fiecare are propriul său stil - bejul elegant, verdele vibrant. Dar, indiferent de culoare, soia și-a făcut loc în inimile (și în bucătăriile) noastre.

Știați că soia este un fel de „rockstar” culinar în Asia de mii de ani? Da, asiaticii cultivă și gătesc cu soia încă din antichitate. În Europa, soia a ajuns mai târziu, făcându-și apariția cu timiditate, dar, odată ce a fost descoperită, a devenit rapid vedeta petrecerilor culinare. În România, soia a ajuns, aș putea spune, „fashionably late”, dar cu atât mai mare a fost surpriza când a fost descoperită.

Boabele de soia nu sunt doar faimoase, sunt și pline de substanțe nutritive. Vorbeam de vedete? Ei bine, soia este ca un superstar al nutriției. Plină de proteine, vitamine și minerale, soia este ca un antrenor personal pentru sănătatea ta. Fier, calciu, fibre... Numește un mineral, soia probabil că îl are! Iată însă ce să faci cu soia boabe, atunci când ai poftă de salate - probabil cel mai important lucru de la inventarea roții înoace!

1. Salată de soia cu avocado și rucola:

  • Ingrediente:
    • 1 cană boabe de soia fierte
    • 1 avocado copt, tăiat cuburi
    • 2 mâini de rucola (cam 80-100g)
    • 1 roșie mare, tăiată cuburi
    • Sucul de la o lămâie
    • Ulei de măsline, sare și piper după gust

Mod de preparare: Amestecați boabele de soia fierte cu rucola, avocado și roșiile într-un bol mare. Adăugați sucul de lămâie, ulei de măsline, sare și piper. Amestecați ușor și serviți proaspăt.

2. Salată asiatică cu soia și spănăcel:

  • Ingrediente:
    • 1 cană boabe de soia fierte
    • 2 căni de varză tocată fin
    • 1 morcov ras
    • 1 mână de frunze de spănăcel (40-50g)
    • 2 linguri sos de soia
    • 1 lingură ulei de susan
    • 1 linguriță de ghimbir ras

Mod de preparare: Într-un bol mare, combinați soia, varza, morcovul și baby spinach. Adăugați sosul de soia, uleiul de susan și ghimbirul. Amestecați bine și lăsați să se aromeze pentru câteva minute înainte de a servi.

3. Salată de soia cu roșii cherry, busuioc și salată baby batavia:

  • Ingrediente:
    • 1 cană boabe de soia fierte
    • 2 mâini de salată baby batavia (80-100g)
    • 1 cană de roșii cherry, tăiate în jumătăți
    • Un mănunchi de busuioc proaspăt, tocat
    • Ulei de măsline extra-virgin
    • Oțet balsamic, sare și piper negru după gust

Mod de preparare: Combinați boabele de soia, salata baby batavia, roșiile cherry și busuiocul într-un bol. Adăugați ulei de măsline, oțet balsamic, sare și piper. Amestecați bine și serviți imediat.

4. Salată de soia cu quinoa, legume crocante și salată iceberg:

  • Ingrediente:
    • 1 cană boabe de soia fierte
    • 1 cană quinoa gătită
    • 2 mâini de salată iceberg (80-100g)
    • 1 ardei roșu, tăiat cuburi
    • 1 castravete, tăiat cuburi
    • Dressing: ulei de măsline, zeama de lămâie, miere, sare și piper

Mod de preparare: Într-un bol mare, amestecați soia, quinoa, salata iceberg, ardeiul și castravetele. Pentru dressing, combinați uleiul de măsline, zeama de lămâie, mierea, sarea și piperul într-un bol mic și turnați peste salată. Amestecați bine și serviți.

5. Salată mediteraneană cu soia, măsline și Pikans Mix:

  • Ingrediente:
    • 1 cană boabe de soia fierte
    • o pungă de Pikans Mix
    • 1 cană de măsline negre, fără sâmburi
    • 1 ceapă roșie, tăiată julienne
    • Brânză feta, tăiată cubulețe
    • Dressing: ulei de măsline, oțet de vin roșu, oregano uscat, sare și piper

Mod de preparare: Combinați soia, salata Lollo Rosso


foto: shutterstock

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin