Parte din concediu mi-am petrecut-o prin Harghita și prin Maramureș unde, după cum bine știți, localnicii spun despre țuica din sud că 38° înseamnă febră, nu băutură. Adevărul e că toate țoiurile consumate din Borsec până-n Satu Mare nu au avut sub 50°, iar dacă nu ești cu băgare de seamă aluneci sub masă ca un limax bulversat!
Faptul că nordul Transilvaniei și Maramureșul sunt legate de cultura pălincii e, poate, cel mai bine exprimat de această piatră funerară din celebrul cimitir vesel de la Săpânța:
Studiez empiric de ceva timp țuicile, pălincile, rachiurile, horincile noastre și pare că mă pricep și la “Ochii lui Dobrin” și la o puturoasă de tescovină, dar și la o pălincă de gutui (preferata mea). Există un nivel de experiență superior, la care poți face diferența între un distilat de gutui (de obicei și cu mere) și o băutură căreia i s-a adăugat concentrat de gutui din comerț. Din păcate, multe-s ajutate cu potențiatori de arome.
Am auzit diferite sfaturi pentru consumul de țuici/pălinci. Apropo, țuica este doar din prune („țuică de prune” e pleonasm), restul distilatelor se numesc fie rachiuri, fie pălinci.
Cel mai frecvent sfat: când bei, să te mai ridici, să te plimbi, să te scuturi nițel ca să ajungă băutura și în picioare, nu doar la cap. Altul spune că, deși e mult mai bună băută de la congelator – alunecă mai ușor pe gât, e uleioasă – răcirea țuicii e capcană pentru amatori: nu mai simți că bei tărie și ai tendința de a consuma o cantitate mult mai mare decât ești pregătit.
Cel mai bun sfat l-am auzit de la Silviu Zetea (exact șefu’ la Zetea) care îmi povestea despre înțelepciunea ritualului băutului pălincilor. Când ești la masă cu țoiul în față, e normal ca la fiecare rând băut să te ridici, să te înclini puțin în față, să înalți paharul și să spui două, trei cuvinte: noroc, sănătate, să ne ajute Dumnezeu, să trăiască mirii șamd.
Acest gest, formă de respect și de convivialitate, ascunde de fapt o ecuație (una fizică, aplicată în viața de zi cu zi) cu variabile și constante. Când te înclini prea mult și simți cum „greutatea” paharului te trage în jos, spre podea, gazon ori masă, e timpul să te retragi. Țineți minte regula asta și o să fiți prieteni de cursă lungă cu aceste minunății serios alcoolizate!
Cosmin Dragomir