Ați auzit de nunți fastuoase cu mii de invitați, de banchete antice cu multă băutură și bucate fine care se lăsau cu orgii, de chiolhanuri de câte trei zile ori de câte o săptămână. Numai că ceea ce vă povestesc eu acum depășește orice măsură și pare mai mult de domeniul fanteziei decât de cel al istoriei.
Povestea are cam 3000 de ani și se petrece în Imperiul Asirian. Și când scriu „se petrece”, chiar mă gândesc la cea mai mare petrecere văzută vreodată, mai ales dacă ne raportăm la numărul total de oameni ce populau pământul în urmă cu trei milenii.
În anul 870 î.e.n., regele Asiriei, Assurnasirpal al II-lea și-a inaugurat palatul din noua sa Capitală, Kalhu (cunoscut astăzi ca Nimrud, un oraș antic ale cărui ruine se află pe teritoriul de astăzi al Irakului) cu mare fast.
Petrecerea a durat zece zile și a avut 70.000 de participanți care au mâncat și băut pe rupte. Aproximativ 10.000 de burdufuri cu vin, 10.000 de vase cu bere, 2000 de vaci și viței, 25.000 de oi, și multe alte mii de păsări, gazele, pești au fost mistuite de stomacurile, parcă nesătule, ale oaspeților.
Cum date despre legume, cereale și salate nu ni s-au păstrat, rămâne doar să presupunem că, dacă la fiecare masă (minim două pe zi), fiecare mesean ar fi consumat măcar o sută de grame de salată (și cum suntem siguri că niciun invitat nu ar fi îndrăznit să vină târziu ori să plece mai devreme de la party), ar rezulta aproximativ 300 de tone de salată antică.
Not bad, not bad at all!
Cosmin Dragomir
foto: wikipedia