Dacă vă place vinul (iar nouă clar ne place!) sigur ați ridicat un pahar în cinstea articolelor sau a studiilor care arată că această licoare este sănătate curată pentru…sănătatea noastră. Unele cercetări demonstrează că băutorii moderați de vin își controlează mai ușor greutatea, fac sport mai mult (!) și consumă mai mulți antioxidanți, inclusiv din cei care nu se găsesc în vin.
O scurtă clasificare a celor mai sănătoase 5 tipuri de vin, precum și un mic pairing cu – totuși – cel mai bun lucru din partea asta de galaxie, adică salatele:
1.Vinurile roșii, seci
Vinurile rubinii sunt cele mai sănătoase, cu mai mulți antioxidanți decât toate celelalte soiuri la un loc. Acest lucru se datorează faptului că coaja roșie a boabelor de strugure nu este îndepărtată în timpul fermentației. Antioxidanții furnizați de boabele închise la culoare – de exemplu procianidinele (un anumit tip de antioxidant care previne îmbătrânirea) – sunt benefici pentru sănătate, inclusiv pentru protejarea împotriva bolilor cardiace și pentru stimularea longevității. În opinia cercetătorilor, vinurile din sud-vestul Franței și din Sardinia tind să aibă niveluri mai ridicate de procianidine. În medie, vinurile din aceste două zone au chiar și de cinci ori mai multe procianidine decât vinurile din Spania, America de Sud, S.U.A. și Australia. Aici ne referim, desigur, la cele mai puternice culturi viticole din lume, dar cu siguranță un cabernet sauvignon din sudul Olteniei, ori o fetească neagră din regiunea Dealu Mare rezolvă situația!
Pentru cei care #iubescsalatele, desigur, salatele care merg de minune cu un vin roșu sec sunt cele care conțin carne roșie (precum asta sau asta), ori brânzeturi nobile, maturate.
2.Vinurile portocalii
După vinul roșul sec, cel mai bun pariu este vinul portocaliu, un vin alb, dar tratat ca un vin roșu. Nu conține citrice. De fapt, strugurii sunt lăsați să fermenteze cu tot cu coajă mai mult timp (între o săptămână și un an). Când sunt gata, au o culoare tulbure, ușor portocalie, și un gust intens, ca de vin roșu. La noi pe piață vinurile portocalii sunt mai rare, însă dacă găsiți unul, asociați-l cu o salată care conține rață, pui sau curcan. Ca salata asta, sau ca asta.
3.Rosé
Tot strugurii roșii stau la baza vinului rosé, dar timpul în care coaja este în contact cu strugurii este mai scurt decât la vinul roșu sau la vinul portocaliu. Dacă la vinul roșu strugurii stau la fermentat în coajă minim două luni, pentru un rosé sunt suficiente de la două ore (un minim) până la maxim 20 de ore. Dar mai puțin timp în contact cu coaja înseamnă mai puțini antioxidanți. Motiv pentru care, la pairing, asociați un rosé, pentru gust, salatelor bogate în spanac, ori în legume bogate în proteine, cum sunt cartofii, năutul sau porumbul.
4.Vinurile albe, seci
În producția de vin alb nu există timp de “contact cu coaja strugurelui”, ceea ce înseamnă că fitonutrienții din coajă nu ajung în vin. De dragul armoniilor gustative, însă, vinul alb sec este partenerul tradițional al oricărei mâncăruri cu pește, curcan sau pui.
5.Vinuri albe, dulci
Sunt mai dulci pentru că ele conțin mai mult zahăr. De exemplu, un pahar de Moscato conține 21 de grame de carbohidrați și 13 grame de zahăr. În comparație, o porție de chardonnay are doar 3 grame de carbo și doar un gram de zahăr. Aici alegerea e simplă. Un vin dulce – de obicei un vin licoros, ca cel de Porto, Tămâioasa noastră sau Lacrima lui Ovidiu – merg de minune la salatele de fructe – sau care conțin fucte.
În loc de încheiere…
De principiu, recomandăm consumul de vinuri organice – mult mai bine pentru mediu, cât și pentru a evita reziduurile de pesticide. Un raport prezentat în Franța arată că dintre cele 92 de tipuri de vinuri testate, toate în proporție de 100% au conținut de reziduuri de pesticide. Încă nu cunoaștem toate efectele, dar unele cercetări au făcut o legătură între expunerea la pesticide și diverse efecte nocive pentru organism, de la infertilitate la afecțiuni cronice.
Vinurile organice nu conțin sulfuri adăugate sau conservanți care pot provoca reacții adverse la unele persoane, de la un nas înfundat și strănut, până la simptome asemănătoare astmului și migrenelor. Nu contează ce preferințe ai, pur și simplu, alege-le pe cele organice, atunci când poți.
Iar sfatul nostru cel mai important este acela de a nu depăși limita de alcool. Actualul trend privind nutriția și normele privind sănătatea recomandă o doză maximă de o băutură pe zi pentru femei și două pentru bărbați. Măsura pentru vin poate fi puțin mai mică decât recipientul de iaurt. Și nu, nu poți trișa, adică nu te poți abține timp de trei zile ca apoi să dai gata o sticlă într-o singură noapte.
Consumul de alcool peste limita admisă crește riscul de boli de inimă și este direct legat de un risc mărit de ciroză hepatică, hipertensiune arterială, cancere ale tractului gastro-intestinal superior și accident vascular cerebral.
De asemenea, s-a observat că și dacă se consumă moderat, vinul, dar și alte tipuri de alcool sunt asociate cu un risc mai mare de cancer mamar. În plus, un nou studiu a concluzionat că mai mult de cinci băuturi pe săptămână pot scurta considerabil durata vieții.
Ideea de bază este de fapt, cât de mult bei, nu neapărat ce. Iar dacă ai in familie cazuri de cancer la sân, mai bine te abții și nu bei deloc.