În această perioadă în care mulți dintre noi stăm, aproape în permanență, numai în casă, ne gândim, invariabil, și la ceea ce mâncăm. Pentru cei care deja găteau săptămânal, este doar o continuare a obișnuinței. În schimb, pentru cei obișnuiți să mănânce în oraș, este o întreagă lume nouă de explorat.
Ce reunește însă ambele categorii este îngrijorarea față de siguranța alimentară. O fi o sursă sigură de mâncare dacă iau legumele sau fructele direct din raft sau piață? Se poate răspândi virusul și prin mâncare? Oare ar trebui neapărat fierte? Și cum trebuie spălate? Sunt întrebări pentru care acest articol vine cu răspunsurile de care ai nevoie.
Se poate transmite virusul prin mâncare?
Până în acest moment, nu există niciun studiu sau dovadă care să demonstreze transmiterea COVID-19 prin mâncare, conform Organizației Mondiale a Sănătății. De asemenea, nu există niciun caz de infecție din cele peste 2 milioane până astăzi provocat de contaminarea printr-un aliment. Același lucru a fost valabil și pentru virusurile din aceeași familie, MERS și SARS, acestea având nevoie tot de o gazdă umană pentru a se transmite.
Desigur, aceasta nu înseamnă că nu trebuie să luăm oricum toate măsurile de precauție necesare - better safe than sorry. Spre deosebire de virusurile de mai sus mai sus, există totuși alți patogeni care se pot transmite prin alimente.
COVID-19 se transmite în mod frecvent de la o persoană la alta prin secreții. Atunci când o persoană tușește ori strănută ori chiar și când vorbește normal, aruncă în aer picături mici. Dacă persoana este infectată, aceste picături conținând virusul aterizează pe obiectele din jur. Altcineva se poate foarte ușor infecta dacă atinge respectivul obiect după care își duce mâna la ochi, nas sau gură.
Din acest motiv este foarte important să spălăm toate fructele și legumele neambalate pe care le cumpărăm ori să dezinfectăm ambalajele produselor.
Cum e cu mixurile de salate Eisberg?
Am spus-o și o repetăm - NU e nevoie ca salatele din pungile de mixuri Eisberg să fie spălate, pentru că am făcut-o noi deja. Avem cele mai înalte standarde de igienă și siguranță alimentară, iar ceea ce găsești într-o pungă Eisberg e gata pentru consum - desfaci punga, verși conținutul în bol și-l combini cu ce vrei tu să-l combini. Ca să fii sigur, poți spăla ambalajul - nedesfăcut, desigur - când ai ajuns acasă de la supermarket. Dar nu e nevoie să mai speli și frunzele.
Cum spălăm fructele și legumele cumpărate?
Înainte de toate, nu te grăbi să le faci o baie în detergent de vase, spirt sau clor. De fapt, nici nu te gândi la asta ca o soluție. Deși folosim substanțele acestea pentru vase, mâini sau ambalaje, aplicarea lor pe fructe sau legume este contra-indicată. Acestea, spre deosebire de farfurii sau căni, au suprafețele pline cu pori microscopici ce pot absorbi reziduurile acestor subtanțe și ne pot face mai mult rău.
Ce putem face este să le spălăm cum facem în mod normal, sub jet de apă.
În cazul verzei sau altor verdețuri poți face asta ușor, umplând un bol cu apă rece. Amestecă-le și lasă-le câteva minute să plutească până ce pământul sau alte resturi de pe ele se vor lăsa la fundul vasului.
Dacă tocmai ți-ai cumpărat niște legume rădăcinoase, ciuperci ori fructe, recomandarea e să le speli cu mâna sub un jet de apă, înlăturând orice urmă de pământ sau mizerie de pe ele.
În schimb, pentru unele fructe mai delicate, precum zmeura, ține jetul de apă la o presiună mai mică și ai grijă să nu le strivești în timpul spălării.
În concluzie:
- Nu e nevoie să renunți la fructe și legume perioada asta și nici să le consumi numai la conservă;
- Nu e nevoie să speli frunzele de salată din mixurile noastre;
- Nu este obligatoriu nici să fierbi absolut toate legumele, decât dacă le preferi așa.
Iar chipsurile acelea pot să mai aștepte. Pentru că, atâta timp câte speli restul ingredientelor așa cum trebuie, poți în continuare să te bucuri de o salată fresh ca și până acum, în deplină siguranță.