Uite adevăratele motive s-o faci varză!

Există destule motive pentru care nu cred că varza ar mai trebui prezentată, formal, vreunui român.

Totuși, pentru rigoare, Brassica Oleracea face parte dintr-o familie foarte mare de plante comestibile, alături de broccoli, conopidă, gulii și chiar de muștar. Pare să fie de origine europeană, lucru care mă bucură, pentru că altfel avem în dieta modernă foarte multe alimente "adoptate" de pe alte continente.

Ca mai toate frunzele comestibile, cea de varză - indiferent dacă vorbim despre cea albă sau de cea roșie - are puține calorii și multe beneficii, principalul fiind ajutorul dat pentru sănătatea tubului digestiv, prin aportul de fibre cu efect prebiotic.

Piele mai frumoasă

Cine s-ar fi gândit că o legumă atât de banală poate avea beneficii pentru sănătatea și frumusețea pielii? Mecanismele sunt multiple: reducerea retenției de apă prin substanțele antiestrogenice, stimularea detoxifierii hepatice a xenobioticelor, aportul de carotenoizi, vitamina C și vitamina K.

Sănătatea plămânilor

Sulforafanul previne fibrozarea țesutului pulmonar agresat de infecții sau de poluarea cu particule și hidrocarburi a aerului. Este un motiv foarte bun pentru ca varza să fie în meniul zilnic al orășenilor, expuși zilnic unui grad mai ridicat de poluare.

Efect antioxidant, antiinflamator, hepatoprotector

Prin fitonutrienții conținuți, varza (în special cea roșie) poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, diabetului și chiar cancerului. Varza este bineventă deci în dieta celor care în rest au mai puțină grijă la alimentație sau consumă alcool.

Pare surprinzător, dar varza conține și o cantitate semnificativă de vitamina C, o porție de 100g furnizând aproape jumătate din doza zilnică recomandată.

Bonus: varza roșie conține cantități de antioxidanți de 4-5 ori mai mari decât varza albă. Dintre ei se remarcă și quercitina, adusă în atenția noastră de calitățile ei antivirale, în specialîn combinație cu vitamina C.

Pro tip:

Acizii alimentari (de exemplu oțet) și masticația pun în valoare cel mai bine antioxidanții din varză. Dar fierberea îi inactivează. Deci salata de varză tocată se potrivește foarte bine cu un dressing pe bază de oțet și mai puțin cu lămâia.

Atenție: consumul unor cantități foarte mari de varză poate interfera cu funcția tiroidiană, deci dacă aveți deja o boală diagnosticată sau sunteți sub tratament, verificați cu medicul dacă este nevoie de evitarea acestei legume.


Cristian Mărgărit

foto: pixabay

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin