Alimentele pe care le consumăm oferă corpului nostru “informațiile” și materialele de care au nevoie pentru a funcționa corespunzător. Dacă nu obținem informațiile corecte, procesele noastre metabolice suferă și sănătatea noastră se deteriorează.
Dacă consumăm prea multă hrană sau alimente care transmit corpului nostru instrucțiuni greșite, putem deveni supraponderali, subnutriți și riscăm să dezvoltăm boli și afecțiuni, cum ar fi artrita, diabetul și bolile cardiace.
Pe scurt, ceea ce mâncăm este esențial pentru sănătatea noastră. Alimentele acționează ca medicamentele – pentru a menține, preveni și trata boala.
Ce fac alimentele în corpul nostru?
Elementele nutritive din alimente permit celulelor din corpul nostru să-și îndeplinească funcțiile necesare. Acest citat dintr-un binecunoscut manual descrie modul în care substanțele nutritive din produsele alimentare sunt esențiale pentru funcționarea noastră fizică.
“Nutrienții sunt substanțele hrănitoare din alimente care sunt esențiale pentru creșterea, dezvoltarea și menținerea funcțiilor corpului. Asta înseamnă că, dacă un nutrient lipsește, aspecte ale funcției și, prin urmare, ale sănătății umane se deteriorează. Dacă aportul de nutrienți nu satisface în mod regulat nevoile de nutrienți dictate de activitatea celulelor, procesele metabolice încetinesc sau chiar se opresc “. (Perspective în nutriție, Wardlow și Insel)
Cu alte cuvinte, substanțele nutritive dau corpului nostru instrucțiuni despre cum să funcționeze. În acest sens, alimentele pot fi văzute ca o sursă de “informare” pentru corp.
Gândindu-ne la alimente în acest fel ne oferă o perspectivă asupra nutriției care merge dincolo de calorii sau grame, alimente bune sau alimente rele. Această viziune ne determină să ne concentrăm asupra alimentelor pe care ar trebui să le includem în dietă și nu asupra celor pe care trebuie să le excludem.
În loc să privim mâncarea ca pe un inamic, trebuie să o vedem drept o cale de a crea sănătate și de a reduce boala, ajutând organismul să-și mențină funcțiile.
Care este legătura dintre hrană și boală?
Ca societate, ne confruntăm cu probleme semnificative de sănătate.
Avem o forță de muncă afectată de absenteism și o productivitate redusă pe fondul problemelor cronice de sănătate, inclusiv a depresiei.
Mulți cercetători cred acum că aceste probleme sunt legate parțial de dietă. Deși au crezut că bolile – cum ar fi diabetul de tip II, obezitatea, bolile de inimă, accidentul vascular cerebral și anumite tipuri de cancer – au fost cauzate de o mutație genetică unică, aceștia atribuie acum aceste condiții unei rețele de disfuncții biologice. Iar mâncarea pe care o consumăm este un factor important în această disfuncție, în parte deoarece dietele noastre nu au echilibrul necesar de nutrienți.
Pentru a preveni apariția acestor boli, trebuie să știm cum diverșii nutrienți dintr-o dietă interacționează și afectează funcțiile organismului uman, potrivit Societății pentru Nutriție, cea mai mare organizație nutrițională din Europa. Medicina funcțională este o abordare dinamică a evaluării, prevenirii și tratării bolilor complexe și cronice prin folosirea nutriției. Acest domeniu de asistență medicală efectuează, de asemenea, cercetări privind rolul jucat de nutriție în sănătate.
Perspectiva medicinii funcționale
O componentă a medicinei funcționale se concentrează asupra modului în care dieta influențează sănătatea și funcțiile. Când practicienii din medicina funcțională examinează rolul nutriției în bolile cronice, ei se uită la mai multe sisteme, cum ar fi sistemul digestiv, sistemul imunitar și sistemul de detoxifiere, din cauza interconexiunilor dintre acestea. De exemplu, deoarece 80% din sistemul imunitar se află în sistemul gastrointestinal, problemele unei persoane cu imunitatea ar putea fi legate de digestia defectuoasă.
Medicina funcțională susține că boala cronică este aproape întotdeauna precedată de o perioadă de deteriorare a sănătății în unul sau mai multe sisteme ale corpului. Astfel, practicanții acesteia încearcă să identifice mai devreme simptomele care indică disfuncții subiacente, care eventual conduc la boli.
Unul dintre modurile în care medicina funcțională încearcă să abordeze problema deteriorării sănătății este de a furniza alimentele și substanțele nutritive necesare pentru a restabili funcția. Aceasta este o intervenție eficientă din punct de vedere al costurilor, neinvazivă, care urmărește stoparea progresiei bolii.