Primăvara e aici - și , odată cu ea, și vedeta plantelor comestibile din flora sălbatică, urzica. Este cel mai bun moment să ne bucurăm de calitățile ei gastronomice și nutritive, în salate și nu numai!
Urzica este o plantă care, o dată cu trecerea timpului, a început să fie folosită în medicina naturistă pe de-a-ntregul. O întâlnim în Europa, dar și în nordul Africii, Asia și America de Nord. Și da - știm ce o să spuneți - urzica este și planta care, în contact cu pielea, produce urticarie, usturime. Însă, dacă este culeasă și consumată corect, regina plantelor de primăvară vine cu o multitudine de beneficii și satisfacții pentru noi, iubitorii de prospețime...
Să începem, deci cu proprietățile medicinale.
Florile, frunza, tulpina și rădăcina sunt atât consumate, cât și utilizate ca leacuri. Frunzele de urzică sunt delicii culinare; bogate în carotenoizi și acizi grași esențiali, precum și în diverși aminoacizi esențiali, cum ar fi clorofila și vitaminele A, B C, K. Acestea au efecte pozitive asupra organismului. Putem spune, deci, despre urzică faptul că ajută la tonifierea, mineralizarea, vitaminizarea și detoxifierea întregului organism.
Planta poate fi utilizată intern sau extern sub diferite forme: infuzie, tinctură, suc proaspăt sau pulbere.
Curele cu această plantă medicinală vitaminizează și mineralizează organismul, împiedicând instalarea stării de oboseală și a asteniei.
Serotonina din frunzele de urzică este un neuro-transmițător care favorizează relaxarea nervoasă și musculară. Preparatele cu urzică contribuie la un somn liniștit și favorizează tratarea depresiei.
Ceaiul de urzică este un diuretic excelent. Consumul constant de ceai de urzică împiedică dezvoltarea infecțiilor urinare și a pietrelor la rinichi. De asemenea, ajută organismul să își revină după mese copioase sau după obiceiuri alimentare mai puțin sănătoase.
Cu urzica poți găti multe, de la mâncărică de urzici până la ciorbe, piure și…salate. Și pentru că ai o posibilitate de alegere vastă, noi îți propunem în acest articol o rețetă de salată cu urzici și spănăcel - dar desigur - în loc de spănăcel poți folosi orice mix Eisberg dorești!
Salată cu urzici și spănăcel
Începi cu urzicile, pe care le tai mărunt și le pui într-un bol. Recomandăm folosirea unor mănuși de unică folosință în timp ce le tai. Torni peste sucul de la o lămâie, amesteci bine și lași deoparte 15-20 de minute.
Trecem la următoarele ingrediente. Într-un bol amesteci o lingură jumătate de muștar Dijon, 60 ml ulei de măsline extra virgin,1 lingură sirop de arțar, 1 cățel de usturoi ras fin și asezonezi apoi cu sare și piper după pofta inimii. Prăjești câteva semințe de floarea soarelui și sfărâmi niște brânză (ce zici de niște feta?) Când cele 15-20 de minute au trecut, presari câteva frunze de spănăcel peste mâna de urzici, dressing-ul pregătit și brânza.
Poftă bună!
foto: shutterstock