Pentru foarte multă lumea poate părea normală asocierea salatei Caesar cu Gaius Iulius Caesar, primul împărat al Romei - cu toții am făcut-o cel puțin odată în viață, însă adevărul este, de fapt, altul. Singurul lucru pe care îl au în comun această salată și împăratul roman este numele - să zicem că dacă salata provenea din Italia mai înțelegeam de ce se producea această confuzie, dar nici măcar atât. Așadar unde a apărut una dintre cele mai populare salate din lume, cine a inventat-o și cum arăta rețeta originală? O să intrăm imediat în subiect.
Dacă v-am întreba unde credeți că a fost preparată pentru prima dată această salată cel mai probail ați spune Spania, Grecia, poate Italia (deși am clarificat deja faptul că nu de acolo provine), însă adevărul vă poate surprinde. Rețeta clasică de salată Caesar a fost inventată în Mexic. Sunt multe persoane care pe parcursul timpului au vrut să revendice titlul de creator al acestei salate, iar, până la urmă, cine nu ar vrea să fie el cel care a creat o rețetă atât de populară la nivel mondial. Salata Caesar a fost numită după creatorul său, Caesar Cardini. Deși s-a născut în Italia, acesta a emigrat în Stale Unite împreună cu fratele său după ce s-a terminat primul Război Mondial. După ce a deschis cel puțin două restaurante în California, acesta s-a gândit să deschidă un restaurant și în Tijuana, Mexic, în încercarea de a scăpa de restricțiile din timpul Prohibiției.
Cum a luat naștere rețeta? Fata acestuia, Rose Cardini, povestea cum în 1924, de Ziua Independenței, în restaurant nu erau prea multe ingrediente așa că tatăl său, pentru a nu supăra clienții, a pus câteva ingrediente dintre cele rămase laolaltă și așa a apărut salata. Nu știm sigur dacă chiar s-a întâmplat acest lucru pentru că există mai multe variante ale acestei povești, dar până la urmă tot ce contează este că a fost preparată și că azi ne putem bucura de ea. Nu credem că o să vă mire atunci când o să vă spunem faptul că salata a devenit instant foarte populară și s-a răspândit ușor în toată lumea.
Așa cum sunt mai multe variante ale poveștii originale, avem și mai multe variante despre cum ar fi arătat variantă originală a rețetei. Ingredientele care s-au aflat în rețeta creată de Caesar Cardini sunt: frunze proaspete de salată iceberg, ou fiert, ulei de măsline, crutoane, parmezan și sos Worcestershire.
Evident că rețeta clasică de salată Caesar a fost adaptată în funcție de ingredientele locale sau populare peste tot, însă baza rămâne aceeași - frunze proaspete de salată, ceva proteină (carne, ou), parmezan sau altă brânză maturată, pentru grăsime și crutoane sau alt produs de panificație, pentru fibre.
În 1953, International Society of Epicure a declarat această salată, care până atunci ajunsese deja populară în Europa, ca fiind „cea mai bună rețetă originară din America din ultimii 50 de ani”. Ce putem spune, și noi suntem de acord cu această afirmație...!