Casa Regală, oriunde în lume, reprezintă un etalon și un centru de interes pentru curioși - adică pentru cei care încearcă ori să copieze din etichetă, ori ceremonial ori, pur și simplu, pentru ahtiații de bârfe și mondenități.
“Marile gastronomii s-au dezvoltat la curțile monarhilor absoluți” spune istoricul Mihai Cazacu. Nimic mai adevărat, iar faptele îi dau dreptate: Franța, China ori bunătățurile orientale, persane ori indiene, îi sunt martore.
În cazul nostru, bucătăriile princiare, voievodale, domnești și regale au stat tot timpul semnul influenței țărilor cărora le-am fost vasali. Există discrepanțe mari în maniera de găti între cuhniile principilor transilvani și cele ale domnitorilor din Țările Române. O constantă, însă, a reprezentat-o interesul pentru bucate și încercarea de a ne ralia tendințelor (mai ales) occidentale prin aducerea de bucătari străini, francezi și italieni în special.
Apariția monarhiei constituționale în România a adus o nouă etichetă și a impus un ceremonial strict. Atât Carol I cât și succesorii la tron au avut parte de bucătari iscusiți, iar Iosif Strassman s-a remarcat în ultimii de ani de dinainte de comunism.
Majoritatea meniurilor regale sunt de influență franțuzească, atât prin denumiri cât și prin tehnici. Există însă, în anumite cazuri, un protocol prin care invitații la masă (și, nu de puține ori, omologi din alte state) au avut parte de un festin tradițional - sau, cel puțin, cu iz tradițional. Este o modalitate de a îi face pe ceilalți să ne cunoască mai bine, de a ne dovedi ospitalitatea fără să fim puriști (poate ajunge acest articol și la urechile celor care organizează cine festive la Cotroceni ori Palatul Victoria).
Iosif Strassman este cu atât mai important cu cât, în afara faptului că a fost un bucătar desăvârșit, școlit la cele mai bune instituții de învățământ culinar din Europa și cu un CV remarcabil, s-a îndrăgostit de gastronomia tradițională și de produsele locale. Astfel, el a autohtonizat o sumedenie de preparate, le-a botezat și le-a servit la unele dintre cele mai importante mese regale. Salata Sinaia, păstrăvul a la Peleș sau prăjitura Caraiman, de pildă, îi aparțin.
Am scris aici mai mult despre Iosif Strassman și importanța lui pentru nota regală a unor preparate tradiționale românești.
Cosmin Dragomir
sursa foto: gastroart.ro