Nutriționișitii îl numesc fructul perfect: poate fi mâncat la orice oră din zi, este plin de vitamine și fibre, iar pe termen lung contribuie la menținerea sănătății și a siluetei. Cu un gust bogat și o textură cremoasă, ca a untului, avocado este - neîndoielnic - un superaliment ce poate fi consumat sub nenumărate forme: în supe, shake-uri, tăiat în felii și așezonate cu sare, zeamă de lămâie și usturoi, în paste tartinabile precum, celebra guacamole... dar știm cu toții că-i vei aprecia cu adevărat gustul – cum altfel... - într-o salată.
Dar, înainte de toate, câteva vorbe despre avocado
Cu toate că noi în consumăm de puțină vreme, avocado face parte din dieta locuitorilor Americii Centrale și de Sud de foarte mult timp – mai exact de peste 10.000 de ani. Alături de mayași, aztecii considerau fructul avocado un simbol al iubirii și al fertilității, numindu-l chiar „arborele cu testicule”.
Cunoscut și sub denumirea de Persea Americana, cultura acestui fruct verde a apărut, pare-se, în Mexic, în statul Puebla, când arheologii au descoperit că în peșterile din văile Oaxaca și Tehuacan, au crescut, în timp, semințe de avocado. Însă fructul a devenit cunoscut mult mai târziu - în secolul al XVI-lea – fiind remarcat de conchistadorii spanioli, iar mai apoi s-a răspândit și în alte părți ale lumii, inclusiv în Europa.
Evident, fructele arborelui de avocado cresc acolo unde se pot bucura de soare din belșug, motiv pentru care principalul producător de avocado este statul american California, urmat de Mexic și alte țări cu climat tropical precum Chile, Indonezia și Columbia.
Avocado este unul dintre cele mai hrănitoare fructe – are un conținut ridicat de fibre, mai mult potasiu decât bananele și este bogat în folați, vitamina E și proteine. Uleiul de avocado este bun pentru piele și s-a dovedit că posedă proprietăți anti-îmbătrânire.
Astăzi, sunt cultivate aproximativ 400 de soiuri de avocado, răspândite în întreaga lume. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:
Hass
Hass este cel mai popular și unul dintre cele mai delicioase soiuri de avocado, descoperit în anul 1930, de către Rudolph Hass. Cu o textură cremoasă și un gust bogat, Hass reprezintă 95% din culturile de avocado consumate în SUA. Fructele de avocado Hass au nevoie de aproximativ un an pentru a se dezvolta din momentul în care arborele înflorește și până când fructele pot fi culese.
Fuerte
Fuerte este un soi „puternic” de origine spaniolă, rezistent la temperaturi ridicate. În formă de pară și învelit de o coajă verde, gustul acestui avocado este aromat, cu note de alun și textură mai puțin uleioasă față de Hass. Acest lucru îl face perfect pentru a fi mâncat cu pâine prăjită sau în salate.
Nabal
Soiul Nabal este un soi rar guatemalez, cu coajă netedă și de culoare verde închis, care se decojește foarte ușor. Are cel mai redus conținut de grăsime ceea ce-l face alegerea ideală pentru o masă ușoară, cum este o salată.
Reed
Cele mai mari fructe de avocado aparțin soiului Reed și cântăresc în medie peste 400 de grame. Atât fructul, cât și sâmburele au formă aproape sferică. Pulpa de avocado Reed este foarte gustoasă și cremoasă, iar pentru a verifica dacă e coaptă se aplică presiune ușoară pe coajă.
Pinkerton
Un avocado din soiul Pinkerton este ușor de recunoscut după forma foarte alungită și după coaja verde închis, cu mici proeminențe. În interior se găsește un sâmbure de mici dimensiuni, ceea ce contribuie la popularitatea acestui tip de avocado. Gustul este asemănător cu cel de avocado Hass, dar coaja nu își schimbă culoarea în timp.
Și acum, iată și câteva rețete de salate cu avocado:
Salată de avocado cu bacon și ou
Adaugă într-un bol mare o mână de spănăcel, câteva semințe de dovleac și quinoa, un ardei gras și miezul unui avocado tăiat cubulețe. Într-o tigaie teflonată se încing 2 linguri de ulei de măsline şi se rumeneşte baconul pe toate părţile. Când este gata, scoate-l pe un servețel de hârtie ca să absoarbă grăsimea. Ouăle le poți servi atât fierte, cât și prăjite, după preferințe. Din oțetul de mere și miere prepară un dressing și adaugă-l peste salată, alături de bacon și ou.
Salată cu avocado și somon afumat
În primul rând, curăță avocadoul și taie-l felii. Adaugă într-un bol mixul de salată Italiano, broccoli, somonul afumat tăiat în bucăți mici și feliile de avocado. Presară apoi puțină sare, ulei de măsline și zeamă de lămâie. Amestecă bine și la final „risipește” și niște parmezan ras peste salată.
Salată cu tofu și avocado
Tofu se taie în cuburi ce vor fi apoi stropite cu oţet şi sos de soia şi lăsate la marinat timp de 2 ore. Apoi se scurg bine. Într-o tigaie cu ulei încins, adaugă cuburile de tofu și rumenește-le pe toate părțile. Se toacă usturoiul şi busuiocul, se amestecă cu oţetul balsamic şi restul de ulei de măsline, pentru a obţine un sos de salată, se condimentează cu sare şi piper, după gust. Acest sos se toarnă peste tofu, alături de avocado și mixul de salată Pikans.
Salată cu midii și avocado
Curăță avocado, scoate pulpa cu lingura și feliaz-o. Taie ouăle cuburi, apoi adaugă midiile și fructul verde. Condimentează cu sare și piper după gust. Nu-ți rămâne decât să ornezi cu ou și să presari o mână de rucola.
Salată cu năut și avocado
Frunzele de salată se amestecă delicat cu năutul (bine scurs), fructul de avocado tăiat în felii și roșiile cherry într-un bol nici prea mare, nici prea mic. Sfărâmă brânza de capră deasupra. Pentru că acesta din urmă este un produs foarte sărat, nu mai puneți sare în salată. La final, presărați din plin frunze din salata mixtă și piper după gust.
foto: pixabay