V-ați dat cu swipe right, v-ați invitat la o cină în oraș să faceți cunoștință mai îndeaproape, dincolo de un pahar de vin vi se face foame și comandați ceva. Ce?
Nu, nu pizza, nu burgeri, nu cine știe ce steak scump sau pește fancy. Salata este mâncarea pe care ar trebui să o comanzi la o primă întâlnire romantică, dacă vrei să faci o impresie bună în plus față de ceea ce arăți, în formă și pe fond, tu însuți/însăți.
Uite câteva motive (desigur, nu toate):
Înainte de toate, mănânci ceva sănătos. Salata, conceptual, este asociată cu ideea de mâncare sănătoasă (chiar și atunci când nu toate ingredientele din ea sunt musai sănătoase). Multă lume „își spală păcatele” unui exces de pizza, burgeri, înghețată sau mici spunând „lasă, că data viitoare bag o salată, că e sănătoasă”. Faptul că tu comanzi ceva sănătos transmite despre tine că-ți pasă de sănătatea ta și, implicit, că ai un organism sănătos – iar asta contează, conștient și, mai ales, inconștient, în alegerea unui partener.
Nu doar sănătos, dar și bun și sățios. „Salată” în limba română este un cuvânt polisemantinc. Desemnează și frunza propriu-zisă a unor plante comestibile, și garnitura făcută inclusiv din aceste frunze, și un fel de mâncare de sine stătător, care are aceste frunze în compoziție. Ei bine, dacă la primul date ieși la un restaurant și nu doar la o cafenea, un bar ori o plimbare prin parc, nu te sfii să comanzi o salată. Că e o „bulgărească”, o „Caesar”, o „Nicoise” sau ce mai e prin meniurile restaurantelor, nu-ți imagina că vine un castronaș cu niște varză și roșii. Salatele sunt feluri de mâncare în care, alături de frunze și un dressing, se poate pune aproape orice. Deci ia o salată, e sănătoasă și te și saturi.
Merge și faza cu „Doamna și vagabondul”. Știi celebra scenă, când personajele principale apucă aceeași spaghetă și ajung să se pupe, nu...? Eh, poate că spaghetti sau pizza nu mai împărțim azi (pentru că nu vrei să-mparți mâncare sau pentru că cel/cea cu care te întâlnești n-a comandat nimic, dar acum ar vrea „doar o gură, de poftă”). Nici cartofii nu prea vrei să-i împarți. Ei bine, cu salata e altceva – poți, cu furculița, să selectezi ingredientele alea mai pe gustul celuilalt din salată și să-i oferi o înghițitură. Sau să-i permiți să-și aleagă din bolul tău de salată. Nu despre asta-i dragostea, până la urmă...?
Poți decide ușor ce vin iei la o salată și invers. Poate că n-ați discutat înainte despre ce vă place să turnați în pahar la prima întâlnire, așa că această conversație se poartă pe loc, la masă. În acest caz, dacă celălalt participant la întâlnire alege vinul, e mult mai ușor să comanzi (și să explici alegerea) o salată cu care să faci un pairing bun. Pentru că ingrendientele vegetale, inclusiv frunzele de salată, merg cam cu orice, criteriul e proteina din respectiva salată. Dacă s-a comandat un vin alb sec, cereți salata care are pește sau nu are carne deloc. Dacă e un rosé pe masă, o salată cu pui sau cu brânză albă sau moale. Dacă e un vin roșu, salata care are ceva porc sau vită în ea.
Nu în ultimul rând, dai un semnal pozitiv. Comandând o salată în locul unor paste sau a unui burger cu cartofi prăjiți, îi spui, indirect, persoanei cu care te întâlnești că ești cineva care are grijă de sine fără să se priveze de plăcerile vieții. Iar o salată fix asta transmite.
Și-ar mai fi ceva - nu toate marile povești încep cu o cafea sau cu vreo dramă. Nu-i așa că ții mai bine minte dacă ai motiv să(-ți) spui, mult mai târziu, „ne-am cunoscut la o salată”...?
Bun, acum, că le știți pe astea, ce vă rămâne de făcut e, desigur, să găsiți persoana potrivită pentru o cină în doi, iar ce urmează, depinde de voi...