Romul este exemplul perfect al globalizării la scară istorică: zahărul (trestia de zahăr, mai precis) este originar din Polinezia, a ajuns în Europa adus de arabi, iar Columb l-a dus în America, unde a fost cultivat de sclavii africani.
Extrem de ieftin și foarte tare, romul (alcoolul distilat din trestie de zahăr) a sedus milioane de oameni și a devenit emblematic pentru marinari, după colonizarea Americilor. În 1665, romul a înlocuit rația de bere pe vasele Flotei Regale britanice din Caraibe. Pentru că marinarii se îmbătau crunt, iar disciplina ori eficiența acestora scăzuseră dramatic, Amiralul Vernon l-a diluat cu apă.
Sigur că asta nu i-a descurajat pe marinari, care au băut romul și diluat; mai mult, în acest fel aceștia consumau și apa de pe vas, pe care ei o considerau nepotabilă. Amiralul englez a mai avut o idee, validată ca genială de istorie: să adauge zahăr și suc de lămâie.
Acest amestec a primit numele de grog, de la porecla amiralului – “bătrânul gogren” (purta tot timpul o pelerină dintr-un material impermeabil numit gogren). Așadar, când beți (mai ales iarna) grog, indiferent dacă vă faceți sau nu groggy, ridicați un pahar pentru Amiralul Edward ”Olg Grog” Vernon!
Cosmin Dragomir
surse foto: Pixabay, Wikipedia