În urma unei analize realizată de către cercetătorii britanici şi cei brazilieni s-a constat că un program haotic al meselor poate creşte riscul de a dezvolta diabet de tip 2, hipertensiune şi chiar obezitate.
Dacă nu mănânci la ore fixe, organismul tău nu ştie când va primi hrană şi de la prima masă se vede nevoit să îşi păstreze nutrienţi pentru mai târziu, ceea ce înseamnă că te vei alege cu câteva depozite de grăsime, respectiv câteva kilograme în plus. Cel mai rău, însă, este să mănânci la ore foarte târzii sau chiar să te trezeşti noaptea pentru a mânca. Pentru că procesul de digestie şi activitatea cardiacă sunt mai reduse noaptea, persoanele care lucrează în această perioadă şi sunt nevoite să mănânce la ore târzii (sau care obişnuiesc să mănânce noaptea) au destul de des probleme cu greutatea şi sunt de două mai expuse riscului de obezitate. De aceea, specialiştii şi nutriţioniştii recomandă mese echilibrare şi la aproximativ aceleaşi ore din zi.
“Se pare ca există mai mult adevar decât credeam în faimoasa zicală «Mănâncă la micul dejun ca un rege, la prânz ca un prinţ şi seara ca un cerşetor». Cu toate acestea, sunt necesare investigaţii ulterioare. Deşi înţelegem mai bine ce anume ar trebui să mâncăm, persistă întrebarea „care dintre mese ar trebui să ne ofere cea mai multă energie?”. Cu toate că dovezile sugerează că un aport mai mare de calorii este asociat cu obezitatea, suntem încă departe de a întelege dacă aportul energetic alimentar ar trebui distribuit egal pe parcursul zilei sau dacă micul dejun ar trebui să ofere cea mai mare parte a energiei”, a explicat doctorul Gerda Pot, expert în nutriaţie la King’s College London şi co–autor al studiului, citat de The Independent.