Cochetezi cu veganismul? Citește asta

Medicii gastroenterologi afirmă că acest tip de alimentaţie aduce beneficii pentru sănătate: reduce riscul apariţiei bolilor cronice și o posibilă pierdere în greutate. Dar înainte să spui adio fripturilor la grătar, brânzei telemea cu roşii şi a unei porţii de lapte, brînză şi smântână, nu mai bine citeşti tu rândurile de mai jos? Pentru că nu este deloc uşor să adopţi acest tip de dietă. Dieta vegană este restrictivă și poate fi dificil de urmat pentru persoanele care sunt obişnuite să consume în mod regulat produse de origine animală.

Aşadar, merită provocarea? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să ştiţi că cel mai greu este în primele 30 de zile de tranziţie. Site-ul Health.com a vorbit cu nutriționiști, medici, si cu veganii (cei care au ţinut această dietă de zeci de ani, dar şi cu proaspeţi adepţi) pentru a afla ce se întâmplă atunci când alegi să ai acest tip de alimentaţie.
shutterstock_380067835

1.Pierzi sau câştigi în…greutate. Multe persoane sunt surprinse de faptul că slăbesc extrem de repede adoptând alimentaţia pe bază de vegetale. Dar este un lucru parţial, deoarece multe plante conțin proteine vegetale,însă e adevărat că se regăsesc într-o proporție mai mică decât în carne, de exemplu, dar totuși să nu le ignorăm. Un alt motiv pentru care pierzi ușor în greutate este și acela că nu este întotdeauna cel mai la îndemână să mănânci rapid, meniuri vegane, e chiar frustrant mai ales când nu ești la tine acasă, așadar efectul secundar este acela că elimini din minte gustările. Dar dacă optați pentru junk food vegan sau excesiv de mulți carbohidrați în detrimentul cărnii sau produselor lactate, sunt șanse destul de mari să vă îngrășați. Așadar, echilibrul este cheia!

2.Balonări, gaze abdominale și alte astfel de situații. “Cu timpul va fi mai bine”, ne asigură medicii doar că ”în primele zile ale dietei să vă așteptați la gaze și balonări abdominale, dar pe măsură ce corpul tău se adaptează cu fibrele pe care le consumi, situația se va îmbunătăți considerabil. Deoarece aportul de fibre și microbiotele intestinului se va schimba, este posibil să observați o modificare a mișcărilor intestinale. De asemenea, dacă a existat o intoleranță la lactoză, eliminarea laptelui va reduce balanarea și disconfortul.”

Chef
Bucur ingrediente 200x75

3.Gătitul se transformă…până dispare de tot: În timp ce unii descoperă noi metode de a prepara masa și se bucura nespuns că au scăpat de gătit, alții, cel puțin în primele zile, la vederea cinei, sunt total uimiți: “La primele cine, la vederea farfuriei mă întrebam ce naiba voi mânca în seara aceea, dar după câteva combinații nereușite, mi-am dat seama ce anume îmi place și ce nu, și totul a devenit mult mai plăcut. Cheia este să găsești cinci sau șase rețete pe care le poți prepara cu ușurință și care să îți și placă. Mai greu este când doar tu din întreaga familie adopți veganismul și restul nu, pentru că gătitul diferențiat devine o corvoadă”, spune un triatlonist amator, fost vegan timp de patru ani.

4. Ai mai multă energie „Acum, o singură ceașcă de cafea mă ține în priză toată ziua, pe când înainte de a trece la o dietă vegană aveam nevoie de încă una, după masa de prânz”, declară unul dintre vegani. Adevărul este că nu există studii care să arate că oamenii au, de fapt, mai multă energie atunci când devin vegani, dar cei care practică această dietă au observat imediat schimbarea. Energia crescută și, mai ales, lipsa somnolenței care apare imediat după masa de prânz ar putea fi rezultatul unei alimentații mai sănătoase – asta în special dacă evitați produsele zaharoase și alimentele procesate, deoarece acestea cresc nivelul de zahăr din sânge.

5. Un ten strălucitor Multe dintre femeile vegane au remarcat imediat impactul adoptării acestei diete asupra pielii. “Cea mai mare schimbare la nivel fizic a fost asupra pielii mele, acum tenul meu arată nemaipomenit, s-a curățat impecabil, recunosc că fața mea arătă mai bine ca oricând”, declară una dintre femeile vegane.

shutterstock_128931149

6. Foame de neoprit Uneori, efectele secundare ale abordării unei noi diete nu pot fi anticipate. De exemplu, oricât de bine organizat ai fi cu mesele tale și oricât de mult timp îți dedici gătitului, se întâmplă destul de des să rămâi flămând. Cel puțin la începutul vieții tale de vegan, pregătirea mâncărurilor poate fi extrem de dificilă, de aceea, te vei lovi frecvent de senzația de foame.

7. Dezechilibru de vitamine Oricât de bună ar fi dieta vegană pentru sănătatea ta, există un potențial real de deficiențe de vitamine, în special de B12. La fel și Omega 3, dar acești acizi grași pot fi găsiți în semințe de in și în nuci. Discută cu medicul de familie sau cu un nutriționist despre situația mai sus menționată. Ei îți pot recomanda suplimente care să înlocuiască substanțele care îți lipsesc, alături de fier, zinc sau calciu.

8. Trucuri și excepții Dacă vei constata că stilul vegan nu ți se potrivește din diverse motive, dar totuși te-ai simțit bine, poți să mânânci vegan o săptămână pe lună. Sau să trișezi la meniul preferat, până la urmă micile plăceri ale vieții ne fac fericiți și ne mențin echilibrați.
În schimb, dacă ești nevoit să adopți această formă de dietă din motive de sănătate, micile abateri de la regulă nu fac decât să vă ajute să depășiți mental greutatea schimbării.
Iar dacă ai devenit vegan din motive ideologice, e bine să știi ce te așteaptă.

sursa

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin