Croații au înregistrat „ciocolata săracului”. Noi încă o ignorăm

În primăvara lui 2022 am vizitat Iordania și s-a întâmplat să aterizez în Aman fix în prima zi de Ramadan. Pentru cei care nu știu “Ramadanul este a noua lună a calendarului Islamic și marchează perioada postului obligatoriu pentru toți musulmanii. De asemenea este un moment important pentru comemorarea istoriei sacre a Islamului. Acest act, postul, reprezintă unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului și necesită abținerea de la orice fel de mâncare, băutură și activitate sexuală de la răsăritul până la apusul zilelor”[i]

 Într-una dintre seri, în Akaba, singura ieșire a țării la Marea Roșie, pe terasa de pe acoperișul hotelului am comandat o băutură specifică acestei perioade, o băutură chiar ritualică după cum ni s-a explicat. Mai greu a fost să ne înțelegem cu ospătarul și din ce e făcută. Maronie, consistentă, ușor nisipoasă, fresh (eu am simțit un gust asemănător sucului proaspăt de mere și arome de caramel). Până la urmă, cu ajutorul netului, am descifrat misterul: era făcută din roșcove. Adică din păstăile alea lungi de ne cad în cap inclusiv prin parcurile bucureștene. 


Deși am mai scris despre roșcove (Ceratonia siliqua), mai precis despre simbolistica lui în romanul Paturi Oculte de Doina Ruști, dar și despre faptul că semințele au propietatea miraculoasă de a avea dimensiune și masa uniforme și au fost folosite ca unitate de măsură – de aici vin karatele folosite pentru pietrele prețioase (puteți citi întregul articol aici) am reluat acum subiectul pentru că la finalul lui martie, Croația a înregistrat la UE cel de al 42-lea produs protejat: roșcovul din Komiža/ Komiћa.
Komiža este un oraș care se întinde pe latura vestică a Insulei Vis din Marea Adriatică. Pudra de roșcove este cunoscută și sub denumirea populară de „ciocolata săracului” și este folosită n bucătărie ca surogat de cacao. “Păstăile de culoare brun-roșcată, cu gust dulceag, au o ridicată valoare nutrițională (pot fi consumate ca simplu fruct sau pur și simplu folosite in diferite produse de cofetărie); în plus, posedă numeroase proprietăți terapeutice”[ii]. 

 Pudra este un produs nonalergen, bogată “în vitamine, minerale, fibre alimentare și calciu, fiind un antioxidant de excepție. Are un indice glicemic foarte mic. Nu conține cofeină, teobromina (o substanță organică cu efect excitant al sistemului nervos), gluten, lactoză sau colesterol”[iii].

Revenind la povestea iordaniană, arabii beau seara ori dimineața înainte de răsărit multe sucuri din fructe și plante (tamarin, migdale, caise, lămâi) care îi ajută să postească.

Sucul de roșcove se face extrem de simplu și poate îl încercați și voi Vă trebuie:

1 kg de păstăi de roșcove, spălate și uscate la aer pe un prosop
2 căni de zahăr brun sau brut
8 căni de apă

1. Puneți păstăile de roșcove într-o oală mare. Adăugați apa și fierbeți ușor până când păstăile sunt maleabile, aproximativ 45 de minute.

 2. Scoateți-le din oală, rupeți-le și puneți-le din nou în oala cu zahăr. Aduceți din nou la fierbere și lăsați-le să bolborosească ușor încă 45 de minute.  Se strecoară și se răcesc. Se pun la frigider și se servesc reci. Adăugați mai multă apă în suc dacă este prea dulce pentru gustul dumneavoastră[iv]. 


Dacă puteți, la început rupeți păstăile în bucăți mai mici. 
În magazinele cu specific oriental de la noi puteți găsi și melasă de roșcove. Din păcate, deși avem un climat în care roșcovul se simte bine și se înmulțește ca floră spontană, noi nu îl valorificăm. 



Surse:
[i] wikipedia
[ii] idem
[iii] https://www.pilulka.ro/pudra-de-roscove-1kg
[iv] https://see.news/carob-juice-with-numerous-health-benefits

Cosmin Dragomir
foto: dreamstime


Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin