Cinci motive pentru care avocado să nu-ţi lipsească din casă şi de la masă

În rândurile de mai jos îţi explicăm de ce avocado reprezintă pentru noi mai mult decât ingredientul principal din guacamole, pasta din care ne înfruptăm cu atâta nesaţ cu chipsuri de porumb.

De fapt, fructul (da, e fruct) de avocado este pe atât de versatil în reţete, pe cât este de hrănitor şi plin de nutrienţi. Ce mai, este o adevărată “bombă” de sănătate şi vitalitate!

Să o luăm cu începutul…

1)Oamenii au mâncat avocado de peste 10.000 de ani
Avocado este originar din America Centrală şi de Sud. Prima dovadă a utilizării lui a fost găsită în Puebla, Mexic, cu aproximativ 10.000 de ani în urmă. Pomul și fructele au avut o semnificație spirituală și în vechile civilizaţii aztece și incașe. Ei credeau că avocado îi înzestra cu puteri speciale. Potrivit California Avocado Commission, arheologii au descoperit semințe de avocado îngropate cu mumii în Peru, care datează din anul 750 î.H. Odată cu sosirea europenilor în Mexic, aceştia şi-au dat seama de potenţialul alimentar al fructului şi au început să planteze în propriile grădini pomi de avocado.

2)Avocado conţine o cantitate mare de potasiu, mai multă decât cea regăsită în banane. În plus, au şi “grăsimi” bune pentru organism
O jumătate de avocado (porție medie) conține 4,6 grame de fibre și vitamine B importante, precum vitamina B-6. De asemenea, are 345 mg de potasiu, cantitate care este mult mai mare decât echivalentul regăsit dintr-o jumătate de banană. Uleiul de avocado are 71% grăsimi mononesaturate. Aceste grăsimi “bune”ajută la activitatea inimii, normalizează coagularea sângelui și chiar ajută la controlul nivelurilor de zahăr din sânge dacă mâncați avocado în locul carbohidraților.

3)Avocado este un fruct şi nu o legumă aşa cum poate vă gândeaţi dat fiind culoarea verde-închis a coajei
Iar “nuca” din interior, este, de fapt, sămânţa lui. Dacă aveţi răbdare şi puţină ştiinţă agricolă, plantaţi sămânţa şi din ea va răsări un pomişor.

4)Consumul de avocado ar putea reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer, ajută la activitatea inimii şi protejează ficatul
Carotenoizii sunt compuși cu activitate antioxidantă ridicată, care pot împiedica deteriorarea celulelor, iar oamenii de știință îi studiază pentru a vedea dacă pot ajuta la prevenirea cancerului. Studiile preliminare indică faptul că ei a pot avea potențial în a ajuta la prevenirea cancerului mamar, gastric și al prostatei. Împreună cu grăsimile sănătoase, cum ar fi cele conţinute de avocado, acești compuși sunt mai susceptibili să fie absorbiți în fluxul sanguin şi ar ajuta organismul.
În plus, cei care mănâncă avocado în loc de grăsimi saturate, cum ar fi cele găsite în carne şi produse lactate, poate reduce LDL sau colesterolul “rău”, spun cercetătorii. Colesterolul “rău” poate duce la îngroşarea arterelor, unul dintre principalii factori de risc pentru afecţiuni precum infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale.

Aşadar, fă o schimbare în bine şi pune pe sandvişul de dimineaţă avocado în loc de unt sau maioneză. Renunţă la prânzurile sau cinele “grele”, cu carne, şi încearcă o reţetă de salată cu avocado.

5)Lasă deoparte toate cremele cosmetice scumpe şi fă-ţi o mască din avocado! Te ajută să lupţi cu petele cauzate de razele soarelui şi ridurile, dar reduce şi îmbătrânirea prematură a pielii.

Concluzia: mâncătorii de avocado sunt mai sănătoşi şi cu o piele mai fină!

Sursa

Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin