Aproape toate, dacă nu toate leguminoasele conțin celebrele fibre, atât de utile procesului de digestie a alimentelor din organism. Și, cum ar spune personajele din „Ferma animalelor” a lui George Orwell, toate fibrele sunt egale între ele, cu excepția unora, care sunt mai egale decât celelalte. Astea „mai egale” sunt fibrele pe care le conțin multe frunze de salată.
De unde trebuie să vină fibrele?
Fibrele alimentare sunt prezente în mai toate alimentele de origine vegetală, nefiind prezente în cele de origine animală. Însă nu toate sursele de fibre sunt egale: pe lângă fibre, alimentele vin și cu un aport variabil de carbohidrați și grăsimi, implicit de calorii. Iar fibrele din grâu (nu și din ovăz) pot avea un efect iritant asupra tubului digestiv.
Ne interesează să avem în dietă alimente cu conținut mare de fibre, dar calorii puține. Asta atât pentru slăbire sau menținerea greutății cât și pentru efectele anti-aging. Acestea sunt, fără îndoială, frunzele. Ei bine, salatele de funze au cel mai bun raport între aportul de fibre și cel de calorii. Adică multe fibre și calorii puține.
Câteva chestii despre beneficiile fibrelor
Sănătatea tubului digestiv și a florei intestinale
Fibrele au efect prebiotic, adică hrănesc "bacteriile prietenoase" din tubul nostru digestiv. Asta înseamnă o digestie mai bună, tranzit intestinal îmbunătățit (combaterea constipației). Există un impact semnificativ chiar și asupra stării psihice. Din fibre rezultă și acizi grași cu catenă scurtă, care hrănesc celulele colonului și previn boli grave (cancerul de colon).
Prevenirea diabetului
Pe termen lung încărcarea glicemică și indicele glicemic al alimentelor sunt determinante în apariția diabetului zaharat de tip 2. Frunzele au o încărcătură glicemică și un indice glicemic foarte mici, fiind una dintre cele mai bune soluții în prevenție, alături de leguminoase (fasole, mazăre, linte, năut).
Prevenirea bolilor cardiovasculare
Prin aportul de antioxidanți, salatele ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Ne referim, desigur, la salatele făcute cu frunze, nu la salata de "beof", care este "salată" doar cu numele, în realitate fiind o bombă calorică.
Controlul apetitului și slăbire
Prin efectul de volum, caloriile puține și prin îmbunătățirea sănătății digestive, salatele ajută în programele de slăbire, fiind un predictor foarte important pentru succesul acestora. Adică cei care mănâncă salate au șanse mult mai mari să slăbească. Volumul salatelor poate fi mărit și prin includerea altor legume cu densitate calorică foarte scăzută, cum ar fi castraveții, de exemplu.
Detoxifiere
Deși este un termen controversat, îl vom folosi ca "umbrelă" pentru blocarea asimilării unor substanțe toxice, pentru prevenirea formării altora în tubul digestiv dar și pentru eliminarea mai bună a altora, în special cele excretate (eliminate) prin bilă.
Cristian Mărgărit