Știm cu toții că salatele sunt extrem de versatile și pot îngloba, pe lângă frunze sau mixul de frunze, tot felul de alte ingrediente, de la brânză la carne, de la legume la plante aromatice. De fapt, numărul de combinări posibile este aproape infinit - depinde de limitele noastre de provizii și de imaginație.
Mai mult - varza kale, spre exemplu, poate fi prăjită în baie de ulei. Veți obține un preparate crocant, aromat, perfect mai ales pentru decor.
La fel și cu busuiocul, pătrunjelul sau frunzele de țelină. Nepărat să fie șterse temeinic de apă, uleiul să fie foarte încins și să nu le țineți mult.
Frunzele cu o tulpină mai proeminentă pe mijloc, precum spanacul sau rucola, nu merg prăjite.
Ce mai putem face din salate? Un exemplu celebru e ciorba de șalate, cum i se spune în Ardeal - cu slană, omletă și lapte. Foarte bună. Le mai puteți pune la murat rapid (un fel de covăsire). Dacă nu știți cum puteți citi în acest articol.
De data asta vă prezint o rețetă indiană, peste care am dat întâmplător, dar care mi-a făcut cu ochiul imediat. Nu vă speriaț de ingredientele exotice, se găsesc și la noi, chiar dacă nu la tot pasul.
Chutney-ul, spre deosebire de pesto, de exemplu, necesită și preparare termică, dar ulterior se comportă la fel. În puteți folosi ca sos, ca garnitură, întins pe pâine sau alături de paste.
Spălați bine salata (asta dacă nu ați luat o pungă cu salate gata spălate, puteți încerca mixul Eisberg). Într-o oală puneți la fiert apă cu sare și o linguriță de turmeric (curcuma). Când clocotește adăugați salata, mai dați un clocot, apoi opriți flacăra și lăsați să salata să mai stea 3-4 minute în apa fiartă.
Prăjiți într-o tigaie fulgi de cocos, semințe de coriandru, semințe de chimen, chana dal (un soi de năut mai mic, decorticat), un ardei (sau mai mulți, dacă vă place picant) iute deshidratat. Țineți pe foc până când fulgii de cocos devin aurii.
Lăsați totul se să răcească și apoi folosiți un blender sau un mixer vertical pentru a le omogeniza împreună cu frunzele de salată. Se adaugă apă (sau supă de legume) pentru o consitență de piure (tartinabilă) și reglați sarea.
Se poate păstra câteva zile în frigider într-un borcan cu capac.
Mai puteți adăuga frunze de coriandru (ba chiar și pătrunjel, zic eu), pastă de tamarid, chiar și un pic de zahăr. De fapt, așa cum am scris și mai sus, nimic nu vă oprește să vă faceți propria versiune.
Poftă bună!
Cosmin Dragomir
foto: pixabay