Vine momentul în care te poți bucura de fructele-vedetă ale finalului de primăvară. Este posibil să îți golești portofelul pentru 1 kg de cireșe, ca în legenda urbană din fiecare an, în această perioadă – dar merită! Dar dacă ai un cireș și un tufiș de căpșuni în curte, te poți considera avut. Și, că tot te-am convins că salatele ce conțin fructe sunt foarte bune, venim de această dată cu rețete în care poți integra două dintre fructele lunii mai.
Mai întâi, însă, niște „Fun facts” despre acestea.
- În Franța, căpșunile au fost considerate un afrodisiac. O cremă făcută din căpșuni, smântână lichidă și zahăr era servită tinerilor căsătoriți.
- Madame Tallien, o figură importantă la curtea împăratului Napoleon, era renumită pentru că se îmbăia în sucul de căpșuni proaspete.
- Căpșunile pot fi galbene, albastre, violete, albe, negre și, desigur, roșii.
- În Japonia, florile de cireș sunt, în mod neoficial, flori naționale. Cireșii reprezintă frumusețe, curtoazie, modestie, simplitate, primăvară și inocență.
- Cireșele maraschino sunt un topping popular pentru înghețată și sunt folosite în anumite cocktail-uri sau ca garnituri pentru dulciuri precum parfait-urile, milkshake-urile, prăjiturile și produsele de patiserie. De asemenea, se găsesc adesea în amestecurile de fructe conservate.
- Cireșele fac parte din familia trandafirilor – Rosaceae.
Uite și promisele rețete de salată în care poți adăuga căpșuni sau cireșe.
- Salată cu cireșe, brânză de capră și fistic – Într-un castron, adaugi un mix de rucola, jumătate de mix de spănăcel, jumătate de ceapă tocată, o lingură de zeamă de lămâie, o linguriță de muștar Dijon, o cană cu cireșe tăiate pe jumătate, câteva cubulețe de brânză de capră, o linguriță de miere și câteva semințe de fistic prăjit. Foarte ușor de preparat, nu?
- Salată cu brânză brie, cireșe și nuci Macadamia caramelizate – Ai nevoie de un mix de salată, 500 de grame de cireșe, jumătate de pachet de brie, un sfert de cană de ulei de măsline, 3 linguri de oțet, sare de mare și piper negru. Într-un castron așezi frunzele de salată, cireșele tăiate și restul ingredientelor. Pentru nucile caramelizate, preîncălzești cuptorul la 170°C. Pui pe o tavă nucile, peste ele torni miere, unt și sare și le separi, astfel încât să nu se atingă. După cinci minute, verifici nucile și le întorci, pentru a se rumeni pe toate părțile. Le lași până când devin aurii. Apoi, le scoți din cuptor și le lași să se răcească. După ce s-au răcit, le pui în castronul cu salată și savurezi rețeta.
- Salată cu cireșe, nuci pecan și spănăcel – O rețetă sățioasă și foarte bună, spunem noi. Îți trebuie un mix cu spănăcel, un măr tăiat, jumătate de cană de nuci pecan prăjite, o cană cu cireșe tăiate și câteva bucățele de gorgonzola. Le amesteci într-un castron și adaugi un dressing fresh, pentru a da un gust de aromă salatei.
- Salată cu căpșuni, avocado și spănăcel – Căpșuni și avocado...YUM! Pune într-un castron așa: un mix cu spănăcel, câteva căpșuni feliate, un avocado feliat, un sfert de cană de migdale mărunțite, jumătate de ceapă roșie. Îți poți face un dressing cu semințe de mac. Pentru acesta, ai nevoie de un sfert de cană de ulei de avocado, 3 linguri de oțet, 2 linguri de miere, o lingură de mac, o linguriță de muștar Dijon, sare și piper. Toate ingredientele se amestecă energic într-un castron mic până se omogenizează.
- Salată cu căpșuni și feta – Ai nevoie de 100 g de rucola, 100 g migdale prăjite (poți să le cumperi crude și să le prăjești ulterior), 100 g de brânză feta, 200 g de căpșuni tăiate pe jumătate, oțet de vin roșu, ulei de măsline, o linguriță de miere și una de muștar, sare după gust.
- Salată de sparanghel cu spanac, căpșuni și pui – Un amestec interesant dar foarte sățios. Ai nevoie de 1 kg de sparanghel proaspăt și tăiat, 2 linguri de apă, un sfert de cană de semințe de mac, o lingură de suc de portocale, o lingură de miere, o linguriță de muștar de Dijon, un mix de spănăcel, câteva bucăți de piept de pui rotisat, câteva căpșuni feliate, câteva migdale prăjite. Într-un castron sigur pentru cuptorul cu microunde, pune sparanghelul în apă și încălzește-l până devine crocant. Scoți sparanghelul și îl pui într-un castron cu apă rece. Într-un castron mic, amestecă sucul de portocale, mierea și muștarul până se omogenizează. Într-un castron mare, combină spanacul, puiul, căpșunile, migdalele și sparanghelul. Adaugă dressingul și amestecă salata.
Cireșica n-are mere – are salată! Iar căpșunica se înțelege bine cu spanacul și cu brânza. Deci nu-ți fie teamă să încerci rețete ce combină dulcele cu săratul. Plus că arată și bine în farfurie.