Cartea de rețete a Sandei Marin reprezintă volumul de căpătâi al gospodinelor și gospodarilor care au trebăluit prin bucătăriile comuniste.
Apărută în 1936, cartea de bucate despre care vorbi a devenit extrem de repede best-seller. Iar pe atunci concurența chiar era acerbă. În perioada interbelică au apărut zeci de cărți de rețete, iar cu doar doi ani înainte apăruse și volumul „1001 feluri de mâncări” al lui Constantin Bacalbașa, reeditat într-o formulă adăugită un an mai tîrziu: „Dictatura Gastronomică – 1501 feluri de mâncări”, altă carte de referință din acest domeniu.
Despre Sandra Marin s-a speculat mult că e pseudonimul unui bărbat. Numele ei real a fost Cecilia Maria Zapan, născută Simionescu în 1900 la Iași.
Astăzi am ales zece sfaturi din cea mai uzitată carte de bucate a părinților noștri:
1. Orice mâncare cu sos este mai gustoasă dacă se ţine o jumătate de oră la cuptor înainte de a fi servită.
2. Pentru a nu se întări, ficatul nu trebuie sărat înainte de a fi fript.
3. Pentru a înlesni frăgezirea unei cărni tari, fie de vită, fie de pasăre, se poate adăuga, la fiert sau la prăjit, puţin bicarbonat, în proporţie de o linguriţă la 5 l lichid sau la sosul din cratiţă, la 1 kg de carne.
4. Pentru prăjit este bine să se amestece untură şi ulei în părţi egale.
5. Înainte de a frige în untură, peşte, carne sau zarzavat, acestea trebuie bine zvântate cu o cârpă. Numai astfel se vor rumeni frumos.
6. Supele, sosurile, zarzavaturile capătă un gust mai fin dacă li se adaugă puţin unt după ce au fost luate de pe foc.
7. Untul se păstrează mai multe vreme proaspăt dacă se ţine în apă fiartă cu puţină sare, bine răcită.
8. Înainte de a fi bătută, frişca se ţine două ore la gheaţă. Se bate pe gheaţă până se face spumă, dar nu mai mult, pentru a nu se face unt. Zahărul se pune numai la urmă, când este aproape bătută, în proporţie de o lingură la ¼ kg de frişcă.
9. Dulceaţa nu se zahariseşte dacă se şterge marginea tingirii, în timpul fiertului, cu o cârpă curată, muiată în apă rece.
10. Nucile întrebuinţate la torturi sau prăjituri capătă un gust plăcut de alune când sunt prăjite puţin în cuptor, înainte de a fi folosite.
Cosmin Dragomir
foto: pixabay