13
NOV.
Regulamentul tombolei „Colorează-ți viața!”
08
APR.
(Și) mai multe despre soia - cu tot cu rețete
Ce salate minunate poți să faci cu soia boabe...!
29
FEB.
Culorile legumelor și ce-nseamnă ele
Pe scurt, culori - substanțe bune. bune de tot (și foarte utile).
28
NOV.
Legume umplute, rețete românești mai vechi de un secol
Multe rețete vechi se fac și azi, numai că le-am adaptat vremurilor - și ingredientelor...
17
NOV.
Ce salate se făceau în Banatul de la 1900
Tot Banatu'i fruncea la salate, și simple, și sofisticate!
01
NOV.
Păpădia nu-i rucola, dar se pune-n salată
Ca să fie foarte clar:PĂPĂDIA NU E RUCOLA! - deși ambele se folosesc în salate.
01
NOV.
Varză umplută, un soi de sarmale altfel
Pe vremuri i-am zis „nemțească”, o știm cultural de „franțuzească” - iar acum n-o prea mai facem :(
01
NOV.
Trei rețete românești cu midii din secolul XIX
...pentru că da, midiile nu suntr oe mesele românilor de doar câțiva ani, ci de foarte, foarte mulți!
12
OCT.
Salate naționale în Balcani
Oriunde mergi la sud de Dunăre, salatele sunt la ele acasă și motive de mândrie națională.
12
OCT.
CAFE BRASSERIE CORSO – O incursiune de o zi într-un local interbelic celebru
„În anii ’30 nu puteai să te numeşti artist, scriitor, gazetar sau politician fără să fi trecut măcar o dată pe la cafeneaua Corso”.
04
OCT.
Trei rețete diferite, cu același nume - salată săsească
Salatele perfecte pentru sezonul rece nu exi
26
SEPT.
Voi ce mai puneți prin supe/ciorbe? Pe la 1900 puneam franzele umplute, budinci ori picățele
În caz că doriți o schimbare retroavantgardistă la zama voastră cea de toate zilele...
12
SEPT.
Ce fel de sarmale fac germanii și scandinavii
Articolul de care nu știai că ai nevoie ca să încerci și altfel de sarmale la următoarea tură!
06
SEPT.
Cum să faci copiii să iubească frunzele de salată în mâncarea lor
Strategiile și trucurile nu lipsesc - cheia tuturor este, însă, răbdarea, cu predispoziție pentru joc.
05
SEPT.
Cum să te ferești de uleiurile de măsline contrafăcute
Este important oricând să fim atenți la ce cumpărăm. Pentru uleiul de măsline este chiar foarte important
05
SEPT.
Despre autoarele de cărți de bucate de dinainte de secolul XX
Gastronomia românească are muzele sale cu mult dinaintea Sandei Marin.
22
AUG.
Cum mâncau tinerii la distracțiile din anii `70
Dacă azi ești bunic(ă), e posibil să-ți amintești. Dacă nu, citește ca să vezi cum era...
19
IUL.
Cum găteau bucureștenii trufele pe timpuri
Că nu degeaba „trufandale” vine de la trufe!
12
IUL.
Vechile locuri de petrecere ale bucureștenilor, dintre Filaret și Mitropolie (Sec XIX)
Chiar dacă în unele cazuri nu mai sunt nici vestigii, nu înseamnă că Bucureștiul nu are amintiri.
12
IUL.
Ce ciorbe și supe făceau bucureștenii la 1850
Lectura rețetelor în limba română de acum aproape două secole e cel puțin la fel de savuroasă ca rețetele în sine!
28
IUN.
10 smoothies de vară cu frunze de la Eisberg
Un smoothie vara e ceva foarte bun. Un smoothie cu frunze de salată, vara, e ceva perfect.
21
IUN.
Salate #simplyfresh de răcorit vara fierbinte!
Pentru amiezi și seri de vară, o salată și ceva bun alături!
19
IUN.
Câți ani i-au trebuit vinetei să ajungă salată
Vinetele au o istorie bogată și la fel de savuroasă ca salata pe care o facem cu ele!
19
IUN.
Borscht vs borș - câteva diferențe majore
Când mai auziți de borștul ucrainean, să știți că nu-i (chiar) același lucru cu borșul românesc.
19
IUN.
De ce nu am luat kaymakul otomanilor și Balcanilor?
Dintre toate lactatele moștenite de la otomani, kaymakul nu s-a prins la noi...
30
MAI
10 motive pentru care ar trebui să mâncați o salată pe zi (și de ce organismul vă va mulțumi)
Fă-ți din a mânca salată un obicei zilnic. Îți vei mulțumi pe termen scurt, mediu și, mai ales, lung!
24
MAI
Muștarul, nota picantă și distinctă din orice bucătărie
Cu muștarul puteți face MULT mai mult decât să-l puneți lângă mici și cârnăciori!...
18
MAI
Legătura romantică dintre somnul de la Saon și „amestecătura de iarma”
Păcatele inimii stau, spune legenda, la originea unei rețete legendare de zacuscă...
18
MAI
Tuslamaua vs ciorbă de burtă
Ambele se fac cu oase și burtă de vită, însă istoria și reputația diferă.
03
MAI
Croații au înregistrat „ciocolata săracului”. Noi încă o ignorăm
La noi cade din copaci și nu o băgăm în seamă...
03
MAI
Ce mâncau țăranii clăcași pe vremea lui Tudor Vladimirescu
E incredibil cât de multe s-au schimbat în două secole...
19
APR.
Ce mânca tot omul în birturile din România antebelică
Aici, ce contează cel mai mult nu e cum începe, ci cum se termină!
13
APR.
Ceapă umplută cu usturoi și două salate de acum un secol
Aici chiar sunt rețete vechi de încercat acasă!
11
APR.
Cum arătau mesele regale de Paște
Și la Curtea Regală a României, mielul și ouăle roșii umpleau masa pascală.
10
APR.
Calificativ excepțonal (AA+) la un audit-surpriză pentru standardul BRC
Încă o dată am demonstrat că, pentru noi, excelența este regula, nu excepția.
28
MAR.
Ce cocktailuri locale se savurau în Bucureștiul interbelic
Lăsați un pic Manhattan, Mojito și Negroni și descoperiți Quickul de Breaza și Punchul vasluian!
28
MAR.
Rețete vechi de la Hanul lui Manuc: salata arnăuților și cea a băcanilor
La jumătatea secolului al XIX-lea, salatele dominau rețetele din Hanul lui Manuc. Iată două rețete!
14
MAR.
Primul Sf. Patrick în România, un meniu special din 1934
Ce s-a pus pe masă la prima sărbătorire a Sf. Patrick consemnată în București, în 1934.
06
MAR.
Salata cu urzică, ce nu te urzică
Află mai multe despre urzică și cum să faci o salată cu urzici în care să nu te urzici!
06
MAR.
Salate cu indicații geografice românești de la un fost bucătar regal
Salate cu ștaif de pe vremuri, toate de savurat, niciuna de ratat!
16
FEB.
Zacuștile lui Borco Ilin din volumul Jurnal de pustă
Poveștile cu zacuscă sunt minunate. Zacuștile, în sine, sunt perfecte!
16
FEB.
Ce dulciuri îi plăceau elevului Nicolae Bălcescu
O poveste nu atât despre dulciuri, cât despre dragostea pentru dulciuri și bullying.
16
FEB.
Obiceiuri alimentare simplu de adoptat
E atât de simplu să-ți faci bine fără să te privezi de ceea ce-ți place - cu salate, desigur!
14
FEB.
Uleiul de măsline și de ce să-l folosești și tu (mai des) în salată
Uleiul de măsline, mai ales cel extra virgin, și salata sunt ca ciorba de fasole cu ceapa spartă - de nedespărțit!
14
FEB.
Citricele - dulce, acrișor și ceva fermecător în salate!
Nu ai cum să nu le iubești!
08
FEB.
Regulament Tombolă „Ești salata vieții mele!”
03
FEB.
Butaforie culinară cu Ana Blandiana în vremea comunismului
În cei mai grei ani ai penuriei alimentare, lipsa alimentelor făcea din cărțile de bucate o lectură sățioasă.
19
IAN.
Importanța fibrelor în digestie și de ce să le iei din salate
Uite motivul nr. 385689783 pentru care salata nu trebuie să lipsească din dieta ta.
19
IAN.
Hreanul și ridichea - prietenii noștri (foarte) iuți la limbă
Some like it hot? Ridichi și / sau hrean. Ambele te iubesc și vor în salata ta!
19
IAN.
Ce mânca în detenție fostul președinte al Cehoslovaciei, Václav Havel
Pagină de istorie despre marele Vlaclav Havel și restricțiile alimentare impuse în detenție de regimul comunist
11
IAN.
Efectul biftecului tartar asupra scriitorilor în comunism
Se știe, biftecul tartar e doar pentru connaîsseurs!
11
IAN.
Despre pesmeții europeni cu nume de orașe
Doar aparent banali, pesmeții sunt un ingredient de tradiție și reputație în multe locuri din Europa.
21
DEC.
Pesmeții de Brașov sunt celebri, dar pe cei de Turda îi știți?
Pesmeții românești de calitate au numele asociat cu locul unde se fac cel mai bine.
12
DEC.
Slăbire rapidă cu ciocolată multă și rețete propuse de Radu Paraschivescu
Scriitorul radu Paraschivescu e de un sarcasm delicios când vine vora de rețete de slăbit.
12
DEC.
Ioana Nicolaie: copilăria dulce sau dulcele copilăriei
Amintiri dulci din vremuri mai amare, cu scriitoarea Ioana Nicolaie
29
NOV.
Cum să-ți faci mesele de sărbători mai #simplyfresh
Foarte simplu - cu salate. Cum - vedeți în articol!
22
NOV.
Dulciuri în comunism (I): ce bomboane se puneau în pomul de iarnă
Dulci amintiri din „Epoca de Aur” povestite de scriitorul Gelu Diaconu în dialog cu Cosmin Dragomir - prima parte
22
NOV.
Dulciuri în comunism (ll): bomboane cu miere, caramele, ciocolată cu rom, napolitane Dănuț și alte bunătăți
Ce dulciuri îi bucurau pe copii din anii „Epocii de Aur”? Scriitorul Gelu Diaconu își amintește, întrebat de Cosmin Dragomir
08
NOV.
Unde se găteau cele mai bune musacale în Bucureștii de odinioară
Include două rețete vechi de musaca, musai de încercat!
08
NOV.
De la Hanul Union la Hotel Union
Cosmin Dragomir a găsit povestea unuia dintre cele mai faimoase hoteluri bucureștene.
26
OCT.
Murătura din salată! (sau cum să combini cu succes salatele proaspete cu legumele murate)
E ușor contraintuitiv pentru noi, românii, dar salatele proaspete și legumele murate se pot combina cu rezultate excelente.
26
OCT.
Cea mai bună legumă-i porcu'...? În salată, poate! (I)
Ne plac și salatele cu șuncă!
26
OCT.
Unde beau bere bucureștenii în anii `80
Bucureștiul comunist avea terasele sale celebre, pline mai ales vara.
26
OCT.
Trei deserturi secuiești dintr-o carte de bucate celebră în America
Rețete de dulciuri transilvănene recuperate din America!
11
OCT.
Cum au adoptat francezii curcanul, cartoful și bucătăria asiatică
Marele dramaturg Matei Vișniec povestește impresiile sale despre obiceiurile alimentare ale francezilor.
06
OCT.
Rădăcinile pe care le iubim, în salate și nu numai!
Probabil cele mai vechi alimente ale umanității - și cum să le folosești în salate proaspete!
05
OCT.
Revoluția Pleșcoi a împlinit 18 ani. Cum au ajuns celebri acești cârnați în mai toate restaurantele bucureștene
Când, cum, de ce și prin cine au devenit cârnații de Pleșcoi un brand gastronomic național
29
SEPT.
Cea mai veche rețetă de balmoș nu conține porumb
Nu e un caz de ou vs. găină. Făceam balmoș cu mult timp înainte să apară porumbul în dieta noastră.
22
SEPT.
Cum și când a ajuns porumbul pe teritoriul românesc
N-am fi avut „cucoșăi” dacă pe la 1600 și ceva nu apărea porumbul și în Țările Române...
22
SEPT.
Pentru o viață de cuplu echilibrată, luați, din dragoste, salată!
Nu spunem că poți salva o relație cu o salată, dar sigur poți încerca cu șanse de reușită!
22
SEPT.
Ce însemna „dulce” în vremea Imperiului Roman
Și în Roma antică se servea desert, numai că era altceva decât ce considerăm noi acum „ceva dulce”.
14
SEPT.
Povestea lui Hafif, cel alături de care Panait Istrati a mâncat ful în Alexandria Egiptului
Vorbe gustoase despre Ful, micul dejun egiptean, rostite de un mare scriitor român
07
SEPT.
Ce mâncau vechii romani și care erau mesele lor de peste zi
Și prânzul, și cina sunt moștenire directă de la romani.
01
SEPT.
Cum îi plăcea borșul de pește lui Sadoveanu
Controversatul scriitor și demnitar român era pasionat de pescuit și avea opinii ferme despre rețetele de pește.
24
AUG.
Ce condimente și mirodenii se foloseau pe vremea lui Pliniu cel Bătrân
Sarea a fost cea dintâi - dar lista mirodeniilor era lungă și complexă și acum peste 2000 de ani.
23
AUG.
Avocado, avocat al gustului și prieten cu toate salatele!
Fructul perfect care e mai mult ca perfect în cam orice salată: avocado.
10
AUG.
Nordul și mâncărurile lui fabuloase: pături, laște, sâlvăiță
Câteva amintiri despre ce se mânca în Ardealul profund în anii grei ai comunismului
10
AUG.
Povestea Hotelului Negresco din Nisa și a lui Alexandre Negresco
Un bucureștean, fiu de hangiu, este co-fondatorului celui mai celebru hotel de pe Coasta de Azur
21
IUL.
Ce fel de mâncare îi plăcea la nebunie lui Nichita Stănescu
Poetul român avea, pare-se, o problemă cu mâncatul în public (dar nu și cu băutul de vodcă).
21
IUL.
Ce mâncau scriitorii de la automatele Herdan în perioada interbelică
Acum aproape un veac, în București exista un strămoș al autoservirilor de azi.
14
IUL.
Ciuperci „otrăvite” și crap la cuptor în „Cel mai iubit dintre pământeni”
07
IUL.
Cârciumioare, crâșme, cârciume și podgorii din vechii București
Acum nici 200 de ani, pe unde azi sunt cartiere bucureștene se cultiva viță de vie!
07
IUL.
Cele mai iubite plante aromatice de la noi și cum să le folosești în salate
Dacă n-ai pus până acum mărar, pătrunjel sau coriandru în salată, acum nu mai ai scuze să n-o faci!
30
IUN.
(Aproape) totul despre ardei
Încă n-am întâlnit pe nimeni care să nu aibă un ardei preferat.
30
IUN.
De ce iubim pesto și cum îl poți face chiar la tine acasă
Două rețete bune de pesto pentru suflețelul pastelor tale.
29
IUN.
Ce găseai în băcănii bucureștene de altădată
Termenul de „băcan”, acum aproape uitat, are origini orientale și însemna „vânzător de lucruri de mâncare”
23
IUN.
De ce salata este terenul de joacă al bunelor gusturi?
Salatele sunt singurul fel de mâncare pe care oricine poate să-l facă și cu care poți experimenta la nesfârșit.
16
IUN.
Știința în gastronomie
Informații despre mâncare de care nu știai că ai nevoie.
07
IUN.
Povestea uitatului han „Înjugă-urs”
Da, se pare că un muntean chiar a înjugat, cândva, un urs lângă un bou!
02
IUN.
Pârjoalele puriste ale moldoveanului Păstorel
...din care aflați, desigur, și rețeta autentică de pârjoale moldovenești!
25
MAI
Plăcintele cu brânză care erau să-i dea gata pe Gabriel Liiceanu, Horia Bernea și Andrei Pleșu
Anecdotică gurmandă din ultimii ani ai Epocii de Aur
19
MAI
La ce restaurante se duceau bucureştenii în perioada post-stalinistă
Cârciumi cu ștaif și popularitate din vremurile cu seceră și ciocan.
12
MAI
Câteva motive pentru care să comanzi o salată la prima întâlnire
Ții mai bine minte povestea de dragoste dacă ai motiv să spui, mult mai târziu, „totul a început cu o salată”...
11
MAI
Care sunt diferențele dintre sana, lapte bătut, chefir și iaurt
...să precizăm că și chefirul, și sana și mai toate merg excelent și în salate!
04
MAI
Șapte salate interbelice recomandate de Constantin Bacalbașa
...inclusiv ceea ce noi, românii, numeam salată japoneză, rusească sau nemțească!
28
APR.
Țara vampirilor, fără brand de usturoi
„Răpid ti tămăduiește / Și plămânul întărește / Dacă gripa te ie iară / Și îți este o povară, / Ia răpidi usturoi / Și ai scăpat di nevoi!” DA!
28
APR.
Dacă nu-i salată, să fie ciorbă! Patru idei de ciorbă cu salată
Ciorba de Șalată, cum îi zic unii ardeleni, e minunată oricând, dar mai ales vara.
21
APR.
A zis cineva grătar...? Noi aducem salata!
Nu uita că la grătare trebe și-o salată. Mare!
21
APR.
Cum e cu crutoanele în salată?
Orice salată e bună, oricum. O salată cu crutoane e perfectă!
19
APR.
Și-un pic despre kebab – origine, istorie și idei de savurat
Mare și cu de toate, vă rog!
19
APR.
Restaurantele de odinioară, de la „Capșa” până „La Elveția” sau „La Judecător”
Atenție, articol cu arome puternice de nostalgie dâmbovițeană!
14
APR.
Vedetele primăverii - căpșuni și cireșe în salată!
Știm că iubești fructele astea și simple, dar în salată le pui în valoare și mai și!
13
APR.
Simbolurile Paştelui creştin și apariția primelor ouă de ciocolată
De unde vine simbolistica iepurașului și a ouălor vopsite
13
APR.
Ce pun pe masa de Paște oamenii din lumea întreagă
Ce pun alții pe masa de Paște
08
APR.
Povestea unui loc celebru: Hotel de France, demolat după cutremurul din 4 martie 1977
Citiți amușinând parfumul de București de-odinioară...
07
APR.
Salate pentru finalul Postului
Șapte salate cu care să treci ușor de finalul Postului Mare
06
APR.
Despre vechii negustori ambulanți
Calea Rahovei era poarta de intrare a multor bunătățuri iubite de bucureșteni.
06
APR.
Floricele pe câmpii? Da, dar și în salate!
Înflori-v-ar salatele!
31
MAR.
Salatele, pe masă de la romani până azi
Mâncăm salate ca să ne simțim mai bine de cel puțin două milenii și jumătate!
31
MAR.
De la influențele romane la gastronomia moleculară, câte ceva despre evoluția bucătăriei franceze
De la Obélix la bucătăria moleculară, bucătăria franceză dă tonul în (bun) gust.
30
MAR.
Andrei Pleșu, între „marginalitatea desertului” și nostalgia după… bragă
Andrei Pleșu, despre gastronostalgiile tinereții și marginalizarea desertului în Balcani
24
MAR.
Salata în Roma antică. Rețete de 2000 de ani
Dacă vrei să încercați o salată ca-n Roma antică, aflați că se poate!
23
MAR.
Birtul pe roate – probabil primul food truck din România
Mâncarea de stradă a venit dinspre Ardeal.
17
MAR.
Verdețuri și pizza. Sau „care-i treaba cu frunzele pe pizza!?”
Pizza este aproape perfectă. Pizza cu salate pe ea este perfectă!
17
MAR.
Ce să (mai) gătești cu pește – 5 idei de salate
Peștele e bun aproape oricum. Salata-i minunată, că de aia e salată. Dar de la pește cu salată să nu te abții vreodată!
15
MAR.
Sarmale iberice, reinterpretate, rețeta asturiană
Ce e mai bun din două lumi - a sarmalelor și a pané-urilor!
10
MAR.
Dulcele ne aduce mai aproape – 5 deserturi ucrainene pe care să le încerci
Deserturi tradiționale ucrainene pe care le poți pregăti acasă
10
MAR.
Similitudinile dintre bucătăria ucraineană și cea românească
Bucătăriile românească și ucraineană sunt, pe drept cuvânt, „surori și prietene”
08
MAR.
Istoria biscuiților „Eugenia”
Probabil cei mai iubiți biscuiți ai României sau născut la începutul anilor de comunism.
03
MAR.
Găzduiești și tu pe cineva din Ucraina? Gătește-le ceva ca la ei acasă!
Câteva feluri tradiționale de mâncare din Ucraina.
24
FEB.
Postul și salatele
Folosește-te de post ca să te reconectezi cu organismul tău - și cu legumele și fructele preferate.
24
FEB.
Ți-au mai rămas murături de anul trecut? Uite ce să faci cu ele!
22
FEB.
Povestea zahărului. Când și cum a ajuns și la noi
Zahărul a ajuns relativ târziu la noi și, inițial, era foarte scump.
16
FEB.
Cinci salate minunate care conțin fructe și nu-s desert
Învață să combini fain de tot salate verzi și fructe!
15
FEB.
Ce era „discursul la chiuvetă” pe vremea lui Șerban Cioculescu și care era desertul lui preferat
Un fel de alt fel de amintiri din copilărie!
10
FEB.
Deficit de vitamine la final de iarnă? Ia cu salată!
Ajută-ți organismul să intre mai ușor în sezonul cald - cu salată!
10
FEB.
De ce și cum putem confia fructele. Le putem pune și în salate!
Cam orice fruct cu coaja comestibilă se poate confia.
09
FEB.
Povestea de dragoste dintre semințe și salată
Ce semințe merg perfect cu ce salate...?
03
FEB.
Impressing Dressings – sau cum nu doar să iubești salatele, ci să le adori!
Dressingurile Eisberg sunt excelente, dar poate că nu le ai mereu la îndemână. Uite cum să-ți faci acasă câteva...
02
FEB.
Ca sarea-n deserturi
Ce sare și la ce tipuri de dulciuri folosim - și, mai ales, de ce...?
27
IAN.
Cele mai cunoscute tipuri de brânză din lume (I)
Nu citi dacă n-ai ACUM în frigider niște brânză, un vin bun și-un mix Eisberg!
27
IAN.
Cum poți să o combini pe Valentina?
Ce zici de un one-month stand cu Valentina, cea mai amureza(n)tă combinație Eisberg...?
27
IAN.
Ce „merge” cu rucola? 10 mâncăruri pe care poți să le desăvârșești cu rucola
Rucola adaugă acel je-ne-sais-quoi care ace dintr-o mâncare bună una perfectă.
19
IAN.
Cei mai iuți ardei din lume și cum se fac topurile de profil
Cei mai iuți dintre cei mai iuți sunt aici!
13
IAN.
Ce „merge” cu spănăcel? 10 mâncăruri bune care devin perfecte cu spanac tânăr
Nu doar că e super-aliment, la câte calități are - spănăcelul se potrivește de minune cu o mulțime de mâncăruri celebre.
11
IAN.
Cele mai cunoscute rase de porci din lume
Noi nu credem că e cea mai bună legumă, cum zic mulți - ci că, pentru cine apreciază, e o carne foarte bună.
11
IAN.
Cum să-ți faci injecție de motivație la început de an? cu salată!
...în care afli cum să-ți iei ce-i trebuie organismului tău iarna dintr-o salată.
04
IAN.
Scurtă istorie a savarinei, de la babka la inventatorul dietei fără zahăr și făină
Există cineva pe lumea asta care să nu iubească savarina...?
04
IAN.
Povestea fabricii de bere „Bragadiru”
Povestea unei afaceri care a schimbat fața Bucureștiului - din care, acum, a rămas doar povestea...
16
DEC.
Pe scurt despre istoria eclerurilor
Desertul preferat al tuturor are o istorie bogată și acasă la el, în Franța, și la noi
01
DEC.
Roșcovul, de la lemnul afrodisiac la prețioasele „carate”
Povestea roșcovului și a roșcovelor, pe care nu știai că vrei să o afli!
01
DEC.
Războaiele nucșoarei, sau cum a cedat Olanda englezilor Insula Manhattan
O poveste din vremea în care pentru mirodenii se duceau războaie
25
NOV.
Cum au explodat varza și mămăliga pe vremea comunismului
Varza era realmente „mâncarea noastră cea de toate zilele” în anii 80 din secolul trecut.
16
NOV.
Revelionul la români, de la Casa Regală la căminul cultural. Când a început moda petrecerilor la restaurante
Sărbătoarirea revelionului a început, practic, cu modernizarea României.
09
NOV.
Ce este și cum se face untul de raci
...sau cum să „scoți untul” din raci punând, de fapt, niște unt.
09
NOV.
Câteva dintre cele mai celebre salate ale lumii
Nu e ca și cum ai putea refuza vreuna, dar sunt cele mai dintre cele mai!
02
NOV.
La masă cu Noica, Rebreanu şi Goga în Grădina Restaurant „Luzana”
Povestea Grădinii Luzana, cârciuma preferată a scriitorilor din interbelicul bucureștean
28
OCT.
Mâncăruri pe timp de foamete: mămăliga de coceni de porumb tocaţi
Ce mănâncă oamenii când nu mai e nimic de mâncat...?
26
OCT.
Sandwich sau salată? De ce nu salată-n sandwich?
...pentru că cele două mâncăruri sunt doar aparent distincte.
21
OCT.
Rețete cu castane de la 1800 și ceva...
În general le facem doar coapte sau piure - dar castanele au mult mai multe de oferit!
13
OCT.
Mai multe feluri de Varză a la Cluj
Vedetă a bucătăriei europene, amestecul de varză cu carne tocată are la noi și meritatul nume de „sarmalele leneșului”!
05
OCT.
Despre covrigii de Buzău
23
SEPT.
Grand Hotel du Boulevard, între lux şi decadenţă
Grand Hotel du Boulevard este cel mai vechi hotel de lux din București
23
SEPT.
Șase rețete evreiești din Ardeal, dintr-o carte uitată și netradusă în limba română
...include știuca umplută, probabil cea mai complexă rețetă de pește din România.
15
SEPT.
De ce salata-i bună oricând, oricum și aproape cu orice
15
SEPT.
O poveste cu maia și două rețete de drojdii de pâine de la 1841
Cum a apărut maiaua și cum se obțineau drojdii bune în Moldova sec. al XIX-lea
08
SEPT.
Pavlova: istoria desertului și o rețetă de la Adriana Sohodoleanu
Faimoasa prăjitură Pavlova e revendicată și de Australia, și de Noua Zeelandă
26
AUG.
Ce să mai facem din salată? Azi, un chutney indian
Încă un argument că cu frunzele #simplyfresh nu se face doar salată...!
17
AUG.
Diferența dintre fasolea bătută și icrele de fasole
Vorbim de două rețete cu fasole diferite, iar aici e explicația.
10
AUG.
Ca legumele-n dulcețuri!
Despre dulceața de ceapă, de ardei iute sau de castraveți murați!
04
AUG.
Trei rețete vechi armenești din Transilvania
Bucătăria armenească are o istorie bogată în diversitatea Transilvaniei.
29
IUL.
Salata de vinete: cu sau fără maioneză? Dar cu iaurt? Cu tahini? Cu legume? Cu ardei copt?
Salata de vinete e mult mai versatilă decât sunt mulți dintre noi dispuși să accepte.
21
IUL.
Un pic din istoria zacuștelor și a tocanelor tartinabile de legume
„Curatorul de zacuscă” este cartea de care nu știai că ai nevoie.
14
IUL.
Posmagii de Brașov nu-s brașoave!
Povestea posmagilor brașoveni și o rețetă de la 1841
14
IUL.
Regulament Tombolă „Fă-ți salata campioană!”
06
IUL.
Povestea salamului de Sibiu, cu cal și cu Sinaia
Cel mai cel salam din România are origini controversate, deși vorbim de o istorie de doar un secol și-un pic.
29
IUN.
Cârciumile și evaziunea - motivul pentru care Bucureștii de odinioară se tot lărgeau
Evaziunea fiscală a cârciumarilor bucureșteni de-acum 2-300 de ani a dus la extinderea ariei urbane a Capitalei
24
IUN.
Cum era pâinea bucureșteană în secolele trecute
Încă de la finele sec. al XVII-lea, bucureștenii se bucurau de numeroase tipuri de pâine.
15
IUN.
Povestea maghiarului care a făcut celebră bucătăria transilvană în America
Despre cartea care a făcut celebră bucătăria Transilvaniei peste ocean
08
IUN.
Șaorma cu de toate, adică și cu istorie
Shawerma, döner kebap, taco al pastor, gyros... oricum le iubim pe toate!
02
IUN.
Povestea pandișpanului, zis și pâine de Spania
Un desert celebru, cu origini regale!
26
MAI
Cu cireșele la pălincie
Fffff dulci și fffff distilabile în ceva tare (și bun) :)
26
MAI
Mică istorie a furculiței pe la noi
Nu-i așa că și vouă vi se pare că s-a mâncat dintotdeauna cu furculița...?
12
MAI
(Aproape) totul despre Caesar - salata, nu împăratul!
Tu știi povestea celei mai cunoscute rețete de salată din lume...?
12
MAI
Limba dulce multă savoare-aduce!
Deși azi nu prea o mai consumăm, limba de vită - ori chiar cea de porc - are o istorie gastronomică bogată la noi.
06
MAI
Icre - în fel și chip!
Poți face mult mai mult cu niște icre decât clasica salată!
21
APR.
Ce se mănâncă la Cina cea de Taină în diferite culturi
Bucatele reprezentate în reprezentările cu „Cina cea de taină” din întreaga creștinătate diferă în funcție de gastronomia locală
21
APR.
Pești delicioși din Marea Neagră, pe care îi consumăm mai rar
Câini, pisici și vulpi de mare, să-i tot punem pe masă.
15
APR.
Patru rețete vechi de cozonaci, de la Kogălniceanu la Sanda Marin
Cozonacul are o istorie bogată și la noi - iată câteva rețete de odinioară!
08
APR.
Lapte de pasăre, lapte de bou și lapte de buhai: mâncăruri al căror nume ne contrariază
Avem câteva mâncăruri cu nume care ne fac să ridicăm din sprâncene
08
APR.
Curatorul de zacuscă
Nebănuite sunt încercările gospodinelor, nenumărate sunt reușitele lor în materie de zacuscă!
18
MAR.
Peștele se iubește cu salata, dar ce ziceți de pește cu murături?
Oltenia, eterna Terra Nova, are o istorie de mâncat pește cu murături.
18
MAR.
Arde-i niște ardei!
Bunul nostru prieten, ardeiul, te satură și te-ajută și cu sănătatea.
11
MAR.
Mâncași praz, să n-ai necaz...?
Chiar nu trebuie să fii neapărat oltean ca să iubești prazul!
10
MAR.
Revoluția friganelelor
Din Roma antică la pâinea înmuiată și prăjită de la micul dejun, trecând prin „papara de oao” brâncovenească - povestea frigănelelor noastre de toate zilele.
10
MAR.
De ce poți mânca o salată în orice moment al zilei
De ce ne ajută salatele - dincolo de faptul că sunt gustoase - la fiecare masă a zilei.
03
MAR.
Cinci beneficii de nerefuzat ale salatelor
Nu că n-aveai destule argumente să mănânci o salată pe zi - mai ia câteva!
03
MAR.
Beneficii bine înrădăcinate în sfecla roșie
Sfecla roșie e printre cele mai gustoase și sănătoase rădăcinoase!
03
MAR.
Ce salate mâncau nobilii transilvăneni în 1680
Nobilii din Transilvania aveau o noțiune - simplă, ce-i drept, pentru vremurile noastre - de ce înseamnă o salată.
03
MAR.
Morcovul, prietenul tuturor
Pe cât de banal, pe atât de util, morcovul este aliatul tuturor pentru un regim de viață mai sănătos.
24
FEB.
Nu cicoare, cicori: endivia și rudele sale
Vedeta amăruie a mixurilor noastre e rudă cu alte salate minunate!
24
FEB.
Rețete din perioada comunistă cu parizer radioactiv
Despre relația bizară - și altădată toxică, la propriu! - a românilor cu parizerul.
17
FEB.
O rețetă opulentă din interbelic: Salata Trancu-Iași cu vinete și caviar
...din care aflăm că icrele negre erau omniprezente în cârciumile bucureștene de acum un veac.
11
FEB.
Ce minuni (mai) fac salatele din mixurile noastre
Salatele Romaine, Iceberg și Lollo Rosso sunt, de fapt, rude apropiate.
04
FEB.
Uite adevăratele motive s-o faci varză!
Nu te întreba ce poți face tu pentru varză, ci ce poate varza face pentru tine!
04
FEB.
Primele noastre fabrici de paste făinoase și cum i-am depășit pe italieni
Am cam început cu stângul, dar la un moment dat făceam paste mai bune ca italienii!
29
IAN.
Fetica, salata regelui
Zisă și Valerianella, fetica este o delicată printre delicatese.
28
IAN.
Cu ce se făceau salate pe vremea fanarioților
Acum aproape trei secole
21
IAN.
Spănăcelul - cheia fericirii. Câteva lucruri despre frunza-super-aliment
Nu degeaba spănăcelul este considerat super-food!
21
IAN.
Spanacul, prima plantă care a trimis un email
Bariera de comunicare om-plante a fost ruptă, iar spănăcelul nostru drag a făcut asta posibil!
21
IAN.
Cinci avantaje ale consumului de fibre din salate
Dacă vrei fibre în general, consumă multe plante. Dacă vrei cele mai bune fibre, ia cu salate.
20
IAN.
Laptele de migdale, de la domnitori la țărani
Migdala - mulsă de la vlădică la opincă!
13
IAN.
Afrodisiaca rucola, între Vergilius și Casanova. Ce minuni mai face vedeta salatelor
Da, rucola face mai mult decât să dea un gust minunat mâncărurilor...
13
IAN.
Ca fructele-n bucate. Rețete de odinioară cu fructe
În mod eronat, cei mai mulți români azi asociază fructele doar cu desertul. N-a fost mereu așa.
06
IAN.
Drumul lung al castravetelui spre cămările românești, via Bulgaria
*include rețeta clasică de tocană de castraveți murați
17
DEC.
Ce vinuri spumante se făceau pe vremuri în România
Am fost printre primii care u produs vinuri spumante, iar tradiția nobilă continuă și azi.
08
DEC.
De ce „țuica de prune” este un pleonasm. Etimologii ale distilatelor de la noi
Țuica e numai una. Răchiile-s mai multe!
08
DEC.
Lichiorul de ouă – băutura sărbătorilor de iarnă
18
NOV.
Sarmalele, o putere globală-n farfurie, din Argentina-n Lituania
Sub nume de la „copii înfășați” la „porumbei falși”, sarmalele sunt prezente în mai toate bucătăriile lumii.
18
NOV.
Ziua Națională a Sarmalelor în Suedia
Nu doar că suedezii au sarmale, dar le și sărbătoresc!
13
NOV.
Salată murată
Când am spus că salata merge cu orice, n-am glumit - iată că merge și oricum!
05
NOV.
10 sfaturi prețioase de la Sanda Marin
Dacă-ți place să gătești, de-aceste sfaturi să nu te ferești!
02
NOV.
Eisberg, alături de Imunis Dragons
România are un lot de „Dragon Boat” format din supraviețuitoare ale cancerului la sân. Eisberg le-a fost alături la evenimentul de lansare.
28
OCT.
Masacrul țuicii – bătălii celebre pentru care nu băgăm mâna în foc
Legendă sau fapt istoric, nu se întâmplă prea des ca țuica să doboare mii de oameni într-o noapte...
22
OCT.
Mituri culinare cu apă și sare
Cât contează și ce se întâmplă când pui sare în apa care fierbe...?
15
OCT.
Cea mai veche rețetă de pâine de pe la noi
Doamnelor și domnilor, rețeta de „Țipău cu țaic” e la un click distanță!
08
OCT.
Ce înseamnă produse protejate?
Ce înseamnă și cât de importante sunt însemnele DOP, DOC și IGP de pe etichetele produselor...?
01
OCT.
Salate interbelice pentru fripturi
Aici găsești nu o pipetă, ci o comoară de salate istorice românești!
25
SEPT.
Moșmoane, moși, moșcăieli și moșmondiri
Care-i legătura dintre moșmoane și „a te moșmondi”...?
25
SEPT.
Creveți ardelenești, rețete cu raci din secolele XVII și XIX
Mâncăm raci de secole - uite și cum îi pregăteam pe vremuri!
18
SEPT.
Cinci rețete de murături din Bucureștiul de dinainte de Cuza
Cum se puneau murăturile pe la 48!
10
SEPT.
Un fel de Nostradamus, dar pe mâncare
Cum se credea că vom mânca astăzi acum mai bine de un secol
04
SEPT.
In bule veritas - sau despre șampanie, frizzante, prosecco ori cava
dar nu despre obiceiurile culturale asociate, ci despre complicatul proces de fabricație!
27
AUG.
Bragă, salep, limonadă, mied și kvas
20
AUG.
O picătură din povestea borșului
Borșul moldovenesc are o istorie bogată.
13
AUG.
Istoria limonadei în trei rețete de la noi
Nu, limonada nu e doar apă, zahăr și zeamă de lămâie, și asta nu de ieri!
24
IUL.
De ce e important ca salata ta să fie cât mai colorată
...în care afli ce substanțe bune pentru tine ascund culorile legumelor tale preferate.
23
IUL.
10 motive pentru care adorăm rucola
Rucola chiar face minuni, și nu doar în salată!
23
IUL.
Pepenele roșu, o istorie de 5000 de ani
Povestea de dragoste a oamenilor cu pepenele durează de cinci milenii
16
IUL.
Omnivori, vegetarieni, vegani și așa mai departe
o scurtă clasificare a tipurilor de coduri alimentare
09
IUL.
Ochiometria, sistem de măsură în rețetele vechi românești
despre aproximarea ingredientelor în bucătăria românească
02
IUL.
Joffre, omagiul dulce adus de Capșa celebrului mareșal francez
Tortul Joffre, o vedetă a cofetăriilor lumii, e născută la București!
25
IUN.
La plăcinte, cum era înainte!
Trei rețete de plăcinte care se studiau la școală în România interbelică!
18
IUN.
De ce și cum să deguști un vin
Să te bucuri de un vin bun începe de dinainte de a-l bea - cu degustatul. Iată cum!
04
IUN.
Moara lui Assan. Despre începuturile industriei panificației în București
Despre cum rezistența la schimbare s-a văzut și în pâinea bucureșteanului cea de toate zilele.
28
MAI
7 alimente indispensabile pe timpul verii
Pe toate le știi, noi doar îți amintim de ce e important să le consumi mai mult vara.
28
MAI
Zece sosuri folosite în bucătăria bucureșteană la 1850
Sosuri din București e când nu existau mici, nici Mitici!
21
MAI
Secretul salatei lui Păstorel
14
MAI
Local sustainability and food safety standars are key to us - Interview
14
MAI
Ai nenumărate motive să mănânci salate zilnic - uite doar 5
Nu că n-aveai motive să le iubești deja - dar uite cinci motive FOARTE puternice.
07
MAI
9 alimente pentru un organism cât mai rezistent în fața virusurilor
Le ai pe toate la îndemână și - esențial - toate merg în salate!
07
MAI
Cu ce ingrediente se gătea în Transilvania anilor 1700
În Transilvania diversitatea și abundența erau motive reale de „fală”, nu glumă!
06
MAI
Cel mai bun exercițiu fizic împotriva sedentarismului
Cum să combați mai eficient efectele nefaste ale statului prea mult pe scaun
30
APR.
Când a apărut paprica/boiaua
De unde avem boiaua de ardei și de ce o iubesc mult ardelenii
23
APR.
Cum să menții o dietă sănătoasă pe vremea pandemiei. 5 reguli de bază
Câteva ponturi de bun simț să te menții în formă închis în casă.
23
APR.
Menținem standardele, indiferent de criză. Interviu pentru Revista Piața
16
APR.
De ce salatele Eisberg sunt o alegere sigură - și cum să speli legumele și fructele
03
APR.
Despre puterea lui “proaspăt” în alimentație
Ce-nseamnă, de fapt, când spunem despre ceva că e „proaspăt”
27
MAR.
Scurtă istorie a siguranței alimentelor în România secolelor XIX și XX
Începuturile ideii de siguranță alimentară la români, povestite de jurnalistul Cosmin Dragomir.
19
MAR.
De ce și cum să ne întărim imunitatea?
11 alimente care te ajută să dezvolți un sistem imunitar eficient
11
MAR.
5 lucruri despre radicchio, vedetă în câteva mixuri Eisberg
Radicchio, zisă și cicoare roșie, e campioană la Vitamina K!
05
MAR.
Garabet Ibrăileanu față în față cu caracatița – o poveste din 1933
...ori despre peripețiile unei caracatițe în Moldova!
04
MAR.
Tot ce trebuie – și vrei - să știi despre rucola, chiar dacă nu te-ai întrebat vreodată
Cum să-mbini foarte utilul cu foarte plăcutul în dieta ta zilnică...? Cu rucola!
27
FEB.
De mâncat, ce mai citim?
Scurte recenzii ale unor cărți despre gastronomie, recent apărute
20
FEB.
De ce găsim ghimbir în cea mai veche rețetă de sarmale românească
Despre istoria și evoluția gastronomiei europene de după epoca marilor călătorii - articol semnat de cercetătorul în gastronomie Cosmin Dragomir
06
FEB.
Mâncăruri cu spănăcel și cu alte verdețuri, așa cum se făceau în interbelic
Toate-s rețete pe care le poți încerca și tu, acasă!
04
FEB.
Cu prospețimea pe cea mai mare tarabă și-n 2020!
30
IAN.
Cum se gătea sparanghelul pe timpul lui Brâncoveanu
rețetă brâncovenească cu sparanghel.
23
IAN.
Istoria Ciocolatei Zamfirescu, cel mai mare producător din Balcanii interbelici
Povestea celui mai prestigios producător de ciocolată din România
20
IAN.
Din Grădină + Finn Crisp = crunchy love!
Încearcă-ne împreună!
16
IAN.
Cea mai mare petrecere a tuturor timpurilor!
Romanii au avut de unde se inspira cu ospețele lor!
09
IAN.
Duelul bețivilor – moldoveni versus munteni, o poveste de pe la 1700
Care român îi bagă pe ceilalți sub masă...?
20
DEC.
Cea mai veche și cea mai opulentă rețetă de cozonaci
20
DEC.
Cine își pune azi busuioc sub pernă visează salata preferată!
Un pic despre busuioc și dragoste...
13
DEC.
Ce mai înseamnă a “aduce pâinea în casă”
„să pui pâinea pe masă” sau „a aduce pâine acasă” și-au schimbat semnificația de-a lungul istoriei moderne a românilor, argumentează Cosmin Dragomir
05
DEC.
Whisky 101 - câteva informații despre distilatul nr.1 al planetei
28
NOV.
Bullying-ul în gastronomie
Dacă tot nu ne place să fim ”mămăligari”, mai bine să ne facem „ciorbari”, scrie Cosmin Dragomir
14
NOV.
Șase salate “frumoși” din urmă cu două secole
Rețete tradiționale românești culese din prima carte de bucate apărută la București
07
NOV.
Cum fac sarmalele romii căldărari
Sarmaua e valoare universală, iar la romi are un secret aparte, povestește Cosmin Dragomir
31
OCT.
Etimologia în gastronomie: ce termeni am „exportat” noi către alte limbi
Brăndza, bryndza și-alte brânze din limbile slave su ajuns la ei de la noi.
24
OCT.
Lev Tolstoi și primul hotel din București
...în care aflăm ce-i plăcea marelui romancier rus pe malul Dâmboviței
17
OCT.
Câteva salate din Brașovul secolului XIX
Acest articol e savuros - limbă, rețete, ingrediente, tot!
10
OCT.
Un pic despre soiurile românești de viță-de-vie
Filoxera din secolul 19 a schimbat dramatic vinul pe care-l beau românii.
01
OCT.
Prospețime to-go și alte noutăți Eisberg la Târgul ANUGA 2019
Venim cu idei și produse proaspete la cel mai mare târg alimentar din lume!
26
SEPT.
Fripturi românești cu indicație geografică: de Turda, de Zalău și Brașoveană
Știu ardelenii ce să facă doar cu niște porc și ceva condimente!
19
SEPT.
„Războiul” kürtőskalács-ului
17
SEPT.
Forță, grație, substanță – valori care unesc Eisberg și Regalul de Balet
Eisberg e și în 2019 partener al Regalului de Balet de la Teatrul Național București
12
SEPT.
Un pic și despre cartofii prăjiți
05
SEPT.
Ce se mânca pe la curțile domnești și regale românești
...sau despre cum unul dintre ultimii chefi ai Coroanei României a „tradus” meniurile tradiționale în cheie high-cuisine
05
SEPT.
Nu sare-n bucate - ci ce săruri, în ce bucate!
patru tipuri de sare și ce le distinge
29
AUG.
De ce rămânea flămând George Enescu la mesele regale
...o anecdotă cu protocoale și porumb fiert
22
AUG.
Cum să-ți oferi un prânz mai sănătos în cinci sfaturi simple
Alege-ți cu atenție mâncarea, nu mânca pe birou și încearcă niște exerciții fizice rapide menite să-ți dea energie.
22
AUG.
De ce a tăiat Deceneu viile dacilor?
Pentru unii șarlatan, pentru alții zeu pe pământ, Deceneu se află în spatele celebrei decizii a lui Burebista de a tăia viile.
14
AUG.
Pastrama pe care o iubesc new-yorkezii are origini românești
Cosmin Dragomir despre un street-food-vedetă din metropola americană, născut în România
30
IUL.
Cum a poftit Alexandru Lăpușneanu la pâinea de lux a sașilor
...sau cum au învățat strămoșii noștri să coacă pâine din grâu
25
IUL.
Regula de aur a băutorului de pălincă
Sfaturi esențiale dacă te trezești cu o pălincă de nerefuzat în față...
17
IUL.
Stridii și rapane. Care sunt “made in China”
Credeai că rapanele de la pescărie au fost aici dintotdeauna, nu...?
12
IUL.
Ce vinuri asezonăm la salatele Caesar și grecească?
ce vin alegi pentru salata ta?
05
IUL.
Scurt dicționar gastronomic: metode de tăiere a legumelor
„Julienne”, nu Julien, da...?
26
IUN.
Caragiale “înmormântat de viu” când și-a deschis cârciumă
I.L. Caragiale - geniu literar, dezastru antreprenorial.
26
IUN.
Ardeiul iute - rău, da' bun (rău)
Iată cîteva dintre beneficiile consumului de ardei iute
20
IUN.
Cum a fost inventat grogul, primul cocktail
Faptul că te poți face groggy din grog nu e doar o coincidență.
13
IUN.
Despre restaurantele “automat” din Bucureștiul interbelic
06
IUN.
Ce-a fost mai întâi, oul sau găina? Și alte „știați că”-uri cu mâncare
30
MAI
Papa bun într-un cartoon!
Ce mâncăruri preferă personajele din desenele animate clasice
22
MAI
Peste un sfert din meniul de la Hanu' lui Manuc însemna salate - pe vremea lui Cuza
15
MAI
Carnea terestră și leguma celestă
Despre carnea pământească și leguma cerească - o perspectivă găsită de Cosmin Dragomir
10
MAI
Să-l cunoaștem pe criticul gastronom Constantin Brâncuși
Brâncuși - sculptor de geniu și critic de mâncare exigent!
03
MAI
De când mâncăm brânză cu roșii?
Răspunsul scurt e „nu chiar dintotdeauna”, deși așa ni se pare...
19
APR.
Idei de dressing pentru salate. Două rețete din secolul XIX
12
APR.
O poveste cu salata Reginei Elisabeta și o sticlă de vin
08
APR.
Cum făceau clujenii salată în urmă acum trei secole
...cu pimpinelă și limba mielului, desigur!
02
APR.
Regulament Tombolă „#EisbergBistroFresh”
Vă dorim succes!
29
MAR.
Nu doar din grădina ursului - „salatele animalelor”
Ce salate „ale animalelor” mâncau - și mai mănâncă - românii
29
MAR.
11 flori comestibile cu potențiale beneficii pentru sănătate
Aranjamentele florale de pe masă se pot găsi și în farfuria dumneavoastră. Da, ați citit bine!
25
MAR.
Emil Brumaru despre salate și cărți
Regretatul poet ieșean iubea salatele cum iubea și cărțile.
17
MAR.
Salata, vedetă în arta contemporană. Câteva picturi de ne plouă-n gură!
Salatele sunt iubite și inspiră artă. Aici aveți dovada!
07
MAR.
Salata bulgărească e mai „proaspătă” istoric decât credeai
De când „salata bulgărească” e chiar salată bulgărească?
28
FEB.
Ce salate consumam pe la 1800
Românii iubesc salatele de cel puțin două veacuri și, probabil, că o fac de mult mai mult timp!
24
FEB.
Când dă vaca usturoi? Când îl papă pe-al ursului!
Vine sezonul de leurdă, nu-l ratați!
18
FEB.
Sucul de țelină: tonic pentru sănătate sau doar o altă modă?
Hipstereală sau nu, sucul de țelină cucerește lumea.
17
FEB.
Sex, salată și rock - fără roll - în Egiptul Antic
Salata, simbol al fertilității în antichitate
11
FEB.
Despre aditivul alimentar E175. Adică despre aur!
Atenție, acest articol conține aur. Curat!
03
FEB.
Ce puseră vericii? „Susam” puseră - da' nu prea ieși
un pic despre tentativa de a cultiva susan în Oltenia, acum două veacuri
27
IAN.
Ulei de in cu “praf misterios”, strategia unui negustor din secolul al XIX-lea
...care praf făcea „miracole” și la preț, povestește Cosmin Dragomir de la Gastroart
27
IAN.
Când dau dracii-n salată...
Povestea ciulinilor comestibili, spusă de Cosmin Dragomir de la Gastroart
19
IAN.
Salvează viitorul civilizației cu mai puțină carne
Cu perspectiva de a fi 10 miliarde pe această planetă în doar câteva decenii, trebuie să regândim complet felul în care ne hrănim.
19
IAN.
Vezi aici tot traseul salatelor la Eisberg!
...prezentat de celebrul Benny Adegbuyi, campionul de kickboxing, alături de nutrițonistul său, Cristian Mărgărit și de gazda Nicoleta Scarlat, directoarea de vânzări de la Eisberg
17
IAN.
Salate cu brânză și șampanie
... sau ce mâncăruri se falsificau în Bucureștii de odinioară
17
IAN.
Iubim salatele și la Berlin!
Mergem la Fruit Logistica 2019!
10
IAN.
Lângă mazăre și varză, niște salată, fratre!
Salata nu doar că se mânca pe vremea dacilor, dar era o delicatesă!
03
IAN.
Cine își pune busuioc sub pernă visează salata preferată
Un pic despre busuioc. Un pic mai mult despre tradiții și superstiții. Cel mai mult - despre dragoste!
19
DEC.
Și voi faceți mujdeiul tot prin aglutinare... ? :)
...sau cum sosul nostru preferat la pește e un must!
18
DEC.
Șase alimente de care ai uitat (sau nu au ştiut), dar care te ajută să slăbeşti
Echilibrul și moderația sunt cheia unei alimentații sănătoase. Plus priorități în ce alegi să pui în farfurie.
18
DEC.
Trei substanțe nutritive pe care corpul tău nu le primeşte suficient
...şi cum să faci să rezolvi asta.
18
DEC.
Întoarcerea copilului din vacanță la școală - o provocare dietetică
Gata de școală, zici...?
18
DEC.
Armă naturală împotriva bolilor degenerative: uleiul de măsline extravirgin
Uleiul de măsline - și dieta mediteraneeană în general - sunt ce-avem mai aproape de elixirul tinereții.
17
DEC.
Dacă n-aveai motive să mănânci o salată pe zi…
...îți dăm noi câteva. Și nu sunt toate!
17
DEC.
Comunicat important de la Madame de Frisée
O pledoarie pentru moderație.
17
DEC.
14 alimente care îţi ajută corpul să rămână hidratat
...asta pentru că ai permanentă nevoie de hidratare.
17
DEC.
La mare, la soare, la aerosoli
...dacă nu aveai alte motive să mergi la mare.
17
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim VIII
..în care madame se confesează legat de amorul ei secret.
17
DEC.
Romanța bolului golit
Delirism salatomantic de G. Misticățeanu
16
DEC.
Câteva trucuri să vă îmbunătăţiţi sănătatea
Lucruri simple de care e bine să ții cont.
16
DEC.
Despre salate și sosuri, cu chef Jakob Hausmann
...interviu consemnat, desigur, de Madame de Frisée!
16
DEC.
Cochetezi cu veganismul? Citește asta
La ce să te aştepti când adopţi dieta vegană, chiar şi pentru o lună
16
DEC.
Delirism: „Am zărit salată”
Madame de Frisée îl inspiră pe marele poet Marinat Sărescu
16
DEC.
Nouă alimente cu carbohidraţi care ajută la arderea grăsimilor
nu le ignora în dieta ta - e mai bine-așa!
16
DEC.
Tot ce ai vrut să ştii despre dressingul de Tokaj
...dar n-ai ştiut unde să-ntrebi
16
DEC.
Șapte lucruri bune care se întâmplă corpulului tău dacă mănânci sfeclă roşie
Această legumă dulce, rădăcinoasă de pământ, are beneficii surprinzătoare asupra corpului tău.
16
DEC.
Cinci băuturi alcoolice care nu îngraşă şi care îţi fac viaţa mai frumoasă
E bine să știi ce pahar ții în mână la petrecere
16
DEC.
Iarna prin bol
Delirism de Basilică Sălățescu
16
DEC.
Recomandări proaspete pentru seara de Revelion
Fă ca Madame de Frisée: fii mereu proaspătă, distrează-te, cu eleganță și măsură-n toate!
16
DEC.
Madame de Frisée prezintă: cinci reguli simple pentru o salată mai sănătoasă
Să ai grijă de forma ta pare complicat - dar, de fapt, e-atât de simplu...
16
DEC.
Mai am un singur bol
Delirism de Mâncai Eisberghescu
16
DEC.
Zece dintre cele mai sănătoase legume pe care le puteţi mânca
Bașca, toate merg de minune în salate.
16
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim II
...în care Madame află cum se prelungește viața oamenilor. Nu și a salatelor...
16
DEC.
“Ne plac clienţii proactivi şi ne dorim ca şi ceilalţi să le urmeze exemplul”
dialog între Anca Duma de la ancaduma.ro și Nicoleta Scarlat, sales manager la Eisberg România
16
DEC.
Sănătoase sălățele
Delirism de Mâncai Eisberghescu
16
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim III
16
DEC.
Eu nu stropşesc corola de salate-a lumii
Delirism de Luchian Blanca
16
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim IV
...în care Madame comemorează pe marele Caesar (nu ăla cu salata, dar tot pe-acolo).
16
DEC.
Statul pe scaun atrofiază ăi mai frumoşi muşchi: cei fesieri :(
„ai grijă de fesierii tăi”, ne spune antrenorul Tiberiu Vintiloiu
16
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim V
...în care Madame e nedumerită de diferența dintre Radicchio și Ridiche
16
DEC.
Salata e pe câmp!
O delirică mică de la Madame de Frisée
16
DEC.
Trei motive pentru care să adori sandwich-urile
..dacă nu le iubeai deja, uite câteva motive.
16
DEC.
Cam cât trebuie să te preocupe numărul de calorii?
a consemnat pentru Madame de Frisée Franz Adrian Diaconescu, participant la IronMan
16
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim VI
...în care Madame povestește o rețetă scandalos de bună!
16
DEC.
Șapte alimente care ard grăsimi şi stimulează metabolismul
de ceai și cafea știai deja, desigur.
16
DEC.
Ai grijă câtă sare consumi - sfat de la astronauți!
Sarea mărește pofta de mâncare, dar scade setea.
16
DEC.
Cinci motive pentru care avocado să nu-ţi lipsească din casă şi de la masă
un fruct miraculos, avocado ăsta, nu glumă!
16
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim VII
...în care Madame comentează academic despre salata-frunză versus salata-fel de mâncare
16
DEC.
Gustări care ne ajută să slăbim
marele secret rămâne însă moderația. N-o să obosim să repetăm asta.
16
DEC.
Dileme la ceas de poftă
dacă ești genul care merge noaptea la frigider, ia aminte!
16
DEC.
Cum să cucerești inima de anghinare într-o salată – sau mai multe
despre o legumă cu inimă bună.
16
DEC.
Sălătița- Baladă aromată culeasă de Madame de Frisée
Delirism folcloric cules chiar de Madame de Frisée!
16
DEC.
Şase obiceiuri nesănătoase care ne îmbătrânesc prematur
noi tragem un semnal de alarmă - deciziile îți aparțin, desigur.
15
DEC.
Stai toată ziua așezat? Riști să te-apuce pandaliile – la propriu!
Există o legătură directă între sedentarism și bolile neurodegenerative, precum Alzheimer.
15
DEC.
„Întâi și întâi pui piper”
Mixul de condimente și alte secrete care vă vor face carnea la grătar nu doar mai bună, ci și mai sănătoasă
15
DEC.
Cum facem să nu ne pierdem timpul în bucătărie, în weekend
amestecuri clasice în rețete rapide.
14
DEC.
Șapte alimente care vă stimulează starea de spirit pozitivă
...e și o frunză de salate printre ele.
14
DEC.
Eisberg Romania - best employer
12
DEC.
Ortorexia - sau când mâncatul “curat” devine periculos
Felul în care mănânci trebuie să fie intuitiv, nu canonic.
12
DEC.
Care este efectul alimentelor consumate asupra sănătăţii?
Substanțele nutritive dau corpului nostru instrucțiuni despre cum să funcționeze.
12
DEC.
Friptura Wellington merge cu Lollo Mix
Madame de Frisée se ţine de porcării - și se mai și laudă cu asta!
12
DEC.
Şapte moduri de a vă îmbunătăţi echilibrul
nu, nu e vorba despre cum se clatină oamenii la beție.
12
DEC.
Despre calităţile ghimbirului
Iute, bun de numa’, la-ndemână şi prieten cu salatele. #knowyourginger
12
DEC.
Somnul dulce mult aduce
câteva sfaturi, ponturi și explicații pentru un somn mai bun.
12
DEC.
Salata cu metafizică a lui Aristotel. O găsești la Halkidiki!
un experiment culinar și cultural ne e accesibil în vacanțele noastre din Grecia.
12
DEC.
Ce înseamnă „umami” și ce consideră românii un aliment sănătos
Revista Piața scrie despre conceptele din spatele produselor Eisberg
12
DEC.
„Ne vom ține de promisiunea «Sănătate și prospețime la pungă»”
Un interviu cu Lucian Trofin, General Manager Eisberg România și cu directoarea de vânzări a companiei, Nicoleta Scarlat, acordat revistei Piața
11
DEC.
De ce se pune un praf de mălai în apa pusă la fiert pentru mămăligă
un praf de mălai ca mecanism de control
11
DEC.
Madame de Frisée - File din jurnalul intim I
...în care Madame își consolează prietena, pe încăpățânata Warzowska.
09
DEC.
Apucă-te de alergat iarna. Iată primii pași
hai, că ai calorii de ars și formă de menținut!
05
DEC.
Ce să pui în salată cînd nu ai sau nu vrei un dressing
da, cu hummous și șampanie!
04
DEC.
Cum să n-o sflecleşti, chiar când e ”sfeclită”
Apucături greșite pe care le avem când compunem o salată și cum să le evităm
04
DEC.
Un campion și dieta lui: Benny Adegbuyi
Am stat de vorbă cu kickboxerul Benny - forță a naturii, campion mondial, gentleman adevărat - și un prieten al salatelor
04
DEC.
Din înţelepciunea salatelor. Zicale şi proverbe
Din moși-strămoși, românul a fost frate cu codrul și cumătru cu salata.
03
DEC.
Legătura dintre sparanghel și „cât ai zice pește!”
gastronomul Cosmin Dragomir oferă o posibilă etimologie a expresiei: „Cât ai zice pește” ar putea proveni, de fapt, de la fiertul sparanghelului
01
DEC.
Contează mai mult când mănânci, decât ce mănânci?
Aşa, nici prea devreme, nici prea târziu şi în niciun caz în creierii nopţii!
01
DEC.
Vrei să ţi se taie pofta? Mănâncă nişte clorofilă!
Nu mai tăia frunze la câini, taie şi pentru tine.
01
DEC.
Despre Insomonie și cum se tratează aceasta
o boală teribilă și-a găsit leacul!
30
NOV.
Mixul al treilea
de Mâncai Eisberghescu
30
NOV.
Secretul longevității mediteraneene
...precum și o salată creditată ca elixir al tinereții
30
NOV.
Alimentaţia prea grasă te face cu capul. La propriu!
...pe scurt, papă salate ca să nu deprimi și mai ușor cu grăsimile...
20
NOV.
Eu sunt Fetica, iar numele meu înseamnă „sănătate”. Pe bune!
Eu sunt Fetica a.k.a. Valeriana din Eisberg și m-aș bucura să ne cunoaștem.
20
NOV.
Leoaică tânără, Endivia
Nici marele Nichita Stănescu nu i-ar fi rezistat...
19
NOV.
Madame de Frisée s-a mutat în casă nouă!
Eisberg-Romania este noua casă a prospețimii!
06
NOV.
Cu o floare nu se face primăvară? Nu-i nimic. Ia un buchet și fă-l salată!
O rețetă de-un veac vechime, recuperată de gastronomul Cosmin Dragomir
06
NOV.
O scurtă istorie a salatelor la români
Cercetătorul în gastronomie Cosmin Dragomir a „săpat” după povestea neaoșă a salatelor.
05
NOV.
Sunt unele calorii mai bune decât altele? Da, arată un nou studiu
Întrebarea e: sunt toate caloriile egale în ceea ce privește efectele asupra bolilor cardiometabolice și a obezității?
05
NOV.
Dincolo de iahnii şi ciorbe: bobul de fasole, prietenul discret al salatelor noastre
Fasolea, prietena noastră cam nedreptățită.
05
NOV.
9 carbohidraţi care ajută la arderea grăsimilor
Străduiţi-vă să mâncaţi măcar 10 – 15 grame pe zi din alimentele pe care vi le propunem aici.
05
NOV.
Trucuri de nutriție pentru o piele frumoasă
Iată câteva sfaturi de nutriție de care ar fi bine să ții cont ca să ai o piele sănătoasă și cu aspect plăcut.
05
NOV.
10 dintre cele mai sănătoase legume pe care le puteţi mânca
Nu evita legumele astea, indiferent cum îți place să mănânci.
24
OCT.
Tonul cu colți ca de-argint
Când te ții de sălăție, prospețimea-i poezie. Se știe!
22
OCT.
#TeamFresh, adică noi, Microgreens România și Coșul de legume fructe
Află mai multe despre parteneriatul nostru cu Microgreens România și cu Coșul de legume fructe
20
OCT.
8 principii ale alimentaţiei şi sănătăţii (lectură lungă, dar merită!)
Opt reguli prin care să împaci activitatea cu sănătatea, înțelegând și legătura dintre acestea.
20
OCT.
Șase beneficii ale cepei
Albe, galbene, roșii/ violet sau verde – toate soiurile de ceapă au beneficii impresionante pentru sănătate.
20
OCT.
37 de chestii bune de mâncat care merg de minune în salatele verzi
Miracolul salatelor este că le poți combina cu aproape orice, atât timp cât ingredientele sunt armonioase. Iată câteva idei de ingrediente.
20
OCT.
O scurtă clasificare a celor mai sănătoase 5 tipuri de vin
Nu degeaba, spun unii, adevărul se află mai întotdeauna după dop.
20
OCT.
Fermentează-ți viața - și vezi mai jos de ce
...sau de ce murăturile ar trebui să facă parte din dieta ta cel puțin des, dacă nu... :)
20
OCT.
5 motive să vă piperaţi viaţa-n roşu
Dacă nu vă sună tocmai apetisant – sau, poate, doar puțin exotic – suntem aici să vă convingem de contrariu.
20
OCT.
Salata e baza. Baza salatelor!
Află mai mult despre cum să compui salata perfectă, nutritiv vorbind
20
OCT.
Cum „vorbesc” organele noastre când facem mişcare
Vezi că ficatul și plămânii tăi te cam bârfesc...
18
OCT.
Pentru dietă, calitatea e cea mai importantă
Soluţia să pierdeţi în greutate constă într-o dietă de calitate, nu în cantitatea de alimente consumate
18
OCT.
Cum să-ți condimentezi carnea la grătar - și de ce
Mixul de condimente şi alte secrete care vă vor face carnea la grătar nu doar mai bună, ci şi mai sănătoasă
24
AUG.
Chipurile frumuseții. „Portret de femeie” la Eisberg
Colegele noastre din fabrica Eisberg, fotografiate de Cristi Șuțu