28
NOV.
Legume umplute, rețete românești mai vechi de un secol
Multe rețete vechi se fac și azi, numai că le-am adaptat vremurilor - și ingredientelor...
17
NOV.
Ce salate se făceau în Banatul de la 1900
Tot Banatu'i fruncea la salate, și simple, și sofisticate!
01
NOV.
Păpădia nu-i rucola, dar se pune-n salată
Ca să fie foarte clar:PĂPĂDIA NU E RUCOLA! - deși ambele se folosesc în salate.
01
NOV.
Varză umplută, un soi de sarmale altfel
Pe vremuri i-am zis „nemțească”, o știm cultural de „franțuzească” - iar acum n-o prea mai facem :(
01
NOV.
Trei rețete românești cu midii din secolul XIX
...pentru că da, midiile nu suntr oe mesele românilor de doar câțiva ani, ci de foarte, foarte mulți!
12
OCT.
Salate naționale în Balcani
Oriunde mergi la sud de Dunăre, salatele sunt la ele acasă și motive de mândrie națională.
12
OCT.
CAFE BRASSERIE CORSO – O incursiune de o zi într-un local interbelic celebru
„În anii ’30 nu puteai să te numeşti artist, scriitor, gazetar sau politician fără să fi trecut măcar o dată pe la cafeneaua Corso”.
04
OCT.
Trei rețete diferite, cu același nume - salată săsească
Salatele perfecte pentru sezonul rece nu exi
26
SEPT.
Voi ce mai puneți prin supe/ciorbe? Pe la 1900 puneam franzele umplute, budinci ori picățele
În caz că doriți o schimbare retroavantgardistă la zama voastră cea de toate zilele...
12
SEPT.
Ce fel de sarmale fac germanii și scandinavii
Articolul de care nu știai că ai nevoie ca să încerci și altfel de sarmale la următoarea tură!
05
SEPT.
Cum să te ferești de uleiurile de măsline contrafăcute
Este important oricând să fim atenți la ce cumpărăm. Pentru uleiul de măsline este chiar foarte important
05
SEPT.
Despre autoarele de cărți de bucate de dinainte de secolul XX
Gastronomia românească are muzele sale cu mult dinaintea Sandei Marin.
22
AUG.
Cum mâncau tinerii la distracțiile din anii `70
Dacă azi ești bunic(ă), e posibil să-ți amintești. Dacă nu, citește ca să vezi cum era...
19
IUL.
Cum găteau bucureștenii trufele pe timpuri
Că nu degeaba „trufandale” vine de la trufe!
12
IUL.
Vechile locuri de petrecere ale bucureștenilor, dintre Filaret și Mitropolie (Sec XIX)
Chiar dacă în unele cazuri nu mai sunt nici vestigii, nu înseamnă că Bucureștiul nu are amintiri.
12
IUL.
Ce ciorbe și supe făceau bucureștenii la 1850
Lectura rețetelor în limba română de acum aproape două secole e cel puțin la fel de savuroasă ca rețetele în sine!
19
IUN.
Câți ani i-au trebuit vinetei să ajungă salată
Vinetele au o istorie bogată și la fel de savuroasă ca salata pe care o facem cu ele!
19
IUN.
Borscht vs borș - câteva diferențe majore
Când mai auziți de borștul ucrainean, să știți că nu-i (chiar) același lucru cu borșul românesc.
19
IUN.
De ce nu am luat kaymakul otomanilor și Balcanilor?
Dintre toate lactatele moștenite de la otomani, kaymakul nu s-a prins la noi...
18
MAI
Legătura romantică dintre somnul de la Saon și „amestecătura de iarma”
Păcatele inimii stau, spune legenda, la originea unei rețete legendare de zacuscă...
18
MAI
Tuslamaua vs ciorbă de burtă
Ambele se fac cu oase și burtă de vită, însă istoria și reputația diferă.
03
MAI
Croații au înregistrat „ciocolata săracului”. Noi încă o ignorăm
La noi cade din copaci și nu o băgăm în seamă...
03
MAI
Ce mâncau țăranii clăcași pe vremea lui Tudor Vladimirescu
E incredibil cât de multe s-au schimbat în două secole...
19
APR.
Ce mânca tot omul în birturile din România antebelică
Aici, ce contează cel mai mult nu e cum începe, ci cum se termină!
13
APR.
Ceapă umplută cu usturoi și două salate de acum un secol
Aici chiar sunt rețete vechi de încercat acasă!
11
APR.
Cum arătau mesele regale de Paște
Și la Curtea Regală a României, mielul și ouăle roșii umpleau masa pascală.
28
MAR.
Ce cocktailuri locale se savurau în Bucureștiul interbelic
Lăsați un pic Manhattan, Mojito și Negroni și descoperiți Quickul de Breaza și Punchul vasluian!
28
MAR.
Rețete vechi de la Hanul lui Manuc: salata arnăuților și cea a băcanilor
La jumătatea secolului al XIX-lea, salatele dominau rețetele din Hanul lui Manuc. Iată două rețete!
14
MAR.
Primul Sf. Patrick în România, un meniu special din 1934
Ce s-a pus pe masă la prima sărbătorire a Sf. Patrick consemnată în București, în 1934.
06
MAR.
Salate cu indicații geografice românești de la un fost bucătar regal
Salate cu ștaif de pe vremuri, toate de savurat, niciuna de ratat!
16
FEB.
Zacuștile lui Borco Ilin din volumul Jurnal de pustă
Poveștile cu zacuscă sunt minunate. Zacuștile, în sine, sunt perfecte!
16
FEB.
Ce dulciuri îi plăceau elevului Nicolae Bălcescu
O poveste nu atât despre dulciuri, cât despre dragostea pentru dulciuri și bullying.
03
FEB.
Butaforie culinară cu Ana Blandiana în vremea comunismului
În cei mai grei ani ai penuriei alimentare, lipsa alimentelor făcea din cărțile de bucate o lectură sățioasă.
19
IAN.
Ce mânca în detenție fostul președinte al Cehoslovaciei, Václav Havel
Pagină de istorie despre marele Vlaclav Havel și restricțiile alimentare impuse în detenție de regimul comunist
11
IAN.
Efectul biftecului tartar asupra scriitorilor în comunism
Se știe, biftecul tartar e doar pentru connaîsseurs!
11
IAN.
Despre pesmeții europeni cu nume de orașe
Doar aparent banali, pesmeții sunt un ingredient de tradiție și reputație în multe locuri din Europa.
21
DEC.
Pesmeții de Brașov sunt celebri, dar pe cei de Turda îi știți?
Pesmeții românești de calitate au numele asociat cu locul unde se fac cel mai bine.
12
DEC.
Slăbire rapidă cu ciocolată multă și rețete propuse de Radu Paraschivescu
Scriitorul radu Paraschivescu e de un sarcasm delicios când vine vora de rețete de slăbit.
12
DEC.
Ioana Nicolaie: copilăria dulce sau dulcele copilăriei
Amintiri dulci din vremuri mai amare, cu scriitoarea Ioana Nicolaie
22
NOV.
Dulciuri în comunism (I): ce bomboane se puneau în pomul de iarnă
Dulci amintiri din „Epoca de Aur” povestite de scriitorul Gelu Diaconu în dialog cu Cosmin Dragomir - prima parte
22
NOV.
Dulciuri în comunism (ll): bomboane cu miere, caramele, ciocolată cu rom, napolitane Dănuț și alte bunătăți
Ce dulciuri îi bucurau pe copii din anii „Epocii de Aur”? Scriitorul Gelu Diaconu își amintește, întrebat de Cosmin Dragomir
08
NOV.
Unde se găteau cele mai bune musacale în Bucureștii de odinioară
Include două rețete vechi de musaca, musai de încercat!
08
NOV.
De la Hanul Union la Hotel Union
Cosmin Dragomir a găsit povestea unuia dintre cele mai faimoase hoteluri bucureștene.
26
OCT.
Unde beau bere bucureștenii în anii `80
Bucureștiul comunist avea terasele sale celebre, pline mai ales vara.
26
OCT.
Trei deserturi secuiești dintr-o carte de bucate celebră în America
Rețete de dulciuri transilvănene recuperate din America!
11
OCT.
Cum au adoptat francezii curcanul, cartoful și bucătăria asiatică
Marele dramaturg Matei Vișniec povestește impresiile sale despre obiceiurile alimentare ale francezilor.
05
OCT.
Revoluția Pleșcoi a împlinit 18 ani. Cum au ajuns celebri acești cârnați în mai toate restaurantele bucureștene
Când, cum, de ce și prin cine au devenit cârnații de Pleșcoi un brand gastronomic național
29
SEPT.
Cea mai veche rețetă de balmoș nu conține porumb
Nu e un caz de ou vs. găină. Făceam balmoș cu mult timp înainte să apară porumbul în dieta noastră.
22
SEPT.
Cum și când a ajuns porumbul pe teritoriul românesc
N-am fi avut „cucoșăi” dacă pe la 1600 și ceva nu apărea porumbul și în Țările Române...
22
SEPT.
Ce însemna „dulce” în vremea Imperiului Roman
Și în Roma antică se servea desert, numai că era altceva decât ce considerăm noi acum „ceva dulce”.
14
SEPT.
Povestea lui Hafif, cel alături de care Panait Istrati a mâncat ful în Alexandria Egiptului
Vorbe gustoase despre Ful, micul dejun egiptean, rostite de un mare scriitor român
07
SEPT.
Ce mâncau vechii romani și care erau mesele lor de peste zi
Și prânzul, și cina sunt moștenire directă de la romani.
01
SEPT.
Cum îi plăcea borșul de pește lui Sadoveanu
Controversatul scriitor și demnitar român era pasionat de pescuit și avea opinii ferme despre rețetele de pește.
24
AUG.
Ce condimente și mirodenii se foloseau pe vremea lui Pliniu cel Bătrân
Sarea a fost cea dintâi - dar lista mirodeniilor era lungă și complexă și acum peste 2000 de ani.
10
AUG.
Nordul și mâncărurile lui fabuloase: pături, laște, sâlvăiță
Câteva amintiri despre ce se mânca în Ardealul profund în anii grei ai comunismului
10
AUG.
Povestea Hotelului Negresco din Nisa și a lui Alexandre Negresco
Un bucureștean, fiu de hangiu, este co-fondatorului celui mai celebru hotel de pe Coasta de Azur
21
IUL.
Ce fel de mâncare îi plăcea la nebunie lui Nichita Stănescu
Poetul român avea, pare-se, o problemă cu mâncatul în public (dar nu și cu băutul de vodcă).
21
IUL.
Ce mâncau scriitorii de la automatele Herdan în perioada interbelică
Acum aproape un veac, în București exista un strămoș al autoservirilor de azi.
14
IUL.
Ciuperci „otrăvite” și crap la cuptor în „Cel mai iubit dintre pământeni”
07
IUL.
Cârciumioare, crâșme, cârciume și podgorii din vechii București
Acum nici 200 de ani, pe unde azi sunt cartiere bucureștene se cultiva viță de vie!
29
IUN.
Ce găseai în băcănii bucureștene de altădată
Termenul de „băcan”, acum aproape uitat, are origini orientale și însemna „vânzător de lucruri de mâncare”
16
IUN.
Știința în gastronomie
Informații despre mâncare de care nu știai că ai nevoie.
07
IUN.
Povestea uitatului han „Înjugă-urs”
Da, se pare că un muntean chiar a înjugat, cândva, un urs lângă un bou!
02
IUN.
Pârjoalele puriste ale moldoveanului Păstorel
...din care aflați, desigur, și rețeta autentică de pârjoale moldovenești!
25
MAI
Plăcintele cu brânză care erau să-i dea gata pe Gabriel Liiceanu, Horia Bernea și Andrei Pleșu
Anecdotică gurmandă din ultimii ani ai Epocii de Aur
19
MAI
La ce restaurante se duceau bucureştenii în perioada post-stalinistă
Cârciumi cu ștaif și popularitate din vremurile cu seceră și ciocan.
11
MAI
Care sunt diferențele dintre sana, lapte bătut, chefir și iaurt
...să precizăm că și chefirul, și sana și mai toate merg excelent și în salate!
04
MAI
Șapte salate interbelice recomandate de Constantin Bacalbașa
...inclusiv ceea ce noi, românii, numeam salată japoneză, rusească sau nemțească!
28
APR.
Țara vampirilor, fără brand de usturoi
„Răpid ti tămăduiește / Și plămânul întărește / Dacă gripa te ie iară / Și îți este o povară, / Ia răpidi usturoi / Și ai scăpat di nevoi!” DA!
19
APR.
Restaurantele de odinioară, de la „Capșa” până „La Elveția” sau „La Judecător”
Atenție, articol cu arome puternice de nostalgie dâmbovițeană!
13
APR.
Simbolurile Paştelui creştin și apariția primelor ouă de ciocolată
De unde vine simbolistica iepurașului și a ouălor vopsite
13
APR.
Ce pun pe masa de Paște oamenii din lumea întreagă
Ce pun alții pe masa de Paște
08
APR.
Povestea unui loc celebru: Hotel de France, demolat după cutremurul din 4 martie 1977
Citiți amușinând parfumul de București de-odinioară...
06
APR.
Despre vechii negustori ambulanți
Calea Rahovei era poarta de intrare a multor bunătățuri iubite de bucureșteni.
30
MAR.
Andrei Pleșu, între „marginalitatea desertului” și nostalgia după… bragă
Andrei Pleșu, despre gastronostalgiile tinereții și marginalizarea desertului în Balcani
24
MAR.
Salata în Roma antică. Rețete de 2000 de ani
Dacă vrei să încercați o salată ca-n Roma antică, aflați că se poate!
23
MAR.
Birtul pe roate – probabil primul food truck din România
Mâncarea de stradă a venit dinspre Ardeal.
15
MAR.
Sarmale iberice, reinterpretate, rețeta asturiană
Ce e mai bun din două lumi - a sarmalelor și a pané-urilor!
08
MAR.
Istoria biscuiților „Eugenia”
Probabil cei mai iubiți biscuiți ai României sau născut la începutul anilor de comunism.
22
FEB.
Povestea zahărului. Când și cum a ajuns și la noi
Zahărul a ajuns relativ târziu la noi și, inițial, era foarte scump.
15
FEB.
Ce era „discursul la chiuvetă” pe vremea lui Șerban Cioculescu și care era desertul lui preferat
Un fel de alt fel de amintiri din copilărie!
10
FEB.
De ce și cum putem confia fructele. Le putem pune și în salate!
Cam orice fruct cu coaja comestibilă se poate confia.
02
FEB.
Ca sarea-n deserturi
Ce sare și la ce tipuri de dulciuri folosim - și, mai ales, de ce...?
27
IAN.
Cele mai cunoscute tipuri de brânză din lume (I)
Nu citi dacă n-ai ACUM în frigider niște brânză, un vin bun și-un mix Eisberg!
19
IAN.
Cei mai iuți ardei din lume și cum se fac topurile de profil
Cei mai iuți dintre cei mai iuți sunt aici!
11
IAN.
Cele mai cunoscute rase de porci din lume
Noi nu credem că e cea mai bună legumă, cum zic mulți - ci că, pentru cine apreciază, e o carne foarte bună.
04
IAN.
Scurtă istorie a savarinei, de la babka la inventatorul dietei fără zahăr și făină
Există cineva pe lumea asta care să nu iubească savarina...?
04
IAN.
Povestea fabricii de bere „Bragadiru”
Povestea unei afaceri care a schimbat fața Bucureștiului - din care, acum, a rămas doar povestea...
16
DEC.
Pe scurt despre istoria eclerurilor
Desertul preferat al tuturor are o istorie bogată și acasă la el, în Franța, și la noi
01
DEC.
Roșcovul, de la lemnul afrodisiac la prețioasele „carate”
Povestea roșcovului și a roșcovelor, pe care nu știai că vrei să o afli!
01
DEC.
Războaiele nucșoarei, sau cum a cedat Olanda englezilor Insula Manhattan
O poveste din vremea în care pentru mirodenii se duceau războaie
25
NOV.
Cum au explodat varza și mămăliga pe vremea comunismului
Varza era realmente „mâncarea noastră cea de toate zilele” în anii 80 din secolul trecut.
16
NOV.
Revelionul la români, de la Casa Regală la căminul cultural. Când a început moda petrecerilor la restaurante
Sărbătoarirea revelionului a început, practic, cu modernizarea României.
09
NOV.
Ce este și cum se face untul de raci
...sau cum să „scoți untul” din raci punând, de fapt, niște unt.
02
NOV.
La masă cu Noica, Rebreanu şi Goga în Grădina Restaurant „Luzana”
Povestea Grădinii Luzana, cârciuma preferată a scriitorilor din interbelicul bucureștean
28
OCT.
Mâncăruri pe timp de foamete: mămăliga de coceni de porumb tocaţi
Ce mănâncă oamenii când nu mai e nimic de mâncat...?
21
OCT.
Rețete cu castane de la 1800 și ceva...
În general le facem doar coapte sau piure - dar castanele au mult mai multe de oferit!
13
OCT.
Mai multe feluri de Varză a la Cluj
Vedetă a bucătăriei europene, amestecul de varză cu carne tocată are la noi și meritatul nume de „sarmalele leneșului”!
05
OCT.
Despre covrigii de Buzău
23
SEPT.
Grand Hotel du Boulevard, între lux şi decadenţă
Grand Hotel du Boulevard este cel mai vechi hotel de lux din București
23
SEPT.
Șase rețete evreiești din Ardeal, dintr-o carte uitată și netradusă în limba română
...include știuca umplută, probabil cea mai complexă rețetă de pește din România.
15
SEPT.
O poveste cu maia și două rețete de drojdii de pâine de la 1841
Cum a apărut maiaua și cum se obțineau drojdii bune în Moldova sec. al XIX-lea
08
SEPT.
Pavlova: istoria desertului și o rețetă de la Adriana Sohodoleanu
Faimoasa prăjitură Pavlova e revendicată și de Australia, și de Noua Zeelandă
26
AUG.
Ce să mai facem din salată? Azi, un chutney indian
Încă un argument că cu frunzele #simplyfresh nu se face doar salată...!
17
AUG.
Diferența dintre fasolea bătută și icrele de fasole
Vorbim de două rețete cu fasole diferite, iar aici e explicația.
10
AUG.
Ca legumele-n dulcețuri!
Despre dulceața de ceapă, de ardei iute sau de castraveți murați!
04
AUG.
Trei rețete vechi armenești din Transilvania
Bucătăria armenească are o istorie bogată în diversitatea Transilvaniei.
29
IUL.
Salata de vinete: cu sau fără maioneză? Dar cu iaurt? Cu tahini? Cu legume? Cu ardei copt?
Salata de vinete e mult mai versatilă decât sunt mulți dintre noi dispuși să accepte.
21
IUL.
Un pic din istoria zacuștelor și a tocanelor tartinabile de legume
„Curatorul de zacuscă” este cartea de care nu știai că ai nevoie.
14
IUL.
Posmagii de Brașov nu-s brașoave!
Povestea posmagilor brașoveni și o rețetă de la 1841
06
IUL.
Povestea salamului de Sibiu, cu cal și cu Sinaia
Cel mai cel salam din România are origini controversate, deși vorbim de o istorie de doar un secol și-un pic.
29
IUN.
Cârciumile și evaziunea - motivul pentru care Bucureștii de odinioară se tot lărgeau
Evaziunea fiscală a cârciumarilor bucureșteni de-acum 2-300 de ani a dus la extinderea ariei urbane a Capitalei
24
IUN.
Cum era pâinea bucureșteană în secolele trecute
Încă de la finele sec. al XVII-lea, bucureștenii se bucurau de numeroase tipuri de pâine.
15
IUN.
Povestea maghiarului care a făcut celebră bucătăria transilvană în America
Despre cartea care a făcut celebră bucătăria Transilvaniei peste ocean
08
IUN.
Șaorma cu de toate, adică și cu istorie
Shawerma, döner kebap, taco al pastor, gyros... oricum le iubim pe toate!
02
IUN.
Povestea pandișpanului, zis și pâine de Spania
Un desert celebru, cu origini regale!
26
MAI
Cu cireșele la pălincie
Fffff dulci și fffff distilabile în ceva tare (și bun) :)
26
MAI
Mică istorie a furculiței pe la noi
Nu-i așa că și vouă vi se pare că s-a mâncat dintotdeauna cu furculița...?
12
MAI
Limba dulce multă savoare-aduce!
Deși azi nu prea o mai consumăm, limba de vită - ori chiar cea de porc - are o istorie gastronomică bogată la noi.
06
MAI
Icre - în fel și chip!
Poți face mult mai mult cu niște icre decât clasica salată!
21
APR.
Ce se mănâncă la Cina cea de Taină în diferite culturi
Bucatele reprezentate în reprezentările cu „Cina cea de taină” din întreaga creștinătate diferă în funcție de gastronomia locală
21
APR.
Pești delicioși din Marea Neagră, pe care îi consumăm mai rar
Câini, pisici și vulpi de mare, să-i tot punem pe masă.
15
APR.
Patru rețete vechi de cozonaci, de la Kogălniceanu la Sanda Marin
Cozonacul are o istorie bogată și la noi - iată câteva rețete de odinioară!
08
APR.
Lapte de pasăre, lapte de bou și lapte de buhai: mâncăruri al căror nume ne contrariază
Avem câteva mâncăruri cu nume care ne fac să ridicăm din sprâncene
08
APR.
Curatorul de zacuscă
Nebănuite sunt încercările gospodinelor, nenumărate sunt reușitele lor în materie de zacuscă!
18
MAR.
Peștele se iubește cu salata, dar ce ziceți de pește cu murături?
Oltenia, eterna Terra Nova, are o istorie de mâncat pește cu murături.
10
MAR.
Revoluția friganelelor
Din Roma antică la pâinea înmuiată și prăjită de la micul dejun, trecând prin „papara de oao” brâncovenească - povestea frigănelelor noastre de toate zilele.
03
MAR.
Ce salate mâncau nobilii transilvăneni în 1680
Nobilii din Transilvania aveau o noțiune - simplă, ce-i drept, pentru vremurile noastre - de ce înseamnă o salată.
24
FEB.
Rețete din perioada comunistă cu parizer radioactiv
Despre relația bizară - și altădată toxică, la propriu! - a românilor cu parizerul.
17
FEB.
O rețetă opulentă din interbelic: Salata Trancu-Iași cu vinete și caviar
...din care aflăm că icrele negre erau omniprezente în cârciumile bucureștene de acum un veac.
04
FEB.
Primele noastre fabrici de paste făinoase și cum i-am depășit pe italieni
Am cam început cu stângul, dar la un moment dat făceam paste mai bune ca italienii!
28
IAN.
Cu ce se făceau salate pe vremea fanarioților
Acum aproape trei secole
20
IAN.
Laptele de migdale, de la domnitori la țărani
Migdala - mulsă de la vlădică la opincă!
13
IAN.
Ca fructele-n bucate. Rețete de odinioară cu fructe
În mod eronat, cei mai mulți români azi asociază fructele doar cu desertul. N-a fost mereu așa.
06
IAN.
Drumul lung al castravetelui spre cămările românești, via Bulgaria
*include rețeta clasică de tocană de castraveți murați
17
DEC.
Ce vinuri spumante se făceau pe vremuri în România
Am fost printre primii care u produs vinuri spumante, iar tradiția nobilă continuă și azi.
08
DEC.
De ce „țuica de prune” este un pleonasm. Etimologii ale distilatelor de la noi
Țuica e numai una. Răchiile-s mai multe!
08
DEC.
Lichiorul de ouă – băutura sărbătorilor de iarnă
18
NOV.
Sarmalele, o putere globală-n farfurie, din Argentina-n Lituania
Sub nume de la „copii înfășați” la „porumbei falși”, sarmalele sunt prezente în mai toate bucătăriile lumii.
18
NOV.
Ziua Națională a Sarmalelor în Suedia
Nu doar că suedezii au sarmale, dar le și sărbătoresc!
13
NOV.
Salată murată
Când am spus că salata merge cu orice, n-am glumit - iată că merge și oricum!
05
NOV.
10 sfaturi prețioase de la Sanda Marin
Dacă-ți place să gătești, de-aceste sfaturi să nu te ferești!
28
OCT.
Masacrul țuicii – bătălii celebre pentru care nu băgăm mâna în foc
Legendă sau fapt istoric, nu se întâmplă prea des ca țuica să doboare mii de oameni într-o noapte...
22
OCT.
Mituri culinare cu apă și sare
Cât contează și ce se întâmplă când pui sare în apa care fierbe...?
15
OCT.
Cea mai veche rețetă de pâine de pe la noi
Doamnelor și domnilor, rețeta de „Țipău cu țaic” e la un click distanță!
08
OCT.
Ce înseamnă produse protejate?
Ce înseamnă și cât de importante sunt însemnele DOP, DOC și IGP de pe etichetele produselor...?
01
OCT.
Salate interbelice pentru fripturi
Aici găsești nu o pipetă, ci o comoară de salate istorice românești!
25
SEPT.
Moșmoane, moși, moșcăieli și moșmondiri
Care-i legătura dintre moșmoane și „a te moșmondi”...?
25
SEPT.
Creveți ardelenești, rețete cu raci din secolele XVII și XIX
Mâncăm raci de secole - uite și cum îi pregăteam pe vremuri!
18
SEPT.
Cinci rețete de murături din Bucureștiul de dinainte de Cuza
Cum se puneau murăturile pe la 48!
10
SEPT.
Un fel de Nostradamus, dar pe mâncare
Cum se credea că vom mânca astăzi acum mai bine de un secol
04
SEPT.
In bule veritas - sau despre șampanie, frizzante, prosecco ori cava
dar nu despre obiceiurile culturale asociate, ci despre complicatul proces de fabricație!
27
AUG.
Bragă, salep, limonadă, mied și kvas
20
AUG.
O picătură din povestea borșului
Borșul moldovenesc are o istorie bogată.
13
AUG.
Istoria limonadei în trei rețete de la noi
Nu, limonada nu e doar apă, zahăr și zeamă de lămâie, și asta nu de ieri!
23
IUL.
Pepenele roșu, o istorie de 5000 de ani
Povestea de dragoste a oamenilor cu pepenele durează de cinci milenii
16
IUL.
Omnivori, vegetarieni, vegani și așa mai departe
o scurtă clasificare a tipurilor de coduri alimentare
09
IUL.
Ochiometria, sistem de măsură în rețetele vechi românești
despre aproximarea ingredientelor în bucătăria românească
02
IUL.
Joffre, omagiul dulce adus de Capșa celebrului mareșal francez
Tortul Joffre, o vedetă a cofetăriilor lumii, e născută la București!
25
IUN.
La plăcinte, cum era înainte!
Trei rețete de plăcinte care se studiau la școală în România interbelică!
18
IUN.
De ce și cum să deguști un vin
Să te bucuri de un vin bun începe de dinainte de a-l bea - cu degustatul. Iată cum!
04
IUN.
Moara lui Assan. Despre începuturile industriei panificației în București
Despre cum rezistența la schimbare s-a văzut și în pâinea bucureșteanului cea de toate zilele.
28
MAI
Zece sosuri folosite în bucătăria bucureșteană la 1850
Sosuri din București e când nu existau mici, nici Mitici!
21
MAI
Secretul salatei lui Păstorel
07
MAI
Cu ce ingrediente se gătea în Transilvania anilor 1700
În Transilvania diversitatea și abundența erau motive reale de „fală”, nu glumă!
30
APR.
Când a apărut paprica/boiaua
De unde avem boiaua de ardei și de ce o iubesc mult ardelenii
03
APR.
Despre puterea lui “proaspăt” în alimentație
Ce-nseamnă, de fapt, când spunem despre ceva că e „proaspăt”
27
MAR.
Scurtă istorie a siguranței alimentelor în România secolelor XIX și XX
Începuturile ideii de siguranță alimentară la români, povestite de jurnalistul Cosmin Dragomir.
05
MAR.
Garabet Ibrăileanu față în față cu caracatița – o poveste din 1933
...ori despre peripețiile unei caracatițe în Moldova!
27
FEB.
De mâncat, ce mai citim?
Scurte recenzii ale unor cărți despre gastronomie, recent apărute
20
FEB.
De ce găsim ghimbir în cea mai veche rețetă de sarmale românească
Despre istoria și evoluția gastronomiei europene de după epoca marilor călătorii - articol semnat de cercetătorul în gastronomie Cosmin Dragomir
06
FEB.
Mâncăruri cu spănăcel și cu alte verdețuri, așa cum se făceau în interbelic
Toate-s rețete pe care le poți încerca și tu, acasă!
30
IAN.
Cum se gătea sparanghelul pe timpul lui Brâncoveanu
rețetă brâncovenească cu sparanghel.
23
IAN.
Istoria Ciocolatei Zamfirescu, cel mai mare producător din Balcanii interbelici
Povestea celui mai prestigios producător de ciocolată din România
16
IAN.
Cea mai mare petrecere a tuturor timpurilor!
Romanii au avut de unde se inspira cu ospețele lor!
09
IAN.
Duelul bețivilor – moldoveni versus munteni, o poveste de pe la 1700
Care român îi bagă pe ceilalți sub masă...?
20
DEC.
Cea mai veche și cea mai opulentă rețetă de cozonaci
20
DEC.
Cine își pune azi busuioc sub pernă visează salata preferată!
Un pic despre busuioc și dragoste...
13
DEC.
Ce mai înseamnă a “aduce pâinea în casă”
„să pui pâinea pe masă” sau „a aduce pâine acasă” și-au schimbat semnificația de-a lungul istoriei moderne a românilor, argumentează Cosmin Dragomir
05
DEC.
Whisky 101 - câteva informații despre distilatul nr.1 al planetei
28
NOV.
Bullying-ul în gastronomie
Dacă tot nu ne place să fim ”mămăligari”, mai bine să ne facem „ciorbari”, scrie Cosmin Dragomir
14
NOV.
Șase salate “frumoși” din urmă cu două secole
Rețete tradiționale românești culese din prima carte de bucate apărută la București
07
NOV.
Cum fac sarmalele romii căldărari
Sarmaua e valoare universală, iar la romi are un secret aparte, povestește Cosmin Dragomir
31
OCT.
Etimologia în gastronomie: ce termeni am „exportat” noi către alte limbi
Brăndza, bryndza și-alte brânze din limbile slave su ajuns la ei de la noi.
24
OCT.
Lev Tolstoi și primul hotel din București
...în care aflăm ce-i plăcea marelui romancier rus pe malul Dâmboviței
17
OCT.
Câteva salate din Brașovul secolului XIX
Acest articol e savuros - limbă, rețete, ingrediente, tot!
10
OCT.
Un pic despre soiurile românești de viță-de-vie
Filoxera din secolul 19 a schimbat dramatic vinul pe care-l beau românii.
26
SEPT.
Fripturi românești cu indicație geografică: de Turda, de Zalău și Brașoveană
Știu ardelenii ce să facă doar cu niște porc și ceva condimente!
19
SEPT.
„Războiul” kürtőskalács-ului
12
SEPT.
Un pic și despre cartofii prăjiți
05
SEPT.
Ce se mânca pe la curțile domnești și regale românești
...sau despre cum unul dintre ultimii chefi ai Coroanei României a „tradus” meniurile tradiționale în cheie high-cuisine
29
AUG.
De ce rămânea flămând George Enescu la mesele regale
...o anecdotă cu protocoale și porumb fiert
22
AUG.
De ce a tăiat Deceneu viile dacilor?
Pentru unii șarlatan, pentru alții zeu pe pământ, Deceneu se află în spatele celebrei decizii a lui Burebista de a tăia viile.
14
AUG.
Pastrama pe care o iubesc new-yorkezii are origini românești
Cosmin Dragomir despre un street-food-vedetă din metropola americană, născut în România
30
IUL.
Cum a poftit Alexandru Lăpușneanu la pâinea de lux a sașilor
...sau cum au învățat strămoșii noștri să coacă pâine din grâu
25
IUL.
Regula de aur a băutorului de pălincă
Sfaturi esențiale dacă te trezești cu o pălincă de nerefuzat în față...
17
IUL.
Stridii și rapane. Care sunt “made in China”
Credeai că rapanele de la pescărie au fost aici dintotdeauna, nu...?
12
IUL.
Ce vinuri asezonăm la salatele Caesar și grecească?
ce vin alegi pentru salata ta?
05
IUL.
Scurt dicționar gastronomic: metode de tăiere a legumelor
„Julienne”, nu Julien, da...?
26
IUN.
Caragiale “înmormântat de viu” când și-a deschis cârciumă
I.L. Caragiale - geniu literar, dezastru antreprenorial.
20
IUN.
Cum a fost inventat grogul, primul cocktail
Faptul că te poți face groggy din grog nu e doar o coincidență.
13
IUN.
Despre restaurantele “automat” din Bucureștiul interbelic
06
IUN.
Ce-a fost mai întâi, oul sau găina? Și alte „știați că”-uri cu mâncare
30
MAI
Papa bun într-un cartoon!
Ce mâncăruri preferă personajele din desenele animate clasice
22
MAI
Peste un sfert din meniul de la Hanu' lui Manuc însemna salate - pe vremea lui Cuza
15
MAI
Carnea terestră și leguma celestă
Despre carnea pământească și leguma cerească - o perspectivă găsită de Cosmin Dragomir
10
MAI
Să-l cunoaștem pe criticul gastronom Constantin Brâncuși
Brâncuși - sculptor de geniu și critic de mâncare exigent!
03
MAI
De când mâncăm brânză cu roșii?
Răspunsul scurt e „nu chiar dintotdeauna”, deși așa ni se pare...
19
APR.
Idei de dressing pentru salate. Două rețete din secolul XIX
12
APR.
O poveste cu salata Reginei Elisabeta și o sticlă de vin
08
APR.
Cum făceau clujenii salată în urmă acum trei secole
...cu pimpinelă și limba mielului, desigur!
29
MAR.
Nu doar din grădina ursului - „salatele animalelor”
Ce salate „ale animalelor” mâncau - și mai mănâncă - românii
25
MAR.
Emil Brumaru despre salate și cărți
Regretatul poet ieșean iubea salatele cum iubea și cărțile.
17
MAR.
Salata, vedetă în arta contemporană. Câteva picturi de ne plouă-n gură!
Salatele sunt iubite și inspiră artă. Aici aveți dovada!
07
MAR.
Salata bulgărească e mai „proaspătă” istoric decât credeai
De când „salata bulgărească” e chiar salată bulgărească?
28
FEB.
Ce salate consumam pe la 1800
Românii iubesc salatele de cel puțin două veacuri și, probabil, că o fac de mult mai mult timp!
24
FEB.
Când dă vaca usturoi? Când îl papă pe-al ursului!
Vine sezonul de leurdă, nu-l ratați!
17
FEB.
Sex, salată și rock - fără roll - în Egiptul Antic
Salata, simbol al fertilității în antichitate
11
FEB.
Despre aditivul alimentar E175. Adică despre aur!
Atenție, acest articol conține aur. Curat!
03
FEB.
Ce puseră vericii? „Susam” puseră - da' nu prea ieși
un pic despre tentativa de a cultiva susan în Oltenia, acum două veacuri
27
IAN.
Ulei de in cu “praf misterios”, strategia unui negustor din secolul al XIX-lea
...care praf făcea „miracole” și la preț, povestește Cosmin Dragomir de la Gastroart
27
IAN.
Când dau dracii-n salată...
Povestea ciulinilor comestibili, spusă de Cosmin Dragomir de la Gastroart
17
IAN.
Salate cu brânză și șampanie
... sau ce mâncăruri se falsificau în Bucureștii de odinioară
10
IAN.
Lângă mazăre și varză, niște salată, fratre!
Salata nu doar că se mânca pe vremea dacilor, dar era o delicatesă!
03
IAN.
Cine își pune busuioc sub pernă visează salata preferată
Un pic despre busuioc. Un pic mai mult despre tradiții și superstiții. Cel mai mult - despre dragoste!
19
DEC.
Și voi faceți mujdeiul tot prin aglutinare... ? :)
...sau cum sosul nostru preferat la pește e un must!
11
DEC.
De ce se pune un praf de mălai în apa pusă la fiert pentru mămăligă
un praf de mălai ca mecanism de control
03
DEC.
Legătura dintre sparanghel și „cât ai zice pește!”
gastronomul Cosmin Dragomir oferă o posibilă etimologie a expresiei: „Cât ai zice pește” ar putea proveni, de fapt, de la fiertul sparanghelului
06
NOV.
Cu o floare nu se face primăvară? Nu-i nimic. Ia un buchet și fă-l salată!
O rețetă de-un veac vechime, recuperată de gastronomul Cosmin Dragomir
06
NOV.
O scurtă istorie a salatelor la români
Cercetătorul în gastronomie Cosmin Dragomir a „săpat” după povestea neaoșă a salatelor.