28

NOV.

Legume umplute, rețete românești mai vechi de un secol

Multe rețete vechi se fac și azi, numai că le-am adaptat vremurilor - și ingredientelor...

Aflați mai multe
17

NOV.

Ce salate se făceau în Banatul de la 1900

Tot Banatu'i fruncea la salate, și simple, și sofisticate! 

Aflați mai multe
01

NOV.

Păpădia nu-i rucola, dar se pune-n salată

Ca să fie foarte clar:PĂPĂDIA NU E RUCOLA! - deși ambele se folosesc în salate.

Aflați mai multe
01

NOV.

Varză umplută, un soi de sarmale altfel

Pe vremuri i-am zis „nemțească”, o știm cultural de „franțuzească” - iar acum n-o prea mai facem :(

Aflați mai multe
01

NOV.

Trei rețete românești cu midii din secolul XIX

...pentru că da, midiile nu suntr oe mesele românilor de doar câțiva ani, ci de foarte, foarte mulți! 

Aflați mai multe
12

OCT.

Salate naționale în Balcani

Oriunde mergi la sud de Dunăre, salatele sunt la ele acasă și motive de mândrie națională.

Aflați mai multe
12

OCT.

CAFE BRASSERIE CORSO – O incursiune de o zi într-un local interbelic celebru

„În anii ’30 nu puteai să te numeşti artist, scriitor, gazetar sau politician fără să fi trecut măcar o dată pe la cafeneaua Corso”.

Aflați mai multe
04

OCT.

Trei rețete diferite, cu același nume - salată săsească

Salatele perfecte pentru sezonul rece nu exi

Aflați mai multe
26

SEPT.

Voi ce mai puneți prin supe/ciorbe? Pe la 1900 puneam franzele umplute, budinci ori picățele

În caz că doriți o schimbare retroavantgardistă la zama voastră cea de toate zilele... 

Aflați mai multe
12

SEPT.

Ce fel de sarmale fac germanii și scandinavii

Articolul de care nu știai că ai nevoie ca să încerci și altfel de sarmale la următoarea tură! 

Aflați mai multe
05

SEPT.

Cum să te ferești de uleiurile de măsline contrafăcute

Este important oricând să fim atenți la ce cumpărăm. Pentru uleiul de măsline este chiar foarte important

Aflați mai multe
05

SEPT.

Despre autoarele de cărți de bucate de dinainte de secolul XX

Gastronomia românească are muzele sale cu mult dinaintea Sandei Marin. 

Aflați mai multe
22

AUG.

Cum mâncau tinerii la distracțiile din anii `70

Dacă azi ești bunic(ă), e posibil să-ți amintești. Dacă nu, citește ca să vezi cum era...

Aflați mai multe
19

IUL.

Cum găteau bucureștenii trufele pe timpuri

Că nu degeaba „trufandale” vine de la trufe! 

Aflați mai multe
12

IUL.

Vechile locuri de petrecere ale bucureștenilor, dintre Filaret și Mitropolie (Sec XIX)

Chiar dacă în unele cazuri nu mai sunt nici vestigii, nu înseamnă că Bucureștiul nu are amintiri.

Aflați mai multe
12

IUL.

Ce ciorbe și supe făceau bucureștenii la 1850

Lectura rețetelor în limba română de acum aproape două secole e cel puțin la fel de savuroasă ca rețetele în sine!

Aflați mai multe
19

IUN.

Câți ani i-au trebuit vinetei să ajungă salată

Vinetele au o istorie bogată și la fel de savuroasă ca salata pe care o facem cu ele!

Aflați mai multe
19

IUN.

Borscht vs borș - câteva diferențe majore

Când mai auziți de borștul ucrainean, să știți că nu-i (chiar) același lucru cu borșul românesc.

Aflați mai multe
19

IUN.

De ce nu am luat kaymakul otomanilor și Balcanilor?

Dintre toate lactatele moștenite de la otomani, kaymakul nu s-a prins la noi...

Aflați mai multe
18

MAI

Legătura romantică dintre somnul de la Saon și „amestecătura de iarma”

Păcatele inimii stau, spune legenda, la originea unei rețete legendare de zacuscă...

Aflați mai multe
18

MAI

Tuslamaua vs ciorbă de burtă

Ambele se fac cu oase și burtă de vită, însă istoria și reputația diferă.

Aflați mai multe
03

MAI

Croații au înregistrat „ciocolata săracului”. Noi încă o ignorăm

 La noi cade din copaci și nu o băgăm în seamă...

Aflați mai multe
03

MAI

Ce mâncau țăranii clăcași pe vremea lui Tudor Vladimirescu

E incredibil cât de multe s-au schimbat în două secole...

Aflați mai multe
19

APR.

Ce mânca tot omul în birturile din România antebelică

Aici, ce contează cel mai mult nu e cum începe, ci cum se termină! 

Aflați mai multe
13

APR.

Ceapă umplută cu usturoi și două salate de acum un secol

Aici chiar sunt rețete vechi de încercat acasă! 

Aflați mai multe
11

APR.

Cum arătau mesele regale de Paște

Și la Curtea Regală a României, mielul și ouăle roșii umpleau masa pascală.

Aflați mai multe
28

MAR.

Ce cocktailuri locale se savurau în Bucureștiul interbelic

Lăsați un pic Manhattan, Mojito și Negroni și descoperiți Quickul de Breaza și Punchul vasluian! 

Aflați mai multe
28

MAR.

Rețete vechi de la Hanul lui Manuc: salata arnăuților și cea a băcanilor

La jumătatea secolului al XIX-lea, salatele dominau rețetele din Hanul lui Manuc. Iată două rețete!

Aflați mai multe
14

MAR.

Primul Sf. Patrick în România, un meniu special din 1934

Ce s-a pus pe masă la prima sărbătorire a Sf. Patrick consemnată în București, în 1934.

Aflați mai multe
06

MAR.

Salate cu indicații geografice românești de la un fost bucătar regal

Salate cu ștaif de pe vremuri, toate de savurat, niciuna de ratat! 

Aflați mai multe
16

FEB.

Zacuștile lui Borco Ilin din volumul Jurnal de pustă

Poveștile cu zacuscă sunt minunate. Zacuștile, în sine, sunt perfecte! 

Aflați mai multe
16

FEB.

Ce dulciuri îi plăceau elevului Nicolae Bălcescu

O poveste nu atât despre dulciuri, cât despre dragostea pentru dulciuri și bullying.

Aflați mai multe
03

FEB.

Butaforie culinară cu Ana Blandiana în vremea comunismului

În cei mai grei ani ai penuriei alimentare, lipsa alimentelor făcea din cărțile de bucate o lectură sățioasă.

Aflați mai multe
19

IAN.

Ce mânca în detenție fostul președinte al Cehoslovaciei, Václav Havel

Pagină de istorie despre marele Vlaclav Havel și restricțiile alimentare impuse în detenție de regimul comunist

Aflați mai multe
11

IAN.

Efectul biftecului tartar asupra scriitorilor în comunism

Se știe, biftecul tartar e doar pentru connaîsseurs! 

Aflați mai multe
11

IAN.

Despre pesmeții europeni cu nume de orașe

Doar aparent banali, pesmeții sunt un ingredient de tradiție și reputație în multe locuri din Europa.

Aflați mai multe
21

DEC.

Pesmeții de Brașov sunt celebri, dar pe cei de Turda îi știți?

Pesmeții românești de calitate au numele asociat cu locul unde se fac cel mai bine. 

Aflați mai multe
12

DEC.

Slăbire rapidă cu ciocolată multă și rețete propuse de Radu Paraschivescu

Scriitorul radu Paraschivescu e de un sarcasm delicios când vine vora de rețete de slăbit.

Aflați mai multe
12

DEC.

Ioana Nicolaie: copilăria dulce sau dulcele copilăriei

Amintiri dulci din vremuri mai amare, cu scriitoarea Ioana Nicolaie

Aflați mai multe
22

NOV.

Dulciuri în comunism (I): ce bomboane se puneau în pomul de iarnă

Dulci amintiri din „Epoca de Aur” povestite de scriitorul Gelu Diaconu în dialog cu Cosmin Dragomir - prima parte

Aflați mai multe
22

NOV.

Dulciuri în comunism (ll): bomboane cu miere, caramele, ciocolată cu rom, napolitane Dănuț și alte bunătăți

Ce dulciuri îi bucurau pe copii din anii „Epocii de Aur”? Scriitorul Gelu Diaconu își amintește, întrebat de Cosmin Dragomir

Aflați mai multe
08

NOV.

Unde se găteau cele mai bune musacale în Bucureștii de odinioară

Include două rețete vechi de musaca, musai de încercat! 

Aflați mai multe
08

NOV.

De la Hanul Union la Hotel Union

Cosmin Dragomir a găsit povestea unuia dintre cele mai faimoase hoteluri bucureștene.

Aflați mai multe
26

OCT.

Unde beau bere bucureștenii în anii `80

Bucureștiul comunist avea terasele sale celebre, pline mai ales vara.

Aflați mai multe
26

OCT.

Trei deserturi secuiești dintr-o carte de bucate celebră în America

Rețete de dulciuri transilvănene recuperate din America! 

Aflați mai multe
11

OCT.

Cum au adoptat francezii curcanul, cartoful și bucătăria asiatică

Marele dramaturg Matei Vișniec povestește impresiile sale despre obiceiurile alimentare ale francezilor.

Aflați mai multe
05

OCT.

Revoluția Pleșcoi a împlinit 18 ani. Cum au ajuns celebri acești cârnați în mai toate restaurantele bucureștene

Când, cum, de ce și prin cine au devenit cârnații de Pleșcoi un brand gastronomic național

Aflați mai multe
29

SEPT.

Cea mai veche rețetă de balmoș nu conține porumb

Nu e un caz de ou vs. găină. Făceam balmoș cu mult timp înainte să apară porumbul în dieta noastră.

Aflați mai multe
22

SEPT.

Cum și când a ajuns porumbul pe teritoriul românesc

N-am fi avut „cucoșăi” dacă pe la 1600 și ceva nu apărea porumbul și în Țările Române...

Aflați mai multe
22

SEPT.

Ce însemna „dulce” în vremea Imperiului Roman

Și în Roma antică se servea desert, numai că era altceva decât ce considerăm noi acum „ceva dulce”.

Aflați mai multe
14

SEPT.

Povestea lui Hafif, cel alături de care Panait Istrati a mâncat ful în Alexandria Egiptului

Vorbe gustoase despre Ful, micul dejun egiptean, rostite de un mare scriitor român

Aflați mai multe
07

SEPT.

Ce mâncau vechii romani și care erau mesele lor de peste zi

Și prânzul, și cina sunt moștenire directă de la romani. 

Aflați mai multe
01

SEPT.

Cum îi plăcea borșul de pește lui Sadoveanu

Controversatul scriitor și demnitar român era pasionat de pescuit și avea opinii ferme despre rețetele de pește.

Aflați mai multe
24

AUG.

Ce condimente și mirodenii se foloseau pe vremea lui Pliniu cel Bătrân

Sarea a fost cea dintâi - dar lista mirodeniilor era lungă și complexă și acum peste 2000 de ani. 

Aflați mai multe
10

AUG.

Nordul și mâncărurile lui fabuloase: pături, laște, sâlvăiță

Câteva amintiri despre ce se mânca în Ardealul profund în anii grei ai comunismului

Aflați mai multe
10

AUG.

Povestea Hotelului Negresco din Nisa și a lui Alexandre Negresco

Un bucureștean, fiu de hangiu, este co-fondatorului celui mai celebru hotel de pe Coasta de Azur

Aflați mai multe
21

IUL.

Ce fel de mâncare îi plăcea la nebunie lui Nichita Stănescu

Poetul român avea, pare-se, o problemă cu mâncatul în public (dar nu și cu băutul de vodcă). 

Aflați mai multe
21

IUL.

Ce mâncau scriitorii de la automatele Herdan în perioada interbelică

Acum aproape un veac, în București exista un strămoș al autoservirilor de azi.

Aflați mai multe
14

IUL.

Ciuperci „otrăvite” și crap la cuptor în „Cel mai iubit dintre pământeni”
Aflați mai multe
07

IUL.

Cârciumioare, crâșme, cârciume și podgorii din vechii București

Acum nici 200 de ani, pe unde azi sunt cartiere bucureștene se cultiva viță de vie! 

Aflați mai multe
29

IUN.

Ce găseai în băcănii bucureștene de altădată

Termenul de „băcan”, acum aproape uitat, are origini orientale și însemna „vânzător de lucruri de mâncare” 

Aflați mai multe
16

IUN.

Știința în gastronomie

Informații despre mâncare de care nu știai că ai nevoie.

Aflați mai multe
07

IUN.

Povestea uitatului han „Înjugă-urs”

Da, se pare că un muntean chiar a înjugat, cândva, un urs lângă un bou! 

Aflați mai multe
02

IUN.

Pârjoalele puriste ale moldoveanului Păstorel

...din care aflați, desigur, și rețeta autentică de pârjoale moldovenești! 

Aflați mai multe
25

MAI

Plăcintele cu brânză care erau să-i dea gata pe Gabriel Liiceanu, Horia Bernea și Andrei Pleșu

Anecdotică gurmandă din ultimii ani ai Epocii de Aur

Aflați mai multe
19

MAI

La ce restaurante se duceau bucureştenii în perioada post-stalinistă

Cârciumi cu ștaif și popularitate din vremurile cu seceră și ciocan.

Aflați mai multe
11

MAI

Care sunt diferențele dintre sana, lapte bătut, chefir și iaurt

...să precizăm că și chefirul, și sana și mai toate merg excelent și în salate! 

Aflați mai multe
04

MAI

Șapte salate interbelice recomandate de Constantin Bacalbașa

...inclusiv ceea ce noi, românii, numeam salată japoneză, rusească sau nemțească! 

Aflați mai multe
28

APR.

Țara vampirilor, fără brand de usturoi

„Răpid ti tămăduiește / Și plămânul întărește / Dacă gripa te ie iară / Și îți este o povară, / Ia răpidi usturoi / Și ai scăpat di nevoi!” DA!

Aflați mai multe
19

APR.

Restaurantele de odinioară, de la „Capșa” până „La Elveția” sau „La Judecător”

Atenție, articol cu arome puternice de nostalgie dâmbovițeană! 

Aflați mai multe
13

APR.

Simbolurile Paştelui creştin și apariția primelor ouă de ciocolată

De unde vine simbolistica iepurașului și a ouălor vopsite

Aflați mai multe
13

APR.

Ce pun pe masa de Paște oamenii din lumea întreagă

Ce pun alții pe masa de Paște

Aflați mai multe
08

APR.

Povestea unui loc celebru: Hotel de France, demolat după cutremurul din 4 martie 1977

Citiți amușinând parfumul de București de-odinioară...

Aflați mai multe
06

APR.

Despre vechii negustori ambulanți

Calea Rahovei era poarta de intrare a multor bunătățuri iubite de bucureșteni.

Aflați mai multe
30

MAR.

Andrei Pleșu, între „marginalitatea desertului” și nostalgia după… bragă

Andrei Pleșu, despre gastronostalgiile tinereții și marginalizarea desertului în Balcani

Aflați mai multe
24

MAR.

Salata în Roma antică. Rețete de 2000 de ani

Dacă vrei să încercați o salată ca-n Roma antică, aflați că se poate!

Aflați mai multe
23

MAR.

Birtul pe roate – probabil primul food truck din România

Mâncarea de stradă a venit dinspre Ardeal.

Aflați mai multe
15

MAR.

Sarmale iberice, reinterpretate, rețeta asturiană

Ce e mai bun din două lumi - a sarmalelor și a pané-urilor! 

Aflați mai multe
08

MAR.

Istoria biscuiților „Eugenia”

Probabil cei mai iubiți biscuiți ai României sau născut la începutul anilor de comunism. 

Aflați mai multe
22

FEB.

Povestea zahărului. Când și cum a ajuns și la noi

Zahărul a ajuns relativ târziu la noi și, inițial, era foarte scump.

Aflați mai multe
15

FEB.

Ce era „discursul la chiuvetă” pe vremea lui Șerban Cioculescu și care era desertul lui preferat

Un fel de alt fel de amintiri din copilărie! 

Aflați mai multe
10

FEB.

De ce și cum putem confia fructele. Le putem pune și în salate!

Cam orice fruct cu coaja comestibilă se poate confia.

Aflați mai multe
02

FEB.

Ca sarea-n deserturi

Ce sare și la ce tipuri de dulciuri folosim - și, mai ales, de ce...? 

Aflați mai multe
27

IAN.

Cele mai cunoscute tipuri de brânză din lume (I)

Nu citi dacă n-ai ACUM în frigider niște brânză, un vin bun și-un mix Eisberg!

Aflați mai multe
19

IAN.

Cei mai iuți ardei din lume și cum se fac topurile de profil

Cei mai iuți dintre cei mai iuți sunt aici! 

Aflați mai multe
11

IAN.

Cele mai cunoscute rase de porci din lume

Noi nu credem că e cea mai bună legumă, cum zic mulți - ci că, pentru cine apreciază, e o carne foarte bună.

Aflați mai multe
04

IAN.

Scurtă istorie a savarinei, de la babka la inventatorul dietei fără zahăr și făină

Există cineva pe lumea asta care să nu iubească savarina...?

Aflați mai multe
04

IAN.

Povestea fabricii de bere „Bragadiru”

Povestea unei afaceri care a schimbat fața Bucureștiului - din care, acum, a rămas doar povestea...

Aflați mai multe
16

DEC.

Pe scurt despre istoria eclerurilor

Desertul preferat al tuturor are o istorie bogată și acasă la el, în Franța, și la noi

Aflați mai multe
01

DEC.

Roșcovul, de la lemnul afrodisiac la prețioasele „carate”

Povestea roșcovului și a roșcovelor, pe care nu știai că vrei să o afli!

Aflați mai multe
01

DEC.

Războaiele nucșoarei, sau cum a cedat Olanda englezilor Insula Manhattan

 O poveste din vremea în care pentru mirodenii se duceau războaie

Aflați mai multe
25

NOV.

Cum au explodat varza și mămăliga pe vremea comunismului

Varza era realmente „mâncarea noastră cea de toate zilele” în anii 80 din secolul trecut.

Aflați mai multe
16

NOV.

Revelionul la români, de la Casa Regală la căminul cultural. Când a început moda petrecerilor la restaurante

Sărbătoarirea revelionului a început, practic, cu modernizarea României.

Aflați mai multe
09

NOV.

Ce este și cum se face untul de raci

...sau cum să „scoți untul” din raci punând, de fapt, niște unt.

Aflați mai multe
02

NOV.

La masă cu Noica, Rebreanu şi Goga în Grădina Restaurant „Luzana”

Povestea Grădinii Luzana, cârciuma preferată a scriitorilor din interbelicul bucureștean

Aflați mai multe
28

OCT.

Mâncăruri pe timp de foamete: mămăliga de coceni de porumb tocaţi

Ce mănâncă oamenii când nu mai e nimic de mâncat...? 

Aflați mai multe
21

OCT.

Rețete cu castane de la 1800 și ceva...

În general le facem doar coapte sau piure - dar castanele au mult mai multe de oferit!

Aflați mai multe
13

OCT.

Mai multe feluri de Varză a la Cluj

Vedetă a bucătăriei europene, amestecul de varză cu carne tocată are la noi și meritatul nume de „sarmalele leneșului”!

Aflați mai multe
05

OCT.

Despre covrigii de Buzău
Aflați mai multe
23

SEPT.

Grand Hotel du Boulevard, între lux şi decadenţă

Grand Hotel du Boulevard este cel mai vechi hotel de lux din București

Aflați mai multe
23

SEPT.

Șase rețete evreiești din Ardeal, dintr-o carte uitată și netradusă în limba română

...include știuca umplută, probabil cea mai complexă rețetă de pește din România.

Aflați mai multe
15

SEPT.

O poveste cu maia și două rețete de drojdii de pâine de la 1841

Cum a apărut maiaua și cum se obțineau drojdii bune în Moldova sec. al XIX-lea

Aflați mai multe
08

SEPT.

Pavlova: istoria desertului și o rețetă de la Adriana Sohodoleanu

Faimoasa prăjitură Pavlova e revendicată și de Australia, și de Noua Zeelandă

Aflați mai multe
26

AUG.

Ce să mai facem din salată? Azi, un chutney indian

Încă un argument că cu frunzele #simplyfresh nu se face doar salată...!

Aflați mai multe
17

AUG.

Diferența dintre fasolea bătută și icrele de fasole

Vorbim de două rețete cu fasole diferite, iar aici e explicația.

Aflați mai multe
10

AUG.

Ca legumele-n dulcețuri!

Despre dulceața de ceapă, de ardei iute sau de castraveți murați!

Aflați mai multe
04

AUG.

Trei rețete vechi armenești din Transilvania

Bucătăria armenească are o istorie bogată în diversitatea Transilvaniei.

Aflați mai multe
29

IUL.

Salata de vinete: cu sau fără maioneză? Dar cu iaurt? Cu tahini? Cu legume? Cu ardei copt?

Salata de vinete e mult mai versatilă decât sunt mulți dintre noi dispuși să accepte. 

Aflați mai multe
21

IUL.

Un pic din istoria zacuștelor și a tocanelor tartinabile de legume

„Curatorul de zacuscă” este cartea de care nu știai că ai nevoie.

Aflați mai multe
14

IUL.

Posmagii de Brașov nu-s brașoave!

Povestea posmagilor brașoveni și o rețetă de la 1841

Aflați mai multe
06

IUL.

Povestea salamului de Sibiu, cu cal și cu Sinaia

Cel mai cel salam din România are origini controversate, deși vorbim de o istorie de doar un secol și-un pic.

Aflați mai multe
29

IUN.

Cârciumile și evaziunea - motivul pentru care Bucureștii de odinioară se tot lărgeau

Evaziunea fiscală a cârciumarilor bucureșteni de-acum 2-300 de ani a dus la extinderea ariei urbane a Capitalei

Aflați mai multe
24

IUN.

Cum era pâinea bucureșteană în secolele trecute

Încă de la finele sec. al XVII-lea, bucureștenii se bucurau de numeroase tipuri de pâine.

Aflați mai multe
15

IUN.

Povestea maghiarului care a făcut celebră bucătăria transilvană în America

Despre cartea care a făcut celebră bucătăria Transilvaniei peste ocean

Aflați mai multe
08

IUN.

Șaorma cu de toate, adică și cu istorie

Shawerma, döner kebap, taco al pastor, gyros... oricum le iubim pe toate! 

Aflați mai multe
02

IUN.

Povestea pandișpanului, zis și pâine de Spania

Un desert celebru, cu origini regale!

Aflați mai multe
26

MAI

Cu cireșele la pălincie

Fffff dulci și fffff distilabile în ceva tare (și bun) :)

Aflați mai multe
26

MAI

Mică istorie a furculiței pe la noi

Nu-i așa că și vouă vi se pare că s-a mâncat dintotdeauna cu furculița...?

Aflați mai multe
12

MAI

Limba dulce multă savoare-aduce!

Deși azi nu prea o mai consumăm, limba de vită - ori chiar cea de porc - are o istorie gastronomică bogată la noi.

Aflați mai multe
06

MAI

Icre - în fel și chip!

Poți face mult mai mult cu niște icre decât clasica salată!

Aflați mai multe
21

APR.

Ce se mănâncă la Cina cea de Taină în diferite culturi

Bucatele reprezentate în reprezentările cu „Cina cea de taină” din întreaga creștinătate diferă în funcție de gastronomia locală

Aflați mai multe
21

APR.

Pești delicioși din Marea Neagră, pe care îi consumăm mai rar

Câini, pisici și vulpi de mare, să-i tot punem pe masă. 

Aflați mai multe
15

APR.

Patru rețete vechi de cozonaci, de la Kogălniceanu la Sanda Marin

Cozonacul are o istorie bogată și la noi - iată câteva rețete de odinioară!

Aflați mai multe
08

APR.

Lapte de pasăre, lapte de bou și lapte de buhai: mâncăruri al căror nume ne contrariază

Avem câteva mâncăruri cu nume care ne fac să ridicăm din sprâncene

Aflați mai multe
08

APR.

Curatorul de zacuscă

Nebănuite sunt încercările gospodinelor, nenumărate sunt reușitele lor în materie de zacuscă! 

Aflați mai multe
18

MAR.

Peștele se iubește cu salata, dar ce ziceți de pește cu murături?

Oltenia, eterna Terra Nova, are o istorie de mâncat pește cu murături.

Aflați mai multe
10

MAR.

Revoluția friganelelor

Din Roma antică la pâinea înmuiată și prăjită de la micul dejun, trecând prin „papara de oao” brâncovenească - povestea frigănelelor noastre de toate zilele.

Aflați mai multe
03

MAR.

Ce salate mâncau nobilii transilvăneni în 1680

Nobilii din Transilvania aveau o noțiune - simplă, ce-i drept, pentru vremurile noastre - de ce înseamnă o salată.

Aflați mai multe
24

FEB.

Rețete din perioada comunistă cu parizer radioactiv

Despre relația bizară - și altădată toxică, la propriu! - a românilor cu parizerul.

Aflați mai multe
17

FEB.

O rețetă opulentă din interbelic: Salata Trancu-Iași cu vinete și caviar

...din care aflăm că icrele negre erau omniprezente în cârciumile bucureștene de acum un veac.

Aflați mai multe
04

FEB.

Primele noastre fabrici de paste făinoase și cum i-am depășit pe italieni

Am cam început cu stângul, dar la un moment dat făceam paste mai bune ca italienii! 

Aflați mai multe
28

IAN.

Cu ce se făceau salate pe vremea fanarioților

Acum aproape trei secole

Aflați mai multe
20

IAN.

Laptele de migdale, de la domnitori la țărani

Migdala - mulsă de la vlădică la opincă!

Aflați mai multe
13

IAN.

Ca fructele-n bucate. Rețete de odinioară cu fructe

În mod eronat, cei mai mulți români azi asociază fructele doar cu desertul. N-a fost mereu așa.

Aflați mai multe
06

IAN.

Drumul lung al castravetelui spre cămările românești, via Bulgaria

*include rețeta clasică de tocană de castraveți murați

Aflați mai multe
17

DEC.

Ce vinuri spumante se făceau pe vremuri în România

Am fost printre primii care u produs vinuri spumante, iar tradiția nobilă continuă și azi.

Aflați mai multe
08

DEC.

De ce „țuica de prune” este un pleonasm. Etimologii ale distilatelor de la noi

Țuica e numai una. Răchiile-s mai multe! 

Aflați mai multe
08

DEC.

Lichiorul de ouă – băutura sărbătorilor de iarnă
Aflați mai multe
18

NOV.

Sarmalele, o putere globală-n farfurie, din Argentina-n Lituania

Sub nume de la „copii înfășați” la „porumbei falși”, sarmalele sunt prezente în mai toate bucătăriile lumii.

Aflați mai multe
18

NOV.

Ziua Națională a Sarmalelor în Suedia

Nu doar că suedezii au sarmale, dar le și sărbătoresc! 

Aflați mai multe
13

NOV.

Salată murată

Când am spus că salata merge cu orice, n-am glumit - iată că merge și oricum! 

Aflați mai multe
05

NOV.

10 sfaturi prețioase de la Sanda Marin

Dacă-ți place să gătești, de-aceste sfaturi să nu te ferești!

Aflați mai multe
28

OCT.

Masacrul țuicii – bătălii celebre pentru care nu băgăm mâna în foc

Legendă sau fapt istoric, nu se întâmplă prea des ca țuica să doboare mii de oameni într-o noapte...

Aflați mai multe
22

OCT.

Mituri culinare cu apă și sare

Cât contează și ce se întâmplă când pui sare în apa care fierbe...? 

Aflați mai multe
15

OCT.

Cea mai veche rețetă de pâine de pe la noi

Doamnelor și domnilor, rețeta de „Țipău cu țaic” e la un click distanță!

Aflați mai multe
08

OCT.

Ce înseamnă produse protejate?

Ce înseamnă și cât de importante sunt însemnele DOP, DOC și IGP de pe etichetele produselor...?

Aflați mai multe
01

OCT.

Salate interbelice pentru fripturi

Aici găsești nu o pipetă, ci o comoară de salate istorice românești! 

Aflați mai multe
25

SEPT.

Moșmoane, moși, moșcăieli și moșmondiri

Care-i legătura dintre moșmoane și „a te moșmondi”...?

Aflați mai multe
25

SEPT.

Creveți ardelenești, rețete cu raci din secolele XVII și XIX

Mâncăm raci de secole - uite și cum îi pregăteam pe vremuri! 

Aflați mai multe
18

SEPT.

Cinci rețete de murături din Bucureștiul de dinainte de Cuza

Cum se puneau murăturile pe la 48!

Aflați mai multe
10

SEPT.

Un fel de Nostradamus, dar pe mâncare

Cum se credea că vom mânca astăzi acum mai bine de un secol

Aflați mai multe
04

SEPT.

In bule veritas - sau despre șampanie, frizzante, prosecco ori cava

dar nu despre obiceiurile culturale asociate, ci despre complicatul proces de fabricație! 

Aflați mai multe
27

AUG.

Bragă, salep, limonadă, mied și kvas
Aflați mai multe
20

AUG.

O picătură din povestea borșului

Borșul moldovenesc are o istorie bogată.

Aflați mai multe
13

AUG.

Istoria limonadei în trei rețete de la noi

Nu, limonada nu e doar apă, zahăr și zeamă de lămâie, și asta nu de ieri!

Aflați mai multe
23

IUL.

Pepenele roșu, o istorie de 5000 de ani

Povestea de dragoste a oamenilor cu pepenele durează de cinci milenii

Aflați mai multe
16

IUL.

Omnivori, vegetarieni, vegani și așa mai departe

o scurtă clasificare a tipurilor de coduri alimentare

Aflați mai multe
09

IUL.

Ochiometria, sistem de măsură în rețetele vechi românești

despre aproximarea ingredientelor în bucătăria românească

Aflați mai multe
02

IUL.

Joffre, omagiul dulce adus de Capșa celebrului mareșal francez

Tortul Joffre, o vedetă a cofetăriilor lumii, e născută la București!

Aflați mai multe
25

IUN.

La plăcinte, cum era înainte!

Trei rețete de plăcinte care se studiau la școală în România interbelică!

Aflați mai multe
18

IUN.

De ce și cum să deguști un vin

Să te bucuri de un vin bun începe de dinainte de a-l bea - cu degustatul. Iată cum!

Aflați mai multe
04

IUN.

Moara lui Assan. Despre începuturile industriei panificației în București

Despre cum rezistența la schimbare s-a văzut și în pâinea bucureșteanului cea de toate zilele.

Aflați mai multe
28

MAI

Zece sosuri folosite în bucătăria bucureșteană la 1850

Sosuri din București e când nu existau mici, nici Mitici!

Aflați mai multe
21

MAI

Secretul salatei lui Păstorel
Aflați mai multe
07

MAI

Cu ce ingrediente se gătea în Transilvania anilor 1700

În Transilvania diversitatea și abundența erau motive reale de „fală”, nu glumă!

Aflați mai multe
30

APR.

Când a apărut paprica/boiaua

De unde avem boiaua de ardei și de ce o iubesc mult ardelenii

Aflați mai multe
03

APR.

Despre puterea lui “proaspăt” în alimentație

Ce-nseamnă, de fapt, când spunem despre ceva că e „proaspăt”

Aflați mai multe
27

MAR.

Scurtă istorie a siguranței alimentelor în România secolelor XIX și XX

Începuturile ideii de siguranță alimentară la români, povestite de jurnalistul Cosmin Dragomir.

Aflați mai multe
05

MAR.

Garabet Ibrăileanu față în față cu caracatița – o poveste din 1933

...ori despre peripețiile unei caracatițe în Moldova!

Aflați mai multe
27

FEB.

De mâncat, ce mai citim?

Scurte recenzii ale unor cărți despre gastronomie, recent apărute

Aflați mai multe
20

FEB.

De ce găsim ghimbir în cea mai veche rețetă de sarmale românească

Despre istoria și evoluția gastronomiei europene de după epoca marilor călătorii - articol semnat de cercetătorul în gastronomie Cosmin Dragomir

Aflați mai multe
06

FEB.

Mâncăruri cu spănăcel și cu alte verdețuri, așa cum se făceau în interbelic

Toate-s rețete pe care le poți încerca și tu, acasă! 

Aflați mai multe
30

IAN.

Cum se gătea sparanghelul pe timpul lui Brâncoveanu

rețetă brâncovenească cu sparanghel. 

Aflați mai multe
23

IAN.

Istoria Ciocolatei Zamfirescu, cel mai mare producător din Balcanii interbelici

Povestea celui mai prestigios producător de ciocolată din România

Aflați mai multe
16

IAN.

Cea mai mare petrecere a tuturor timpurilor!

Romanii au avut de unde se inspira cu ospețele lor!

Aflați mai multe
09

IAN.

Duelul bețivilor – moldoveni versus munteni, o poveste de pe la 1700

Care român îi bagă pe ceilalți sub masă...? 

Aflați mai multe
20

DEC.

Cea mai veche și cea mai opulentă rețetă de cozonaci
Aflați mai multe
20

DEC.

Cine își pune azi busuioc sub pernă visează salata preferată!

Un pic despre busuioc și dragoste...

Aflați mai multe
13

DEC.

Ce mai înseamnă a “aduce pâinea în casă”

„să pui pâinea pe masă” sau „a aduce pâine acasă” și-au schimbat semnificația de-a lungul istoriei moderne a românilor, argumentează Cosmin Dragomir

Aflați mai multe
05

DEC.

Whisky 101 - câteva informații despre distilatul nr.1 al planetei
Aflați mai multe
28

NOV.

Bullying-ul în gastronomie

Dacă tot nu ne place să fim ”mămăligari”, mai bine să ne facem „ciorbari”, scrie Cosmin Dragomir

Aflați mai multe
14

NOV.

Șase salate “frumoși” din urmă cu două secole

Rețete tradiționale românești culese din prima carte de bucate apărută la București

Aflați mai multe
07

NOV.

Cum fac sarmalele romii căldărari

Sarmaua e valoare universală, iar la romi are un secret aparte, povestește Cosmin Dragomir

Aflați mai multe
31

OCT.

Etimologia în gastronomie: ce termeni am „exportat” noi către alte limbi

Brăndza, bryndza și-alte brânze din limbile slave su ajuns la ei de la noi.

Aflați mai multe
24

OCT.

Lev Tolstoi și primul hotel din București

...în care aflăm ce-i plăcea marelui romancier rus pe malul Dâmboviței

Aflați mai multe
17

OCT.

Câteva salate din Brașovul secolului XIX

Acest articol e savuros - limbă, rețete, ingrediente, tot! 

Aflați mai multe
10

OCT.

Un pic despre soiurile românești de viță-de-vie

Filoxera din secolul 19 a schimbat dramatic vinul pe care-l beau românii.

Aflați mai multe
26

SEPT.

Fripturi românești cu indicație geografică: de Turda, de Zalău și Brașoveană

Știu ardelenii ce să facă doar cu niște porc și ceva condimente!

Aflați mai multe
19

SEPT.

„Războiul” kürtőskalács-ului
Aflați mai multe
12

SEPT.

Un pic și despre cartofii prăjiți
Aflați mai multe
05

SEPT.

Ce se mânca pe la curțile domnești și regale românești

...sau despre cum unul dintre ultimii chefi ai Coroanei României a „tradus” meniurile tradiționale în cheie high-cuisine

Aflați mai multe
29

AUG.

De ce rămânea flămând George Enescu la mesele regale

...o anecdotă cu protocoale și porumb fiert

Aflați mai multe
22

AUG.

De ce a tăiat Deceneu viile dacilor?

Pentru unii șarlatan, pentru alții zeu pe pământ, Deceneu se află în spatele celebrei decizii a lui Burebista de a tăia viile.

Aflați mai multe
14

AUG.

Pastrama pe care o iubesc new-yorkezii are origini românești

Cosmin Dragomir despre un street-food-vedetă din metropola americană, născut în România

Aflați mai multe
30

IUL.

Cum a poftit Alexandru Lăpușneanu la pâinea de lux a sașilor

...sau cum au învățat strămoșii noștri să coacă pâine din grâu

Aflați mai multe
25

IUL.

Regula de aur a băutorului de pălincă

Sfaturi esențiale dacă te trezești cu o pălincă de nerefuzat în față...

Aflați mai multe
17

IUL.

Stridii și rapane. Care sunt “made in China”

Credeai că rapanele de la pescărie au fost aici dintotdeauna, nu...?

Aflați mai multe
12

IUL.

Ce vinuri asezonăm la salatele Caesar și grecească?

ce vin alegi pentru salata ta? 

Aflați mai multe
05

IUL.

Scurt dicționar gastronomic: metode de tăiere a legumelor

„Julienne”, nu Julien, da...? 

Aflați mai multe
26

IUN.

Caragiale “înmormântat de viu” când și-a deschis cârciumă

I.L. Caragiale - geniu literar, dezastru antreprenorial. 

Aflați mai multe
20

IUN.

Cum a fost inventat grogul, primul cocktail

Faptul că te poți face groggy din grog nu e doar o coincidență.

Aflați mai multe
13

IUN.

Despre restaurantele “automat” din Bucureștiul interbelic
Aflați mai multe
06

IUN.

Ce-a fost mai întâi, oul sau găina? Și alte „știați că”-uri cu mâncare
Aflați mai multe
30

MAI

Papa bun într-un cartoon!

Ce mâncăruri preferă personajele din desenele animate clasice

Aflați mai multe
22

MAI

Peste un sfert din meniul de la Hanu' lui Manuc însemna salate - pe vremea lui Cuza
Aflați mai multe
15

MAI

Carnea terestră și leguma celestă

Despre carnea pământească și leguma cerească - o perspectivă găsită de Cosmin Dragomir

Aflați mai multe
10

MAI

Să-l cunoaștem pe criticul gastronom Constantin Brâncuși

Brâncuși - sculptor de geniu și critic de mâncare exigent!

Aflați mai multe
03

MAI

De când mâncăm brânză cu roșii?

Răspunsul scurt e „nu chiar dintotdeauna”, deși așa ni se pare...

Aflați mai multe
19

APR.

Idei de dressing pentru salate. Două rețete din secolul XIX
Aflați mai multe
12

APR.

O poveste cu salata Reginei Elisabeta și o sticlă de vin
Aflați mai multe
08

APR.

Cum făceau clujenii salată în urmă acum trei secole

...cu pimpinelă și limba mielului, desigur! 

Aflați mai multe
29

MAR.

Nu doar din grădina ursului - „salatele animalelor”

Ce salate „ale animalelor” mâncau - și mai mănâncă - românii

Aflați mai multe
25

MAR.

Emil Brumaru despre salate și cărți

Regretatul poet ieșean iubea salatele cum iubea și cărțile.

Aflați mai multe
17

MAR.

Salata, vedetă în arta contemporană. Câteva picturi de ne plouă-n gură!

Salatele sunt iubite și inspiră artă. Aici aveți dovada!

Aflați mai multe
07

MAR.

Salata bulgărească e mai „proaspătă” istoric decât credeai

De când „salata bulgărească” e chiar salată bulgărească?

Aflați mai multe
28

FEB.

Ce salate consumam pe la 1800

Românii iubesc salatele de cel puțin două veacuri și, probabil, că o fac de mult mai mult timp!

Aflați mai multe
24

FEB.

Când dă vaca usturoi? Când îl papă pe-al ursului!

Vine sezonul de leurdă, nu-l ratați!

Aflați mai multe
17

FEB.

Sex, salată și rock - fără roll - în Egiptul Antic

Salata, simbol al fertilității în antichitate

Aflați mai multe
11

FEB.

Despre aditivul alimentar E175. Adică despre aur!

Atenție, acest articol conține aur. Curat! 

Aflați mai multe
03

FEB.

Ce puseră vericii? „Susam” puseră - da' nu prea ieși

un pic despre tentativa de a cultiva susan în Oltenia, acum două veacuri

Aflați mai multe
27

IAN.

Ulei de in cu “praf misterios”, strategia unui negustor din secolul al XIX-lea

...care praf făcea „miracole” și la preț, povestește Cosmin Dragomir de la Gastroart

Aflați mai multe
27

IAN.

Când dau dracii-n salată...

Povestea ciulinilor comestibili, spusă de Cosmin Dragomir de la Gastroart

Aflați mai multe
17

IAN.

Salate cu brânză și șampanie

... sau ce mâncăruri se falsificau în Bucureștii de odinioară

Aflați mai multe
10

IAN.

Lângă mazăre și varză, niște salată, fratre!

Salata nu doar că se mânca pe vremea dacilor, dar era o delicatesă! 

Aflați mai multe
03

IAN.

Cine își pune busuioc sub pernă visează salata preferată

Un pic despre busuioc. Un pic mai mult despre tradiții și superstiții. Cel mai mult - despre dragoste!

Aflați mai multe
19

DEC.

Și voi faceți mujdeiul tot prin aglutinare... ? :)

...sau cum sosul nostru preferat la pește e un must! 

Aflați mai multe
11

DEC.

De ce se pune un praf de mălai în apa pusă la fiert pentru mămăligă

un praf de mălai ca mecanism de control

Aflați mai multe
03

DEC.

Legătura dintre sparanghel și „cât ai zice pește!”

gastronomul Cosmin Dragomir oferă o posibilă etimologie a expresiei: „Cât ai zice pește” ar putea proveni, de fapt, de la fiertul sparanghelului

Aflați mai multe
06

NOV.

Cu o floare nu se face primăvară? Nu-i nimic. Ia un buchet și fă-l salată!

O rețetă de-un veac vechime, recuperată de gastronomul Cosmin Dragomir

Aflați mai multe
06

NOV.

O scurtă istorie a salatelor la români

Cercetătorul în gastronomie Cosmin Dragomir a „săpat” după povestea neaoșă a salatelor.

Aflați mai multe
Logo Facebook Logo Instagram Logo Linkedin