Când spui Scoția te gândești inevitabil la băutura lor națională – whisky. De-acum te poți gândi și la salate!

Whisky a depășit cu mult granițele țării – potrivit statisticilor, este al doilea produs de export al țării, după petrol. Whisky este produs încă din secolul VI, perioadă în care a fost denumit „uisce beatha” (n.r. apa vieții) și nu este doar băutura simbol a țării, ci și un ingredient des utilizat în bucătăria scoțiană. Vedeta noastră de astăzi nu este însă whisky-ul cu care doar am vrut să vă atragem atenția (citiți mai multe despre distilatul nr. 1 al planetei aici), ci somonul – care este o altă emblemă a Scoției.

Bucătăria scoțiană se distinge prin utilizarea produselor locale precum peștele, în speță somon și cod, carne sărată și afumată, vânat, cartofi și cereale. La capitolul pește, Scoția se laudă cu cel mai bun somon din lume dar și cu pasiunea pentru pescuitul acestuia, care a reprezentat multă vreme o formă de distracție tradițională atât pentru artistocrați, cât și pentru oamenii de rând.

Și pentru că probabil v-am deschis apetitul pentru un preparat cu somon afumat, iată o rețetă de salată ale cărei gust și textură vă vor încânta papilele gustative, pentru că uneori nimic nu-i mai bun ca o mixtură de verdețuri mângâiată de un ingredient nobil, așa cum este somonul – așadar, salată scoțioană cu somon afumat și sos de lămâie cu mărar.

 Timp de preparare – 15 minute
Dificultate – Scăzută
Porții – două

Ingrediente
200 g Spănăcel
100 g Rucola
150 g somon afumat
un castravete mediu
patru ridichi
o legătură de ceapă verde
zeama de la o lămâie
o legătură de mărar
trei linguri ulei de măsline
sare și piper

Mod de preparare 

  • Într-un bol nici prea mare, nici prea mic puneți laolaltă zeama de lămâie, uleiul de măsline, mărarul spălat și tocat fin, sarea și piperul. Amestecați până se omogenizează.
  • Într-un alt bol spațios adăugați verdețurile – adică spănăcelul, rucola și ceapa verde tocată și ea după bunul plac – peste care trântiți castravetele (pe care l-ați dezbrăcat de coajă în prelalabil), ridichile deja tăiate în felii subțiri și piesa de rezistență – somonul afumat, sfâșiat, feliat – cum vă place mai mult!
  • Peste toate acestea adăugați dressingul de lămâie cu mărar, amestecați până se întrepătrund toate aromele și serviți cu niscaiva felii de baghetă…să vă fie de bine!

Sfaturi și recomandări

  • Dacă vă place mai acru puteți pune, desigur, mai multă zeamă de lămâie – până la urmă cine suntem noi să ne împotrivim?
  • Dacă mâncați salata aceasta la prânz, adăugați în ea și două ouă fierte, îi vor da consistență.
  • Sigur că permitem și adăugarea unui mix de semințe peste salată, și nouă ne plac texturile diverse.
  • Câteva măsline verzi pierdute în salată n-au făcut rău nimănui.
  • Preparatul acesta nu e consumator de timp doar atunci când alegeți salatele Eisberg gata spălate – mai ales dacă vă place să petreceți mai mult timp mâncând, decât gâtind.