Sunt fructe de sezon și le găsești în a doua parte a verii și toamna pe toate tarabele și rafturile de fructe. Sunt apreciate pentru gustul lor, care te ajută să-ți menții corpul și mintea sănătoasă. Dau cea mai bună țuică și cel mai popular gem. Se mănâncă iarna confiate, afumate sau uscate, inclusiv în ciorbe. Cuvintele de laudă pe care le-ai auzit sunt dedicate de această dată prunelor. Iar atunci când natura ne oferă un fruct cu atâtea calități, nu ne rămâne decât să profităm de el – cum atlfel…! – și în salate.

Mai întâi, câte ceva despre prune 

Se crede că prunul este unul dintre cele mai culturi pomicole din istorie. Este atestată cultura de pruni în urmă cu 2.000 de ani în China, dar cea mai veche documentare istorică a lui datează din 479 î.e.n., din scrierile lui Herodot. În Evul Mediu și mai ales în perioada Renașterii prunele au fost cu adevărat în lumina reflectoarelor. Atunci a apărut un soi de prună mică, de culoare galben-verde, foarte suculentă, denumită – în onoarea Reginei Franței, Claude, soția lui Francisc I – „Reine-Claude”. Francezilor le-au plăcut atât de mult prunele – atât cele proaspete, cât și cele uscate – încât plantațiile de pomi au înregistrat creșteri semnificative într-un ritm alert în toată America și Europa.

În prezent, prunul este cultivat la nivel mondial, în speță în Europa, India și America, Australia, Noua Zeelenadă și Africa de Sud. Pe de altă parte, în România le găsim peste tot – țara poate fi numită cu ușurință „patria prunilor” .

Știai că…

…prunele te ajută să previi bolile de inimă?
…prunele sunt foarte indicate pentru slăbit? O prună mică are doar 30 de calorii însă o serie bogată de nutrienți.
… peste o sută de varietăți de soiuri de prun au fost găsite în epava navei a amiralului Henric al VIII-lea, Mary Rose, care s-a scufundat in 1545.
… arborii de prun cresc pe fiecare continent, mai puțin în Antarctica.
… prunele pot fi mari chiar și cât o minge de tenis, sau mici cât o cireașă.
…chinezii cred despre prune că simbolizează norocul?
…soiul japonez de prune se numește umeboshi și este folosit în prepararea unor bile de orez, numite omusubi.

 

Și acum…câteva prune-n salată.

Salată cu ceapă și prune 
Simplă, delicioasă și aromată – cam așa poate fi descrisă această salată. Într-un bol, împrăștie câteva frunze de salată mixtă. Separat, taie o ceapă solzișori, adaug-o peste frunze și amestecă totul cu o lingură de măsline și zeama de la o lămâie. Scoate sâmburii din prune și pune-le în salată, apoi roșiile tăiate cuburi și, după ce potrivești de sare, amestecă bine și bucură-te de gust.

Salată cu brânză și prune
O astfel de salată ne cucerește nu doar prin gust, ci și prin jocul de culori și de texturi. Tai un ardei roșu în cubulețe și îl adaugi în bol alături de două mâini de spănăcel. Separat, iei câte prune vrei tu și le adaugi în salată, neapărat tăiate în jumătate. Mai apoi sfărâmi niște brânză cu mucegai și telemea. Continui cu un dressing format din 2 lingurițe de oțet de vin roșu, 2 linguri de ulei de măsline, 1 lingură de pătrunjel tocat, oregano, busuioc, puțină sare și piper.

Salată delish cu prune și dressing de ghimbir și lămâie 
Răzuiește aproximativ o linguriță de ghimbir proaspăt într-un borcan mic. Adaugă sucul de la o lămâie, 1 lingură ulei de măsline, 1 lingură de miere, sare și puțin piper proaspăt crăpat. Agită borcanul (energic) până când ingredientele sunt combinate. Separat, pune 2 cești fierte de bulgur/quinoa/cușcuș/orez, frunze din mixul Chef Salad, prunele și migdalele într-un castron mare. Ia dressingul și aruncă-l peste salată, până când totul este acoperit de sos.

Salată cu busuioc și prune
Într-un castron mic, amestecă 2 linguri din fiecare: ulei de măsline, suc proaspăt de lămâie, suc de portocale, oțet balsamic și condimentează ușor cu sare de mare și piper negru. Într-un castron mare, aruncă două mâini de spănăcel, niște busuioc proaspăt, câteva prune coapte și nuci prăjite. Adaugă peste dressingul și…poftă, poftă…!

 

Salată cu prune și sirop de arțar
Procedezi în felul următor: într-un bol nici prea mare, nici prea mic, alcătuiește un pat din spănăcel și baby batavia, peste care așterne prunele suculente , roșiile cherry, semințele de dovleac și nucile de pin prăjite cu vinegreta din arțar (2 linguri din fiecare: sirop de arțar, linguri de oțet balsamic, 2 linguri de ulei de măsline extravirgin). Pentru a intensifica savoarea prunelor, poți adăuga și niște brânză, cum este cea de capră.

  • Rețetele EisbergSalatele lumii

    Salată Pileća – Salată de pui cu dressing Thousand Islands

  • Rețetele EisbergSalatele lumii

    Salată scoțiană cu somon afumat și sos de lămâie cu mărar

  • Rețetele EisbergSalatele lumii

    Pipirrana, salata andaluză care a cucerit Peninsula Iberică