Bucătăria croată este un contrast între influențe mediteraneene și central europene și surprinde prin gust și varietate.

Când spunem Croația călătorim imediat cu puterea minții către un spațiu geografic cu ape de un turcoaz ireal, cascade desprinse din povești, peșteri de mare adâncime (unde sigur au filmat Călătorie spre centrul pământului) și splendidul Dubrovnik, unde s-a filmat bună parte din „Game of Thrones”. Ar fi nedrept să amintim de bogățiile naturale ce fac din Croația o bijuterie geografică a Europei și să nu spunem nimic despre salata lor simbol, Pileća – o salată de pui de te lingi pe degete chiar dacă o mănânci cu furculița.

  • Timp de preparare – 30 de minute
  • Porții – patru
  • Dificultate – scăzută

Ingrediente  

Pentru pui 

  • o lingură de sare
  • o lingură de piper roșu
  • trei linguri de ulei
  • 380 g piept de pui
  • 50 g bacon

                  Pentru structura salatei 

  • 200 g salată iceberg
  • 200 g pâine (de preferat feliată și mai veche de două zile)
  • două roșii

               Precum și un dressing fermecător:

  •  Sos Thousand Islands

Mod de preparare 

  • Se omogenizează într-un bol sarea, piperul roșu și uleiul până se formează o marinată de culoare pământie.
  • Se ia puiul, unge bine pe toate părțile cu lichidul abia format și se lasă la marinat pentru cel puțin o oră, după aceea se prăjește în tigaie la foc mic.
  • Tăiem pâinea cubulețe pentru crutoane.
  • Între timp, într-o tigaie se pun la încins feliile de bacon și se lasă la foc mic până devin crocante.
  • Se transferă feliile de bacon pe un prosop de hârtie și în grăsimea rămasă se perpelesc crutoanele de pâine. (acest pas trebuie respectat întocmai, astfel aroma baconului va fi transferată pâinii).
  • Puiul prăjit și lăsat să se răcească se taie felii sau cuburi (cum vă e mai drag) și se pune deoparte într-un bol cuprinzător.
  • Într-un alt bol punem salata căreia îi facem baie în sos Thousand Islands.
  • După ce ne-am asigurat că salata a legat o prietenie cu sosul Thousand Islands adăugăm pieptul de pui și roșiile, sare, piper, ulei după gust și abia la final crutoanele – și, dacă doriți, și feliile de bacon (nu e musai să fie prezente în salată, rolul acestora este să dea gust pâinii).
  • Chiar credeați că au filmat o parte din scenele GOT doar pentru clădirile acelea istorice…? Au știut și de salata Pileća…

Sfaturi și recomandări 

  • Neapărat, dar neapărat să folosiți sos Thousand Islands – dacă papilele ar fi guvernate de virtuți, acestea s-ar numi maioneză, oțet și ketchup, Thousand Islands le îmbină delicat pe toate trei, ce să mai vrei…?!
  • Nu săriți peste bacon, oricăt de tentant ar fi!
  • Deosebit de important – nu adăugați puiul până nu vă asigurați că sosul a întrepătruns frunzele de salată.
  • Puteți să puneți și ardei gras și măsline și ierburi aromatice, dar uneori extravaganța e dată de simplitatea gustului, numa’ zicem…